Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 

"Csendes" életképek

A címben azért szerepel a "csendes" szó, mert amikor e sorokat írom, akár botrányos életképeket is mutogathatnék, 2001. december 13-án ugyanis egy közepes erősségű fagy és némi havazás után az egész város lebénult, tumultózus, ijesztő és kedves jeleneteket is produkálva. Egy 14-es villamos kisiklott az angyalföldi kocsiszín előtt, mert nem tartották rendben a váltókat, tucatnyi szerelvény hibásodott meg a Nagykörúton (motorégések), baleset volt az 50-esen, a váltók befagyása miatt a 4-es villamos a Móriczra járt, stb. Sőt, az 1-es villamoson valaki direkt keresztbeállt a síneken autóval, és nem volt hajlandó elmenni onnan! A kedves része az egésznek az volt, hogy délutántól kezdve a 4-6-os vonalon kilenc hármas UV szerelvény (3450+6045+3451, 3315+5931+3310, 3341+5963+3355, 3309+5918+3308, 3816+5869+3818, 3331+5932+3330, 3240+5961+3217, 3329+5971+3336, és még egy, aminek az összeállítását nem ismerem) pótolta a lehalt ICS-ket! Sajnos én erről mind-mind lemaradtam, ezért képet most nem tudok mutatni róla :( Viszont nézzük meg, mi történt az ezt megelőző két hétben!

Jellemző kontraszt: az előbbiekben említettem, hogy a Nagykörút közlekedését egy csomó UV mentette meg a teljes csődtől, nos, ehhez képest közben gőzerővel folyt a kocsik elbontása. Mert hát ezek öreg villamosok, "rosszak, nem jók semmire". Persze az igazsághoz tartozik, hogy a fentebbi képen látható négy villamosból három balesetes volt, tehát nem öregsége okán selejtezték őket...

Na de a többit..!

Szegény UV levágott teteje olyan, mint egy hátára fordított bogár...

Persze a Ziu-9-esekre is rájár a rúd, közülül is többet selejteztek!

Közlekedésbarát ismerősök tették ezt a megható feliratot a bontó telephelye előtt sorakozó, halálraítélt villamosokra. Azt hiszem hálátlan dolog Budapesten villamosnak lenni...

Egy kis vidámság, pozitív történés: 2001. december 1-étől a 19-es vonalon pótkocsis UV-k (M+P+M) járnak. Ennek kapcsán több pótot és motorkocsit is átvezényeltek SzávábólKelenföldre.

Persze hozzá kell tenni, hogy erre a plusz kapacitásra szükség is volt, még engem is meglepett, hogy a kocsik mennyire megteltek!

A kelenföldi végállomáson a 49-es miatt nem meglepő a hármas UV látványa...

... a Batthyányn viszont már rég volt rendszeresesen ilyen.

És még egy hármas UV, a Bartókon.

2001. december 5-én már nem az első hó esett le a tél folyamán, de azért a forgalmon ennek is lehetett érezni a hatását (na nem annyira, mint 13-án). Ha már a Kosztolányi Dezső tér környékén jártam, fényképezgettem...

... mert hát végülis a 3300-as UV-k látványa újdonság errefelé, ez a kocsi is Szávás volt korábban.

Olvadó hó, locs-pocs, pótos UV...

... villamos sorok Kelenföld felől, valamint vonalműszaki és műhelykocsik tömkelege, melyek bár nem látszanak a képeken, de igen nagy számban járkáltak errfeleé aznap, mivel a Nagykörúton komoly gondok voltak a villamosközlekedéssel.

Reméljük jövő ilyenkorra már a felújított Bartók Béla úton járnak az UV-k. És reméljük, hogy még tényleg UV-k fognak :)

UV "csak úgy" #1.

UV "csak úgy" #2.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra