Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 

A "Gomba" körül
Móricz Zsigmond körtér elveszett sínei

Az jutott eszembe, hogy a sokat szenvedett (sajnos a szenvedéseinek még nincs vége) Móricz Zsigmond körtér néhány elveszett villamosvágányát mozgóképeken is bemutatom. A "mozgókép" ezúttal nem valami hatásvadász archaikus megfogalmazás akar lenni, inkább arról van szó, hogy filmnek nem merném nevezni őket, lévén, hogy hangjuk nincs, és a minőségük se túl fényes. Ennek ellenére azért talán van valami dokumentumértékük a magunkfajta villamosmániás számára :)

2002-ben vagyunk, a Bartók Béla út felújítása - melyet a négyes metró előmunkálataként adtak el a népnek, holott már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna tenni, metró nélkül is - már küszöbön áll. Sőt, az egyik lábát már be is feszítette az ajtókeretbe, hiszen a kockakő már hiányos, és mindenféle ideiglenes terelgetések, pótlóbuszozások vannak. A Körtér vágányzata nagyjából úgy néz ki, mint a baloldali rajzon látható: egy csonkok alkotta katyvasz - de még mindig egy kicsit funkcionálisabb, mint ami a felújítás végén lett, ugyanis a Bartók Béla út-Fehérvári út irány villamosait legalább mindkét irányba gond nélkül meg lehetett forgatni a "gombaépület" körül. A 61-es és a 6-os villamosokkal azonban már nincs kapcsolat.

Az egykori HÉV-végállomás utolsó napjai voltak ezek, és én persze szétfotóztam az agyamat ennek "örömére". És mivel videókamerám nem volt, néhány bélyeg méretű filmecskét is felvettem a hűséges Casio-val, mert úgy éreztem, utólag mérges leszek, ha nem lesz legalább pár mozgó életképem a tér azon állapotáról, ami egész gyerekkoromat, és az azt követő néhány évet végigkísérte.

Megjegyzés: A youtube.com megpróbálta felnagyítani az eredetileg kis felbontású videócskákat, ettől azok még kockásabbak-foltosabbak lettek. Az eredeti szerverről is meg lehet nézni őket, ott át lehet a nagyságát állítani. Ehhez rá kell kattintani a videóra, ekkor feljön egy új böngészőablak. Az azon levő lejátszóablak jobb alsó sarkában van egy téglalap alakú gomb, aminek a belsejében egy kisebb téglalap látszik (ha az egeret fölévisszük, pulzál is kicsit). Ha erre rákattintunk, a filmecske az eredeti nagyságban jelenik meg, kevésbé zavaró minőségben. Ez persze csak a nagyon ráérőseknek való, hiszen jelentősen nem lesz jobb a minőség.

Akinek a hang hiányzik, képzelje mellé nagyjából ezt :)

Az első videón egy 18-as villamos kanyarodik a Bartókról az "íves házak" elé. Mennyit bámultam ezt a látványt, miközben vártam valakire a téren!

Az iménti kanyarodás után a 47-es befut az íves ház előtti megállóba.

No, ez az én időmben már egy szokatlanabb fordulat: a 47-es nem megy tovább a Fehérvári út felé, hanem a gombát a külső íven kerülve visszafordul...

... a belváros irányába. Annak idején ezt használta a körtér és a Margit híd között járó 9-es villamos, később a Körtér és a Tóth Árpád utca közt közlekedő 42-es, az innen az Erzsébet hídon át az Örs vezér terére menő 68-as, időnként a 9-es betétjárata, a 9A, a hozzá hasonló 47A... Aztán már csak rövidítésekkor lehetett ilyet látni.

Ugyanez a Váli utca sarkáról nézve. A villamos mögött látható busz a 47-es kimaradó szakaszán járó villamospótló.

A Fehérvári útról érkező, vagy a Gomba körül az imént látott módon forduló villamosok így tértek rá a Bartók Béla útra a belváros felé.

A belső, szűkebb hurokvágány volt a helye az 1993 és 2002 között itt végállomásozó 41-esnek. Korábban persze itt is volt más, például a HÉV után a 43-as és a 41-es, illetve az én gyerekkoromban a 43E éjszakai járat. Aztán hosszú csend, majd hirtelen idáig hosszabbították a kamaraerdei "viharvasutat". Itt éppen a leszállóhelyre érkezik a villamos, a Fehérvári útról.

Szerintem kevés villamosbarát lehetett, aki ne imádta volna, ahogy az öreg UV-k kerülgették a Gombát!

És így nézett ki belülről, ahogy a villamos körbement a hurokban. Érdemes megfigyelni a villamosfotósokat a vágány mentén - sokan voltak, hiszen ez volt a hurok utolsó üzemnapja.

Egyelőre ennyi - remélem akadt, akinek tetszett az oldal :)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra