Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Szokatlan forgalom az Erzsébet királyné útján

Furcsa forgalomról érkezett hír a kisföldalatti forgalmi telepének környékéről: olyan szerkentyűk villamosvonalon megjelenéséről, melyek nem nagyon illenek oda. Sajnos odaérkezésem után kiderült, hogy nem a kisföldalatti "sárga hernyói" (Ganz csuklós földalatti kocsik) rajzanak ki, hanem az alagútmosó berendezést kell megfordítani. Ez számomra első hallásra meglepő volt, de aztán kiderült, hogy a pár héttel korábban látott hurok a telepen belül nem hurok, azaz fordításra nem alkalmas, ezért a közeli Nagy Lajos király útja-Erzsébet királyné útjának kereszteződésében (avagy ahogy röviden mondják: a Nagy Lajos királyné útján) fogják megejteni a tili-tolit.

A villamosforgalom éjszakai leállása után feltárultak a forgalmi telep villamoshálózattal való kapcsolatát lezáró kapuk...

... és a kis metró-(dízel?)sínbusz vonttatta szerkentyű már ki is totyogott a Mexikói útra. Fényképezni sajnos nem nagyon tudtam, mivel bár lassan ment, és gyakran megállt, nem elég lassan és nem elég sokáig ahhoz, hogy azt meg lehessen örökíteni. A Nagy Lajos király útjára fordulásnál viszont már volt alkalom a fotózásra, a hosszú záridőnek köszönhetően szinte nappali fényárban úszik a kereszteződés!

A szerelvény helytelen vágányon (fedezés mellett) "betolatott" az Erzsébet királyné útjának MÁV telep felől érkező vágányára...

... és már irányban is volt visszafelé! A kis "pöfögény" itt éppen úgy tesz, mintha 69-es villamos lenne :)

A Mexikói útra visszatérve leakasztották a vontatmányt, ezután a kis jószág elment a 69-es és 3-as villamosok végállomásáig, ott visszafogott, elment újra majdnem az Erzsébet királyné útjáig, hogy a telep előtti váltón visszagurulva a vontatmányt hirtelen "tolatmánnyá" változtassa. A fentebbi képen a kétirányú sínbusz a Kacsóh Pongrác úti végállomáson vár.

Itt éppen folyamatban van a vontatmány előbb felvázolt "hátulról szembetámadása"...

... itt pedig már létre is jött a tolt vonat.

A fura szerelvény előről. Sajnos ez a hely valami eszement sötét volt, ezért ismét hosszú záridővel kellett dolgoznom, emiatt viszont a képen a nátriumlámpák ilyen furcsára szinezték a levegőben lebegő finom párát.

És a délvidékinek tűnő éjszakában a kis vonat el is indult vissza a forgalmi telepre, ezzel az éjszakai tili-toli befejeződött.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra