Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Szállítások városon belül és kívül
... avagy Muki, Bobó és társai

Az utóbbi hetekben keveset aludtam. Na nem azért, mert úgy megszerettem a korán kelést, hanem mert mostanában sok fotóznivaló volt!

Persze ez nem direkt úgy kezdődött, hogy elindultam Mukit fotózni: teljesen más ügyben volt dolgom a Hungária kocsiszínnél, és ahogy leszálltam odafele menet a Salgótarjáni útnál, egy fent említett tehervillamost láttam elsuhanni az ellenkező irányba. Mérges is voltam, hogy csak ennyit sikerült elcsípni belőle!

Elindultam belfele a kocsiszín kapujához a Sport utcán keresztül, amikor sípszóra lettem figyelmes. Ahogy megpördültem, egy újabb Mukit láthattam a Hungária körúton elhúzni. "Ő" forgóvázakat tolt maga előtt. Aztán a remiz udvarán is láttam további Mukikat, maguk között félreállított MUV-okat tolva, csak nem tudtam megvárni, míg kihaladnak, jól fotózható helyre.

Másnap már direkt rájuk vadászva mentem oda :-) Ezek a MUV-ok természetesen sosem szolgáltak ebben a remizben, hiszen Szávához tartoztak, de miután kifutották a nagyjavítások közti kilométereket, félreállították őket, többek közt ide - de jutott Ferencvárosba és Zuglóba is.

Muki+MUV+MUV+Muki az Éles saroknál, a 37-es vonalon.

Pár nappal később véletlenül jártam megint a Hungáriánál, és ismét egy hasonló szerelvényre lettem figyelmes. Naná, hogy lefotóztam!

Snitt: több, mint egy héttel később NZA-val a Közvágóhidi elvesztett vágányok nyomait fényképeztük, amikor a romok túloldalán, a Gubacsi úton megláttunk egy Muki-vonatot, melyben a két mozdony közé három UV-pótkocsi is be volt sorozva. Taxiba vágódtunk, és így még el tudtuk érni azelőtt, hogy beért volna Ferencváros kocsiszínbe.

Ezek a kocsimozgatások a Fehérvári út Bocskai útnál (aluljáróépítés miatt) való elvágásának előkészületeit képezték: a félreállított UV-kat és MUV-okat átvitték Zuglóba, az addig ott pihentetett pótkocsikat pedig átvitték Ferencvárosba. A Kelenföldön félreállított UV-kkal és pótkocsikkal ugyanez történt (hogy a helyükre a Budafokról ideiglenesen átcsoportosított Tátrák beférjenek). Világos? Nem baj, ha nem, a lényeg, hogy mozgalmas napok voltak :-)

Itt is egy ilyen zuglói roncsmenet látható, menet közben fotózva a Fehér úton.

Hogy ne legyen unalmas a dolog, néha természetesen egyéb szállításokat is lehetett látni, például ezt a Tátrát, melyet a balesete utáni karosszériajavítás befejeztével szállítottak vissza Szépilona kocsiszínbe a Fehér úti főműhelyből.

Muki a Népszínház utcában, arra várva, hogy kiengedjék...

... a Nagykörútra.

Kompozíció 1: a Muki vár. A budai szintén vár. (Elnézést kérek a saját nevemben:-)

A szorgalmas Muki-fotós közben néha arra is felfigyelhetett, hogy egyes UV-szállítások Muki nélkül, azaz saját lábon (keréken) lettek lebonyolítva. Itt érdekességképpen ráadásul megemlíthető, hogy a hátsó motorkocsin is fent van az áramszedő - talán a két kocsi között nem volt erősáramú csatlás?

Az aluljáróból feljövő ifjú pár éppen azzal szembesült, hogy feleslegesen rohantak: nem a 6-os villamosuk akart elindulni a megállóból...

Kompozíció 2: ez a szürke köd olyan lehangoló, hogy szegény Mukinak lekókadt tőle az ütközője...

Visszafelé a Népszínház utcába.

Ezúttal egy MUV és egy UV motorkocsi került a Muki-szendvicsbe. Tőlük balra az egykori Közvágóhíd villamosvégállomásra kanyarodó vágányok maradványa látható.

Teherszerelvény a Gubacsi út zártpályás részén.

Milyen jó, hogy a szerelvény előzékenyen elengedi maga előtt az indulásra váró 3-as villamost és megáll...

... így akár be is lehet guggolni elé, az elgázoltatás veszélye nélkül :-)

Lehangoló menet a lehangoló kinézetű Epreserdő utcában.

Három UV-pótkocsival Ferencváros felé tartva.

Folytatás: még több Muki, valamint múzeumi szállítások MÁV vonalakon


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra