Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 

A "Gomba" körül
Móricz Zsigmond körtér elveszett sínei

Az jutott eszembe, hogy a sokat szenvedett (sajnos a szenvedéseinek még nincs vége) Móricz Zsigmond körtér néhány elveszett villamosvágányát mozgóképeken is bemutatom. A "mozgókép" ezúttal nem valami hatásvadász archaikus megfogalmazás akar lenni, inkább arról van szó, hogy filmnek nem merném nevezni őket, lévén, hogy hangjuk nincs, és a minőségük se túl fényes. Ennek ellenére azért talán van valami dokumentumértékük a magunkfajta villamosmániás számára :)

2002-ben vagyunk, a Bartók Béla út felújítása - melyet a négyes metró előmunkálataként adtak el a népnek, holott már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna tenni, metró nélkül is - már küszöbön áll. Sőt, az egyik lábát már be is feszítette az ajtókeretbe, hiszen a kockakő már hiányos, és mindenféle ideiglenes terelgetések, pótlóbuszozások vannak. A Körtér vágányzata nagyjából úgy néz ki, mint a baloldali rajzon látható: egy csonkok alkotta katyvasz - de még mindig egy kicsit funkcionálisabb, mint ami a felújítás végén lett, ugyanis a Bartók Béla út-Fehérvári út irány villamosait legalább mindkét irányba gond nélkül meg lehetett forgatni a "gombaépület" körül. A 61-es és a 6-os villamosokkal azonban már nincs kapcsolat.

Az egykori HÉV-végállomás utolsó napjai voltak ezek, és én persze szétfotóztam az agyamat ennek "örömére". És mivel videókamerám nem volt, néhány bélyeg méretű filmecskét is felvettem a hűséges Casio-val, mert úgy éreztem, utólag mérges leszek, ha nem lesz legalább pár mozgó életképem a tér azon állapotáról, ami egész gyerekkoromat, és az azt követő néhány évet végigkísérte.

Megjegyzés: A youtube.com megpróbálta felnagyítani az eredetileg kis felbontású videócskákat, ettől azok még kockásabbak-foltosabbak lettek. Az eredeti szerverről is meg lehet nézni őket, ott át lehet a nagyságát állítani. Ehhez rá kell kattintani a videóra, ekkor feljön egy új böngészőablak. Az azon levő lejátszóablak jobb alsó sarkában van egy téglalap alakú gomb, aminek a belsejében egy kisebb téglalap látszik (ha az egeret fölévisszük, pulzál is kicsit). Ha erre rákattintunk, a filmecske az eredeti nagyságban jelenik meg, kevésbé zavaró minőségben. Ez persze csak a nagyon ráérőseknek való, hiszen jelentősen nem lesz jobb a minőség.

Akinek a hang hiányzik, képzelje mellé nagyjából ezt :)

Az első videón egy 18-as villamos kanyarodik a Bartókról az "íves házak" elé. Mennyit bámultam ezt a látványt, miközben vártam valakire a téren!

Az iménti kanyarodás után a 47-es befut az íves ház előtti megállóba.

No, ez az én időmben már egy szokatlanabb fordulat: a 47-es nem megy tovább a Fehérvári út felé, hanem a gombát a külső íven kerülve visszafordul...

... a belváros irányába. Annak idején ezt használta a körtér és a Margit híd között járó 9-es villamos, később a Körtér és a Tóth Árpád utca közt közlekedő 42-es, az innen az Erzsébet hídon át az Örs vezér terére menő 68-as, időnként a 9-es betétjárata, a 9A, a hozzá hasonló 47A... Aztán már csak rövidítésekkor lehetett ilyet látni.

Ugyanez a Váli utca sarkáról nézve. A villamos mögött látható busz a 47-es kimaradó szakaszán járó villamospótló.

A Fehérvári útról érkező, vagy a Gomba körül az imént látott módon forduló villamosok így tértek rá a Bartók Béla útra a belváros felé.

A belső, szűkebb hurokvágány volt a helye az 1993 és 2002 között itt végállomásozó 41-esnek. Korábban persze itt is volt más, például a HÉV után a 43-as és a 41-es, illetve az én gyerekkoromban a 43E éjszakai járat. Aztán hosszú csend, majd hirtelen idáig hosszabbították a kamaraerdei "viharvasutat". Itt éppen a leszállóhelyre érkezik a villamos, a Fehérvári útról.

Szerintem kevés villamosbarát lehetett, aki ne imádta volna, ahogy az öreg UV-k kerülgették a Gombát!

És így nézett ki belülről, ahogy a villamos körbement a hurokban. Érdemes megfigyelni a villamosfotósokat a vágány mentén - sokan voltak, hiszen ez volt a hurok utolsó üzemnapja.

Egyelőre ennyi - remélem akadt, akinek tetszett az oldal :)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra