Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Életképek 9. rész (2002)

Néha már nem is tudom, hogy mikor  'elvesztett sínezek', illetve mikor fotózgatok csak úgy vaktában mindenfélét...

Március 8-án például az "Utazás" kiállításra mentünk barátnőmmel. Mivel villamos nem visz oda, buszon ülni meg nem szeretünk, kocsival mentünk, és a Pongrác úttól gyalogoltunk. Ez az útvonal amúgy is jelentős átmenő forgalommal rendelkezik Kőbánya felé, ezt még megtetézte a kiállításra igyekvők tömege, így szép lépésben haladós sor alakult ki.

Persze járhatna ide a 29-es villamos, de nem jár, pedig ahogy az a képen is látszik, a tömegközlekedők nagy része a mai napig a tuja útvonalát használja gyalogosan, ahogy a 37-es Pongrác úti megállójától átbaktat egy nem kimondottan gyalogosforgalomra tervezett vasúti felüljárón.

Persze akadnak, akik az ún. "EXPO-busz" szolgáltatását veszik igénybe. Ezen a két képen például az látszik, hogy a BKV jobb tömörítő, mint a ZIP, az ARJ, vagy a RAR: fog ennyi embert...

... és felzsúfolja egy ilyen buszra, mely már eleve félig tele van.

A villamos hurokvágánya pedig csendben elrohad...

Ugorjunk: nem tömegközlekedés, de ki kellett próbálnom, hogy tudok-e bemozdulásmentes képet csinálni kézben tartott fényképezőgéppel naplementekor. Az eredmény: Rákóczi úti alkony a kocsiból nézve. Egész hangulatos, nem?

Persze egy kis villamost is kellett lőnöm, hiszen bár kiskorom óta elég gyakran látom így az Astóriánál a kiskörúti villamosokat, még sose láttam ilyen képet róluk...

Három nappal később már megint a MÁV-telepnél jártam, UV-t fényképezni, hiszen azt csipogták a madarak, hogy ezen a héten lehet utoljára ilyen járműveket a 62-es vonalon látni. Ez persze nem így volt, de akkor még nem lehetett tudni. Ez ugyan nem 62-es, de egy kellemes tavaszi életkép. Kár ezekért a mókás régi villamosokért...

Közben hátul már gyülekeznek a Banánok, hogy átvegyék az uralmat, ...

... de a mokány öregek még tartják magukat!

És ha már Zugló: a Róna utcában új felsővezetéktartó oszlopok emelkedtek.

Sajnos nem a villamos, ...

... hanem a troli számára, de sebaj! Az egyébként meglepett, hogy ilyen régi jellegű rácsos oszlopokat építettek be, és nem valami korszerűbbet!

Folytatás...


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra