Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 


Jegyek: Kéregjegyek 2.

Az előző oldal: Kéregjegyek 1.

Mivel a történeti ismertető megvolt a múltkor, illetve mert ezen sorokat egy fülledt péntek éjjel írom, amikor nincs kedvem túl sokat komolykodni, szimplán csak mutatok pár további klassz kéregjegyet a gyűjteményemből.

A múltkor mutatott "keretes" francia jegyekre hasonlítanak a fentebbi, portugál jegyek. Sajnos nem tudom, hogy a színek mit jelentenek, de így egymás mellett pompásan néznek ki :)

Ehhez képest ezek a dán jegyek legalábbis lehangolóak. Amúgy "ők" retúrok, be is vannak perforálva a kettétépéshez.

A norvég vasutak kéregjegyei eléggé régimódiak azzal a logóval (tényleg, Rupsi nem Észtországban van? ezek szerint ez egy nemzetközi jegy lenne?). Jobbszélen a végletek láthatók: a Paradicsom és a Pokol. Jó kis településnevek :)

Svéd jegyem csak ez a kettő van, itt, baloldalt. Ezek már géppel lettek kiadva (nem előre nyomtatták rá a dolgokat), a jobboldali ráadásul egy biciklisjegy. A jobboldali kettő egy jókora ugrást jelent térben, lévén olasz eredetűek.

És legyen egy kis Közép-Kelet-Európa is: ezek a lengyel kéregjegyek elég kiábrándítóak - olyan össze-visszák. A jobboldali itt is géppel lett kiadva.

Valamiért úgy alakult, hogy cseh, szlovák, illetve csehszlovák jegyből elég sok került hozzám. Ha esetleg valakinek ilyesmire fáj a foga, egyiket-másikat szívesen elcserélem magyar kéregjegyekre! Sajnos a jegyekről nem sokat tudok... a bal szélen levő a Tátralomnic és Kőpataki tó közti lanovkára szól, a mellette levő pedig vélhetően a Tátrai Villamosvasútra. A középső hátoldalán a hét napjai láthatóak, lehet, hogy ez hetijegy? (KZsoci kolléga segített: az, kétirányú, dolgozó hetijegy) Jobbszélen valószínűleg egy vasúti rendezvényre szóló kombinált jegy+belépő van.

A csíkosak gyorsvonati pótjegyek, a jobbszélső pedig megint egy gépes kéreg. Érdekes a félárúságot jelentő fekete pötty, benne az "1/2" jelzéssel.

Itt csak a színeket igyekeztem összeválogatni :) Ami figyelemre méltó: míg nálunk a mai napig hagyományos lyukasztóval lyuggatják ki a jegy hátán levő hónap és nap adatokat, a csehek már a hetvenes években (és valószínűleg már régebben is) dátumos domborbélyegzőt használtak.

Még három "gépes" jegy északi szomszédainktól, plusz két fura szerzet. Az egyik nosztalgia cucc ("Nyugat-csehországi vasúti nosztalgia - 100 éves a Tršnice-Luby u Chebu helyi érdekű vasút"), a másik pedig (a száma miatt) egy mintajegy. Utóbbi érdekessége, hogy ECU-ban van az ár ráírva (az ECU az euro elődje volt, egyfajta virtuális valuta, amiben számoltak, de amivel nem lehetett boltban fizetni).

A jelek szerint Cshgszlovákiában is német volt a helyjegyek második nyelve ("Platzkarte" - nálunk is a mai napig lehet olyan helyjegy-fecnit kapni, amin ez van).

És most kicsit kavargunk: az eddigi jegyek többségén "Kcs", azaz csehszlovák korona volt az árnál feltüntetve. Ezeken viszont "Kc" van, ami Szlovákia különálláságára utalhat. Az első háromnál ez kicsit furcsa, hiszen azok az 1930-as évekből valók; az utolsó kettő viszont Csehország és Szlovákia szétválása utánról. És egy kis történelem is van az egészben: bár még jócskán a müncheni konferencia előtt járunk, a jegyek cseh előlapján túl a hátoldalon németül is ott vannak a jegy adatai.

És ez itt már a közelmúlt: cseh kéregjegyek a kilencvenes évekből. Nem tudom, hogy van-e még ilyen náluk; Szlovákiáról mindenesetre azt hallottam, hogy idén év elején megszüntették a kéregjegyeket.

És az oldal végére néhány egzotikum: két thaiföldi, egy török, és egy dél-afrikai kéregjegy. Ezeken is láthatunk néhány érdekes alakú lyukasztást. No meg azt, hogy az öreg Edmondson jó munkát végzett, és gyakorlatilag tényleg mindenhova eljutott találmánya, a kéregjegy...

Tovább: osztrák, svájci, holland kéregjegyek, és még ez+az


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra