Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Szokatlan forgalom az Erzsébet királyné útján

Furcsa forgalomról érkezett hír a kisföldalatti forgalmi telepének környékéről: olyan szerkentyűk villamosvonalon megjelenéséről, melyek nem nagyon illenek oda. Sajnos odaérkezésem után kiderült, hogy nem a kisföldalatti "sárga hernyói" (Ganz csuklós földalatti kocsik) rajzanak ki, hanem az alagútmosó berendezést kell megfordítani. Ez számomra első hallásra meglepő volt, de aztán kiderült, hogy a pár héttel korábban látott hurok a telepen belül nem hurok, azaz fordításra nem alkalmas, ezért a közeli Nagy Lajos király útja-Erzsébet királyné útjának kereszteződésében (avagy ahogy röviden mondják: a Nagy Lajos királyné útján) fogják megejteni a tili-tolit.

A villamosforgalom éjszakai leállása után feltárultak a forgalmi telep villamoshálózattal való kapcsolatát lezáró kapuk...

... és a kis metró-(dízel?)sínbusz vonttatta szerkentyű már ki is totyogott a Mexikói útra. Fényképezni sajnos nem nagyon tudtam, mivel bár lassan ment, és gyakran megállt, nem elég lassan és nem elég sokáig ahhoz, hogy azt meg lehessen örökíteni. A Nagy Lajos király útjára fordulásnál viszont már volt alkalom a fotózásra, a hosszú záridőnek köszönhetően szinte nappali fényárban úszik a kereszteződés!

A szerelvény helytelen vágányon (fedezés mellett) "betolatott" az Erzsébet királyné útjának MÁV telep felől érkező vágányára...

... és már irányban is volt visszafelé! A kis "pöfögény" itt éppen úgy tesz, mintha 69-es villamos lenne :)

A Mexikói útra visszatérve leakasztották a vontatmányt, ezután a kis jószág elment a 69-es és 3-as villamosok végállomásáig, ott visszafogott, elment újra majdnem az Erzsébet királyné útjáig, hogy a telep előtti váltón visszagurulva a vontatmányt hirtelen "tolatmánnyá" változtassa. A fentebbi képen a kétirányú sínbusz a Kacsóh Pongrác úti végállomáson vár.

Itt éppen folyamatban van a vontatmány előbb felvázolt "hátulról szembetámadása"...

... itt pedig már létre is jött a tolt vonat.

A fura szerelvény előről. Sajnos ez a hely valami eszement sötét volt, ezért ismét hosszú záridővel kellett dolgoznom, emiatt viszont a képen a nátriumlámpák ilyen furcsára szinezték a levegőben lebegő finom párát.

És a délvidékinek tűnő éjszakában a kis vonat el is indult vissza a forgalmi telepre, ezzel az éjszakai tili-toli befejeződött.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra