Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Háromnapos UV ünnep

Az előbb végignéztem az internet magyar szegletét, és legalább féltucat weboldalt találtam, mely a 2006 március-április fordulóján ötvenedik születésnapját ünneplő UV villamosokkal foglalkozott. Ráadásul rengeteg jó képet is láttam ezeken az oldalakon, ezért felmerült bennem, hogy talán nem is kellene beállnom a sorba. Aztán persze győzött a "PONT NEKEM ne legyen UV szülinapos  oldalam???" érzés, úgyhogy nem menekültök meg attól, hogy pár képemet meg ne mutogassam nektek.

A születésnapi ünnepségre március 31-én került sor a BKV Zrt. szervezésében, de az erre az alkalomra kirittyentett (jó értelemben!) 3200+3249 szerelvényt már előző nap átvitték Budáról Ferencváros kocsiszínbe. Eközben készült ez a kép a 28-as és 37-es József körúti végállomásán. Mivel ez volt a kezdeti próbamenetek egyik helyszíne (már csak a Ganz gyár közelsége miatt is), különösen szívmelengető érzés volt, hogy még a Nap is mosolyogva sütött le a kis veteránra :)

Másnap délelőtt több tucat villamosbarát gyűlt össze a Jászai Mari téren. A típus annak idején a 2-esen végezte műszakrendőri vizsgáját, és itt is állt először utasforgalomba. A BKV ebből az alkalomból korabeli hangulatot igyekezett teremteni zenével, büfével...

... és a hivatalos ünnepi szóróanyag mellett még UV csokit is osztogattak. Mint az édességek és a villamosok nagy kedvelője, azt kell mondjam, hogy sikeresen kötötték össze a kellemeset a kellemessel!

Az ünnepelt az első menet előtt. A környék csak úgy hemzsegett a villamosabrátoktól: volt olyan ismerősöm, aki Angliából repült ide a nagy alkalomra, és Ausztriából is többen érkeztek. Jó érzés volt ilyen társaságban ünnepelni kedvenc tujánkat!

Bár az ablak tükröződése miatt nem látszik (fel kellett volna tenni a polárszűrőt - persze ha jobban látszanék, nem lenne itt a fotó:), itt éppen én pózolok a 3200-as pályaszámú tuja, azaz az első UV vezetőfülkéjében.

A meghívottak elmentek egy körre a villamossal, volt aki pedig fotózott. Én ugyan már ezen az első körön is fent ültem, de azért most ideteszem ezt a képet, mintha nem így lett volna ;)

Eredetileg a Garibaldi utcai vágánykapcsolaton (váltón) kellett volna visszafognunk (visszafordulnunk), de valami gond adódott, így...

... folytattuk utunkat dél felé.

A világ legszebb panorámájának egy részlete. Az alsó rakpartot eddigre már elöntötte a Duna.

"Jé, a túlparton ott megy a tükörképünk, egy másik iker UV!" - NZA és BGy, a magyar villamosok ügyének két jeles képviselője a látványban gyönyörködik.

A Boráros téren, a 2A végállomásán.

A "földművelődésügyi" minisztérium előtt, immár visszafelé jövet.

És megindult a ringlispil: a szerelvény rendes forgalmi kocsiként közlekedett a 2A viszonylaton. Klassz!

A járókelők a feliratokból megtudhatták, mit keres "ez az öreg villamos" itt. Sok vidáman felderülő arcot láttam, és volt idősebb ember, aki leszállás után még kicsit maradt, és merengve nézte, ahogy a villamos kifut a megállóból. Talán a fiatalságára emlékezett? Hiszen ötven év egy ember életében is nagyon nagy idő!

A Fővám téri megállóban dél felé haladva...

... és már visszafele jövet.

Bár az időjárás nem volt tökéletes, egy idő után még a Nap is kisütött.

Árvizi villamos. Abszolút nem mindennapos látvány manapság.

Közraktár utca.

Az ünnepi szolgálat után a villamos látogatást tett néhány volt UV-s viszonylaton. Itt éppen KZsoci barátom örökíti meg...

... körülbelül ezt a látványt.

A 37-es villamos Őrház utcai megállójában.

Kozma utca, a 28-as viszonylat egykori hurokfordulójának maradványa, vadregényes háttér előtt.

A felhők és a Nap ekkor...

... mintha csak direkt a fotósoknak akartak volna kedveskedni, annyira hatásvadász összképet alkottak.

Másnap aki korán kelt, ismét láthatta a szülinapi szerelvényt, amint a ferencvárosi remizből elindult...

... további ex-UV-s helyek bejárására, sok boldog villamosbarát kíséretében. Itt éppen a Sörgyárnál levő végállomási vágányon állva találkozik egy "ipari csuklóssal".

Kispest, Villanytelep.

Útban...

... a Béke tér felé.

Természetesen Újpest...

... és Rákospalota sem maradhatott ki a meglátogatandó helyek közül.

Én az újpesti István téren vettem búcsút a szerelvénytől. De mielőtt befejezem az oldalt, valamit még le kell írnom:

Köszönjük a szervezőknek és a BKV-nak a szép megemlékezést!


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra