Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
UV: búcsú a 49-es villamosvonaltól

A 19-es után a 49-es villamosnál is eljött a típusváltás ideje: a jó öreg, pótkocsit rángató UV-k helyett Ganz csuklósokat helyeztek üzembe. Ezek kapacitása ugyan kisebb, mint egy háromkocsis szerelvényé, de mivel a típuscserével egyszerre a kiskörúti villamost is visszarövidítették a Kálvin térig, a forgalomszervezők úgy gondolták, hogy az utasok egy része úgyis a pótlóbusszal fog járni... :-/

Már jóval a típuscsere előtt is mindig fotóztam egyet-egyet, ha a vonal környékén volt dolgom - dokumentum jelleggel, ...

... sokszor állvány nélkül, ami az esti fotózást persze eléggé megnehezítette. Bolondnak is néztek, ahogy próbáltam odarögzíteni valamihez a gépet :)

Egy alkalommal a fogorvostól távoztamban vettem észre, hogy a ház nyitott ajtaján át meg lehet örökíteni azt a bizonyos UV-hangulatot, amit kiskorom óta nem tudok elválasztani a Bartók Béla úttól.

Március 30-án, az utolsó napon is kimentem - természetesen. Sok fotós volt kint, még Heinz Heider is arrajárt, pedig ő bécsi :)

A Múzeum körúti vágányzat egyébként valami eszement rossz állapotban volt...

... csak úgy ugráltak rajta a villamosok.

Ugra-bugra belülről nézve, néhány órával később.

Milyen klassz lenne ez a hely, ha a házak fel lennének újítva (na meg persze a sínek is), az utat pedig fák szegélyeznék!

Az Astoriához közelítve, ...

... majd elhagyva kicsit felgyorsultak a szerelvények, lévén itt a pályát pár éve rendbetették. Persze nem nagyon, csak kicsit.

Huss :)

Akartam volna egy képet a tulajdonképpeni Astoria Szállóval, de sehogy sem sikerült megfelelő szöget találnom hozzá.

Jött-ment villamosok.

Madách tér kicsit szürkén ...

... és halvány tavaszi napfényben.

Mivel nem volt nálam állvány, este inkább csak utazgattam, no meg rövid videókat csináltam, hátha sikerül "archíválnom" a hangulatot..

Ekkor egyébként a szokásosnál több Ganz csuklóssal lehetett találkozni a Bartókon, mivel sorban hozták át a másnap kezdő kocsikat a kelenföldi remizbe.

Megpróbáltam megörökíteni a Szabadság hídon átdübörgő tujákat is.

Vérszagra gyűl az éji vad: ezek a munkajárművek pár órával később nekiestek a felsővezetéknek, de most egyelőre csak várakoztak itt, a Fővám téren.

A házasságkötő terem tükrös ablakain tükröződik a 49-es villamos utolsó UV szerelvénye, és nekem csak jönnek az emlékek: a pub, ahol haverokkal találkozgattunk anno, a Keravill, ahol néha elemet vettünk Nagyi kisrádiójába. Majd a Bartók Béla út 8, ahol Nagyi lakott, és ahol csörögtek a poharak a szekrényben, ha odakint elment egy-egy villamos. És persze ott van a zöldséges egykori helye, aztán a sarkon az ábécé, ami ma bank. A következő sarkon egykor Ezermester Bolt volt, aztán valahol egy háztartási, és egy jókora Keravill. Ezek már nincsenek, és most a "hagyományos" villamos is eltűnik előlük. A "hagyományos" szó talán nem túlzás, hiszen UV motor+pót+motor szerelvények 1957 óta jártak a 49-esen.

És ez itt a végső végállomás: a kelenföldi remiz. A szép kis UV-k még kicsit vártak itt, hogy fényképezhessük őket ...

... majd "lábon" elindultak Pestre, ahol sorsuk további alakulásáig tárolni fogják őket. A transzportokat már nem volt erőnk megvárni; csak ezt az egyet sikerült elcsípni, ahogy átrobogott a Moszkva téren. Sajnos nem kapott pirosat, úgyhogy ez az elmosódott kép maradt csak róla emlékül.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra