Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Budapesti közlekedési életképek 32. rész, 1. oldal

Korábbi életképek

Ismét eljött az ideje, hogy megmutassam a budapesti tömegközlekedés néhány...

... szép (balra) és csúnya (jobbra - tudom, ez csak lomtalanítás, de akkor is piszok igénytelen) pillanatát a közelmúltból. Mostanában kijutott mindkettőből!

Itt van például ez a kép a 24-es villamosról, ahogy a Fiumei útról a Festetics utcába kanyarodik. Hát hogy néz már ki az a ház mögötte? Pedig ez egész fotogén kanyar lenne, ellentétben a másik képen látható budafoki környékkel (Leányka utca).

Miközben a belvárost elhanyagolják, a korábban már külteleknek (de legalábbis nem éppen világi helynek) számító Soroksári út gyakorlatilag a szemünk előtt változik át élő városszövetté.

Ezen a nyáron nem sok szerencsém volt a napfénnyel: általában ahogy fotózni indultam volna, egyszerűen elment, úgyhogy elég sok szürke fotót sikerült készítenem.

A Fehérvári úton ugyanez történt állandóan, pedig az UV-k közelgő búcsúja miatt szerettem volna, ha néhány igazán szép képem is van erről a szakaszról.

Hát, legalább a metróépítés miatt kialakított Kanizsai utcai végállomásnál kisütött kicsit a nap.

Aztán elment az utolsó UV a 41-esen...

... és megjelentek helyettük a Ganz csuklósok. Az első reggelen kivételesen egész jó időt sikerült elkapnom a fotózáshoz.

Balra: a 47-esen még négy hétig maradtak az UV-k. Jobbra: ilyen utastájékoztató táblákat helyeztek el a "GPS-esített" 86-os busz vonala mentén pár helyen. Klassz kezdeményezés, de mit kezdjen az ember azzal az infóval, hogy a következő busz 837 méterre van tőle?

Balra: spontán Combino-fotózás eredménye a Karinthy Frigyes úton. Jobbra: vajon mit gondolt magában az a biciklista, aki képes volt a képen nekünk jobbról balra kiálló, felénk közeledő 2-es villamos elé bevágni, a villamost az autók elől lefedező BKV-s dolgozó háta mögött - és a villamos előtt két méterrel?! Itt ugye a biciklistának nem sok keresnivalója volt, pláne nem ebben a szögben. A villamosvezetőnek meg azzal kellett küzdenie, hogy a villamos a fel tudjon mászni valahogy a Margit híd rámpájára az előírt csigasebességgel, és ne csússzon meg. Ilyenkor különösen jól eshet neki, hogy bevág a nagy sárga vasalója elé egy biciklista :(

Ha már erre jártam: két kora reggeli fotó a Margit hídról.

Ez a nyár még egy dolog miatt is emlékezetes marad nekem: életemben nem fotóztam még ennyi buszt, mint most! Például ilyen átcsoportosított "ezüstnyilat" a 11-esen, vagy a Lausanne-ból próbára érkezett duó-buszt, mely alapvetően troli, de zsinór nélkül is jól elvan, mint itt a Deák téren.

Pár hétig próbázott itt ez a svájci illetőségű talicska, és a csuda se tudja, viszont fogjuk-e látni. Mindenesetre egy hétköznap délután kimentem lefotózni, és olyat láttam, amit azelőtt soha: a Kerepesi utat tök üresen :)

Volt még két fura szerzet is vendégségben a BKV-nál, igaz, csak egy hétre: egy szimpla- és egy duplacsuklós Volvo Göteborgból.  Utóbbit sikerült többször is elcsípnem. Engem nem nyűgözött le: alig van rajta több hely, mint a sima Volvókon, de legalább kényelmetlenebb a beltere tömegben.

És a dízelőrület folytatódik, hisz végülis a politika letette a voksát a környezetbarát közlekedés fejlesztése mellett :-/ Na jó, a kettes metró felújítása miatt közlekedő pótlóbuszok talán nem számítanak.

A Kerepesi út külső szakaszán a gödöllői HÉV maradványaként meghagyott üzemi vágányt aszfaltozták le, hogy a város felé itt menjenek a pótlóbuszok.

Na ez viszont igazi őrület: amik itt sorbaállnak, azok bizony nem mind pótlóbuszok! :(

Folytatás: némi troli, még egy pici busz, de aztán tényleg sok villamos!


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra