Szeged, 2012. március

Click here for the English version / Hier geht's zur deutschsprachigen Version

2012. március 3-án megindult Szeged új 2-es villamosvonala. Az "új" szócskát nem csak azért tettem oda, mert új építésű a vonal, hanem mert régen is volt 2-es a Tisza-parti városban, de annak semmi köze nincs ehhez a 2-eshez. A megnyitón három alacsonypadlós villamos is közlekedett, plusz egy negyedikkel tanulóztak (eddig az időpontig még csak ennyit szállítottak le a lengyelek), úgyhogy a magasított peronokkal, füvesített pályával együtt mintha nem is Magyarországon lettem volna. Új vonalon új jármű - ilyen nem túl gyakran fordul elő mifelénk...

A 2-es villamos első üzemnapja

Nem csak az új vonalat megnézni mentem le (tulajdonképpen én már utaztam rajta, próbajáraton), hanem az SZKT ugyancsak az EU-s nagyprojekt keretében modernizált telephelyeit is meg akartam nézni - ezt az oldalt azonban a 2-es villamos képeivel kezdem, mert lehet, hogy az többeket érdekel.

Baloldalt: a második PESA, a 102-es a Széchenyi tér északi oldalán. Mondtam már, hogy imádom ezt a várost? :) Jobbra: Kossuth Lajos sugárút; előtérben az elsőnek munkába állt (ex-potsdami) KT4-es, a 200-as, a távolban két PESA.

A 2-esen a három PESA mellett egy KT4-es is forgott, itt éppen a Rókusi sugárút szélén haladó szakaszon találkozott a két típus. Jobbra: megálló, némi trolikereszttel.

Balra: még mindig a Rókusi sugárút, de itt már az út közepén megy a - természetesen füvesített - pálya. A háttérben álló házakra a rókusi víztorony árnyéka vetül.Jobbra: megint a KT4-es.

A vonalat és az új kocsikat sokan elmentek kipróbálni, legalábbis az utasok jó nagy része nem szállt le a végállomáson, hanem fordult egyet - emiatt persze utasteret fotózni-filmezni elég reménytelen vállalkozás volt. Talán még fontos megjegyezni azt is, hogy villamos kijelzőjének villogása csak a videón látszik (a frissítési frekvenciája "összeakad" a kamera frame rate-jével), a szabad szem nem látja élőben. Azóta megérkezett a maradék PESA is (összesen kilencet vásároltak).

Látogatás a villamos kocsiszínben

Egy új jármű nem sokat ér jó infrastuktúra nélkül. Tíz évvel ezelőtt Szegeden a Bengálik és a maréknyi Tatra egy kopott, öreg kocsiszínben laktak, melyet azóta felújítottak és bővítettek.

Na, ezek vicces járgányok: a B6A2D-M jelzésű "aktív" (hajtott) pótkocsik teljesen passzív (hajtás nélküli) pótkocsiként érkeztek Rostockból, helyben látták el őket hajtásrendszerrel. Mivel motorkocsik mögött, második kocsiként használják őket, nincs rendes vezetőfülkéjük, csak egy elzárható vezérlőpultjuk. Mielőtt valaki megkérdezi: azért nem használták eredeti állapotukban, motor nélkül őket, mert a szegedi T6A2H motorkocsik forgóvázainak áttételezése szóló üzemmódra van hangolva, nem vontatásra.

Itt látható egy ilyen T6A2H + B6A2D-M szerelvény. Optikailag a legnagyobb különbség, hogy a pótkocsi teteje üresebb (ezt csak azért írom, mert T6A2H + T6A2H szerelvények is közlekednek).

Két T6-os (a "T6A2H" túl hosszú, hadd ne kelljen megint leírn... hopp, csak megtettem:) a vizsgálóvágányokon. A baloldali képen látható "1+2" viszonylatjelzést nem tudtam értelmezni, lehet, hogy terelés/baleset esetére töltötték fel az utastájékoztató rendszerbe ezt a kiírást, és próba után kinnmaradt.

Tatra forgóváz balra, Tatra forgóváz jobbra - de messze nem egyformák! A baloldali egy vagy berlini vagy drezdai eredetű "sima" forgóváz, prímer rugózás nélkül - a forgóvázkeret rugózatlanul támaszkodik a tengelyre. Jobboldalt egy T6-os forgóváza, itt a forgóvázkeret meg lett magasítva, és egy rugón át támaszkodik a tengelyre. Természetesen mindkettőnek az amerikai St. Louis B3 PCC forgóváz az alapja, de látszik, hogy Prágában is próbáltak hozzáfejleszteni a licenszhez.

Öreg járgányok: balra a 12-es replika nosztalgia kocsi, jobbra az ex-budapesti 1055-ös, ami normál esetben kávézóként funkcionál a belvárosban, de most felújítás miatt behozták ide.

A 03-ast még ilyen állapotban ismertem meg, M III-asként. Nem volt munkája, csak rozsdásodott a telep szélén, aztán pár éve átépítették, hogy dízelaggregáttal felszerelve tolatómozdonynak használhassák a trolitelepig vezető új iparvágányon (ott régen nem voltak sínek, de most épült egy műhely, amit Rókus vasútállomáson át kötöttek össze a villamoshálózattal). Ettől szép ugyan még nem lett, de érdekes igen :)

A Bengálik ekkor menetrend szerinti forgalomban már nem vettek részt, de még tárolták őket. Sőt, a 813-ast szemmel láthatóan újra is festették, klasszikus színekre. Mondjuk előtte is sárga volt, csak "kicsit" kopottabb.

A troligarázs kincsei

A troligarázs egyrészt a nagyprojekt felvonulási területe, a bontott és új anyagok tárolóhelye, másrészt ott is meglehetősen sokminden változott.

A tárolószektorban a változás ugyan nem volt túl nagy, de az 502-est le kellett fotóznom, hiszen az 505-es nosztalgiatroli mellett az egyetlen megmaradt Ikarus troli Szegeden (a ZiU-k meg már mikor eltűntek - csak nosztalgia maradt!). 1991-ben ő is ZiU villamosberendezéssel épült, aztán 2001-ben megkapta a Ganz-Transelektro háromfázisú aszinkronmotoros hajtását. Sajnos ez hol működött, hol nem, úgyhogy a járművel talán nem is találkoztam üzemben. Jobbra az SZKT és az ARC buszgyártó közös projektje, a Tr187/TV.EU látható, mely azóta Ikarus troliként sorozatban közlekedhetne... ha a közbeszerzés nem akadt volna el.

Pár régiség: balra Skoda egy 14Tr az 5-ös troli végállomásán, ami a telepen belül van. Jobbra: az SZ6-os eredetileg a budapesti 1531-es volt, aztán tanuló- és felsővezetékes kocsiként került Szegedre. Most már évek óta nem használják, legutóbb tartózkodóként "üzemelt" Tarján végállomás átépítésekor. Mellette a 609-es Bengáli látható, mely szintén budapesti eredetű: a fővárosban 1124-esként ismerték (nem sokáig, mert '62-ben gyártották, '64-ben pedig már Szegedre került). Ez a kocsi tíz éve, a negyvenedik születésnapjára ki lett pofozva, és egy remek kis kirándulás eszköze volt, azóta viszont nem sokat mozoghatott saját erejéből.

És egy újabb pesti eredetű szépség: ezt az 1955-ös gyártású Ikarus 60T-t pár évvel ezelőttig a Pongrác úti trolitelepen "őrizgették", ilyen állapotban, majd az óbudai garázsba került. Akkor az SZKT megvette, és elkezdte felújítani. A kasztnit a Lanta Kft-nél csináltatták meg, utána Szegedre hozták, és ott folytatták a munkát. A jármű maga gyakorlatilag el is készült, csak villamosberendezése nem lett, mivel a cég vezetésének leváltása után a projekt - legalábbis a jelek szerint - megállt.

A kocsi így is tökéletes múzeumi exponátum lehetne, de persze működőképesen még szebb lenne - a kérdés az, hogy ha az eredetinek megfelelő villamosberendezést - ami gyakorlatilag megfelelt a szovjet MTB-82-esének - kapna, vajon közlekedhetne-e utasokkal. Korántsem biztos :-/ Ez az egyik gond, mert van, akinek nem tetszene, ha ZiU-9 villamosberendezést raknának bele, pedig az legalább létezik, és értenek is hozzá, mi több, elő is készítették a beépítését. A másik gond, hogy a BKV-nál megmaradt egy troli-pótkocsi, amit viszont ez a busz nem vontathat, mivel ahhoz meg kellett volna erősíteni az alvázat (anno az Ikarus 60T-k egy részének megerősítették, más részének nem - ennek pont nem). Egyesek szerint a szegedi felújításkor meg kellett volna ezt tenni, csak hát egyrészt miért tették volna (hiszen a szegedieknek nincs pótkocsijuk, nem is volt róla szó, hogy vontatni kellene), másrészt akkor ennek a kocsinak is odalett volna az "eredetisége". Remélhetőleg ezzel a rövid magyarázattal nem sértettem vérig mindenkit, viszont talán sikerült egy kis betekintést adni a megőrzések és felújítások nem kifejezetten triviális (és akkor költségekről, engedélyekről még szó sem volt!) műfajába.

És egy másik, szintén vezetőváltás után megállt projekt: a KT8A3-M-LF jelzésű, részben alacsonypadlós házicsuklós, amit két rostocki pótkocsiból építettek volna, egy direkt ide tervezett középrésszel. Annak idején az orr-rész esztétikai modellezését még láttam, érdekes volt az elkészült dolgot látni (természetesen villamosberendezések híján maga a vezetőfülke csak mock-up jellegű). Kicsit pók-szerű lett :) Szomorú, hogy az ilyen állapotig eljutott szerkezet gyakorlatilag porfogóként szolgál. A házilagos építés nem ritkaság, Lengyelországban több kisebb gyártó is foglalkozik Konstal villamosok alapjaira ilyenek építéseivel, a cseheknél is nagyon megy a Tatra-buherálás, ez se lett volna ördögtől való ötlet...

Még egy kicsi 2-es villamos

A szép, napos idő jó részét a trolitelepen töltöttük, aztán ebédeltünk, és a nap már lefelé indult, mire a tulajdonképpeni fő témával is tudtam foglalkozni. Ráadásul hétvége lévén nem is járt túl gyakran a járat, ezért hamar elfogyott a kora márciusi fény.

Széchenyi tér, a bíróság előtti kanyar.

Baloldalt: ezt a füvesített pályát kizöldülve is le kell majd fotóznom! Jobbra: a Hősök kapuja új villamossal.

Még egy KT4-eses kép az új vonalról (balra), és a Kossuth Lajos sugárút - Vásárhelyi Pál utca - Rókusi körút kereszteződésben levő "jelzőskör" közepén levő delta, melynek egyenes (nekünk bal kézre eső) ágát normál esetben csak a kocsiszíni menetek használják.

A végén még pár tömegközlekedési életkép:
0:03-    B6A2D-M aktív pótkocsi Rókus pályaudvar előtt. Nem lehet túlzottan kellemes hosszabb távot így vezetni, de nem is arra találták ki...
0:19-    Volvo troli a Rókusi körúton, a 2-es villamos megállójából nézve
0:27-    8-as troli (konkrétabban egy Skoda 21Tr) keresztezi a Boldogasszony sugárutat. Ez a fotótéma is új még, majd vissza kell ide jönni jobb fényviszonyok közt.
0:36-    Egy kis KT4-esezés a Kossuth Lajos sugárúton
1:07-    A 103-as PESA tanulózik az 1-es önálló szakaszán
1:20-    Ez a KT4-es nem az, amit egész nap láttam a 2-esen (az egy szögletes lámpás potsdami volt, ez egy kerek lámpás Cottbus-i), talán valamelyik esti vonathoz ment ki sűríteni a kocsiszínből.
1:28-    Csörgő (M41) indul Rókus állomásról - a hátunk mögött, balfelé -, vélhetően legalább 2-3 kocsival. Nem csoda, hogy ilyen hangosan teszi, ez a kemény alföldi terep bármilyen mozdonyt próbára tenne :-/
1:39-    1-es villamos kanyarodik az Izabella híd alatt Rókus pályaudvar felé


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez