Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Szállítások városon belül és kívül
... avagy Muki, Bobó és társai

Az utóbbi hetekben keveset aludtam. Na nem azért, mert úgy megszerettem a korán kelést, hanem mert mostanában sok fotóznivaló volt!

Persze ez nem direkt úgy kezdődött, hogy elindultam Mukit fotózni: teljesen más ügyben volt dolgom a Hungária kocsiszínnél, és ahogy leszálltam odafele menet a Salgótarjáni útnál, egy fent említett tehervillamost láttam elsuhanni az ellenkező irányba. Mérges is voltam, hogy csak ennyit sikerült elcsípni belőle!

Elindultam belfele a kocsiszín kapujához a Sport utcán keresztül, amikor sípszóra lettem figyelmes. Ahogy megpördültem, egy újabb Mukit láthattam a Hungária körúton elhúzni. "Ő" forgóvázakat tolt maga előtt. Aztán a remiz udvarán is láttam további Mukikat, maguk között félreállított MUV-okat tolva, csak nem tudtam megvárni, míg kihaladnak, jól fotózható helyre.

Másnap már direkt rájuk vadászva mentem oda :-) Ezek a MUV-ok természetesen sosem szolgáltak ebben a remizben, hiszen Szávához tartoztak, de miután kifutották a nagyjavítások közti kilométereket, félreállították őket, többek közt ide - de jutott Ferencvárosba és Zuglóba is.

Muki+MUV+MUV+Muki az Éles saroknál, a 37-es vonalon.

Pár nappal később véletlenül jártam megint a Hungáriánál, és ismét egy hasonló szerelvényre lettem figyelmes. Naná, hogy lefotóztam!

Snitt: több, mint egy héttel később NZA-val a Közvágóhidi elvesztett vágányok nyomait fényképeztük, amikor a romok túloldalán, a Gubacsi úton megláttunk egy Muki-vonatot, melyben a két mozdony közé három UV-pótkocsi is be volt sorozva. Taxiba vágódtunk, és így még el tudtuk érni azelőtt, hogy beért volna Ferencváros kocsiszínbe.

Ezek a kocsimozgatások a Fehérvári út Bocskai útnál (aluljáróépítés miatt) való elvágásának előkészületeit képezték: a félreállított UV-kat és MUV-okat átvitték Zuglóba, az addig ott pihentetett pótkocsikat pedig átvitték Ferencvárosba. A Kelenföldön félreállított UV-kkal és pótkocsikkal ugyanez történt (hogy a helyükre a Budafokról ideiglenesen átcsoportosított Tátrák beférjenek). Világos? Nem baj, ha nem, a lényeg, hogy mozgalmas napok voltak :-)

Itt is egy ilyen zuglói roncsmenet látható, menet közben fotózva a Fehér úton.

Hogy ne legyen unalmas a dolog, néha természetesen egyéb szállításokat is lehetett látni, például ezt a Tátrát, melyet a balesete utáni karosszériajavítás befejeztével szállítottak vissza Szépilona kocsiszínbe a Fehér úti főműhelyből.

Muki a Népszínház utcában, arra várva, hogy kiengedjék...

... a Nagykörútra.

Kompozíció 1: a Muki vár. A budai szintén vár. (Elnézést kérek a saját nevemben:-)

A szorgalmas Muki-fotós közben néha arra is felfigyelhetett, hogy egyes UV-szállítások Muki nélkül, azaz saját lábon (keréken) lettek lebonyolítva. Itt érdekességképpen ráadásul megemlíthető, hogy a hátsó motorkocsin is fent van az áramszedő - talán a két kocsi között nem volt erősáramú csatlás?

Az aluljáróból feljövő ifjú pár éppen azzal szembesült, hogy feleslegesen rohantak: nem a 6-os villamosuk akart elindulni a megállóból...

Kompozíció 2: ez a szürke köd olyan lehangoló, hogy szegény Mukinak lekókadt tőle az ütközője...

Visszafelé a Népszínház utcába.

Ezúttal egy MUV és egy UV motorkocsi került a Muki-szendvicsbe. Tőlük balra az egykori Közvágóhíd villamosvégállomásra kanyarodó vágányok maradványa látható.

Teherszerelvény a Gubacsi út zártpályás részén.

Milyen jó, hogy a szerelvény előzékenyen elengedi maga előtt az indulásra váró 3-as villamost és megáll...

... így akár be is lehet guggolni elé, az elgázoltatás veszélye nélkül :-)

Lehangoló menet a lehangoló kinézetű Epreserdő utcában.

Három UV-pótkocsival Ferencváros felé tartva.

Folytatás: még több Muki, valamint múzeumi szállítások MÁV vonalakon


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra