Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 

A 2002 augusztusi árvíz pillanatai I.
[Click here for the english version]

Azt mondják a hozzáértők, hogy ez minden (eddigi) idők legnagyobb pesti árvize, és ez valahol ijesztő, ha tudjuk, mi minden esett áldozatául a víznek már itt, vagy ha megnézzük a vízállást jelző táblát a Rókus kápolna oldalán. A bejelentések, illetve a Prágával, Drezdával történtek után bevallom, némi szorongással figyeltem a víz emelkedését... Elnézést kérek, ha a képaláírások alapján valaki azt gondolná, hogy tréfát akarok űzni az áradásból, vagy a gátakon munkát végzők erőfeszítéseiből - soha nem tennék ilyet, ezek csak az első eszembe jutó gondolatok a képek láttán, a feszültség kiengedése!

Szerdán még csak itt-ott öntött ki a víz az alsó rakpartra (itt például a Szent Gellért térnél), ami természetesen le volt zárva, ...

... szombaton aztán már leállították a szentendrei HÉV alagúti szakaszán (Margit híd-Batthyány tér) is a közlekedést.

A végállomás a Margit hídhoz került, a felszínre, ahol az 1937-től egészen az 1970-es évekig volt (korábban a Bem térig jártak a szerelvények).

A víz itt nem öntött még ki, de azért elég közel volt a sínekhez, és az alsó rakpartot teljesen ellepte. Szemközt a Margit-szigeten megkezdődtek az erősítési munkák.

Egy kedves részlet: két lábon járó hangosbemondó, avagy mobil hangosítástechnika a HÉV ideiglenes végállomásán.

Utastájékoztatás.

Az alsó rakpart helye. Hetvennél többel nem lehet menni rajta, kérdés, hogy hány olyan vizijármű van az országban, ami erre képes lenne.

A Margit-szigetre még be lehetett menni...

... de az eredeti partvonalnak már nem sok nyoma volt. Itt normális esetben még kellene lennie egy parti sétánynak, és a ferde támfalnak, alul kövekkel.

A Jászai Mari téri hajóállomás. Az átkelőhajók megközelítéséhez kérjük használjanak átkelőhajókat...

Kötelező haladási irány? Vagy STOP?

A 2-es villamos Lánchíd alatti aluljárójában is leállították a forgalmat (emiatt az egész 2-es vonal szünetelt), mivel a víz kezdett átszivárogni a támfalon.

Azért még le lehetett gyalogolni egy darabig, amit sokan meg is tettek.

Szivárgás.

Vízibusz után itt az ideje a vízivillamos kifejlesztésének?

Itt kimondottan vastag sugárban szivárgott be a víz.

Nem kis nyomásnak kellett ellenállnia ennek a támfalnak! Márciusban még ellen is állt végig, de most egy nap múlva már átbukott a víz a al tetején!

Az Eötvös téren az emberek a homokzsákból emelt gáton átmászva közelítették meg a Dunát. Kicsivel később változott a felállás, és a Duna közelítette meg őket.

Vízmérce.

Kíváncsiság.

A Vigadó téri hajóállomás alámerül és kibekkel.

Következő oldal


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu