Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Néhány rövid videó

Nem, kérem senki ne számítson szédítő minőségű filmecskékre itt: a digitális fényképezőgépem maximum fél percnyi történést tud rögzíteni, amin aztán némi tömörítéssel és vágással tovább rövidítettem, hogy ne legyenek túl nagyok a fájlok. Viszont szerintem ezek a videók elég érdekesek ahhoz, hogy más is lássa őket :-)

Megjegyzés: Mivel a weboldalamhoz tartozó tárhely lassan betelik, a kis videócskákat megpróbáltam külső helyen (youtube.com) elhelyezni. Emiatt a kezdőképek és a videólejátszó appletek letöltődése lassabb lehet, mint az oldalaimon található képeké - kicsit várni kell, ha a helyükön üresség van. Ha megjelenik a "play" jel, akkor egy kattintás aktiválja a lejásztót, még egy elindítja a videót. Egyébként kérem, senki se írjon olyanokat, hogy "el tudnám-e küldeni ezt vagy azt a videócskát levélben, mert nem tudom lementeni diszkre" - sajnos nincs időm ilyennel foglalkozni (=kikeresni az eredetit, letömöríteni értelmes nagyságúra, feldarabolni, és úgy elküldeni mailben).


Még egy UV-s videócska: kedvenc villamostípusom éppen a pesterzsébeti Jókai Mór utcán rohan végig - az 52-es villamos egyik utolsó UV-s fordáján. Szerintem irtó hangulatos, ahogy az utca szélén futó vágányokon elsivít a villamos, miközben hullámzó árnyéka rávetül a házak falára. Persze lehet, hogy az ott lakók másképp élték meg ezt az élményt nap mint nap :)

További képek az UV-k utolsó dél-pesti napjáról


2003 nyarán egy nordhauseni kis Combino (alias "Bambino") vendégeskedett az ausztriai Gmunden egyetlen, rövidke villamosvonalán. Ezen a (néma) videócskán az alacsonypadlós tuja éppen elindul a belváros felé a pályaudvarról.

További képek a Combino gmundeni látogatásáról


Két UV-s videó, a típusnak a 42-es és 52-es viszonylatról való kivonásának emlékére. Hangjuk is van, bár nem éppen minőségi.

52-es villamos kanyarodik be a Nagysándor József utcából a Vörösmarty utcába.

Az egyik utolsó UV-s 42-es villamos bekanyarodik az Ady Endre útról a Tulipán utcába, jó lassan, hogy jól tudjuk videózni :) A világos téglalap a kocsi fenekén egy búcsúztató cetli, amit villamosbarátok tettek oda, a figyelmet felhívandó, hogy ez az utolsó napja a típusnak - de szerintem elég hülyén nézett ki, mintha sérült lenne, vagy erre is rákaptak volna a freestyler matricázók...


Néha felmerül a kérdés internetes fórumokon, hogy annak idején hogyan fordították meg a líra áramszedőkett a végállomásokon - az ilyen áramszedők ugyanis csak menetiránynak megfelelően voltak használhatóak, kockázatos lett volna előre-hátra menni velük.

Az egyik fordítási megoldást láthatjuk a fentebbi videón: a kalauz lehúzza, majd oldalra rántja az áramszedőt, melyet így a felsővezeték által való akadályoztatás nélkül visz át a másik irányba.

Mifelénk ezzel ellentétben a felsővezeték alatt húzták át a másik irányba. Ehhez persze az kellett, hogy legyen egy olyan rész a madzagban, ami nem túl feszes. A végállomásokon amiatt aztán direkt ilyenre építették azt - legalábbis régen, manapság a legtöbb helyen kínszenvedés áterőltetni a másik irányba az ilyen régifajta szedőt.


Két Muki halad át az 1-es és 17-es villamosvonalat összekötő "dozátorvágányon" a Vörösvári út-Bécsi út torkolatában. Amikor ez a filmecske készült, a 17-es vonalra jövő villamosok még a másik, a térség északi csücskében található összeköttetést használták, ezért emez koszos volt, és rozsdás. A szennyezett vágányoknak pedig megvan az a tulajdonsága, hogy az áram visszavezetés nehézkesen megy rajtuk - ilyenkor jókora szikrák (ívek) jönnek létre a sín és a kerekek közt.


A Thököly úti vágányzat még használható volt, de sem a 44-es, sem a 67-es villamos nem közlekedett rajtuk, amikor egy különmenet erre haladt át. Az eredmény itt is szikrák képében nyilvánult meg - az autósok igyekeztek is távolságot tartani a mennykövet szóró sárga jószágtól :)


A hóseprő-villamos működésének demonstrálása. Itt sajnos már nemrég takarított vágányzatról kotorja oldalra a havat, ezért nem láthatunk nagy fergeteget, de azért így is látványos!


Egy Tatra (PCC) akcelerátor működés közben, egy szegedi kiállítás demonstrációjaként.


A Fiumei út és a Salgótarjáni utca torkolatában található az egykori 29Y viszonylat kanyarodó vágánya. A filmecskén a tábla mögött közeledő ICS segédvezetékkel állítja ennek váltóját, aminek az eredménye egy hatalmas fröccsenés a sínvályúban összegyűlt víznek köszönhetően.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra