AKTUÁLIS     ARCHÍV    LINKEK

ÉN

MAIL



Folytatás: 2005 október

05.09.29.

Beszédes naplóbejegyzés helyett további csendes nézegetnivalók:


Zugló kocsiszín kincsei I-II.

Új és kevésbbé új villamosok, felújításra váró régiségek, villamos-szimulátor és egyéb érdekességek a Bosnyák téri remiz mélyén...

 

05.09.28.


Volt egyszer egy Sajtópalota I-II.

Szubjektív fotónapló a Blaha Lujza téri "nagy fehér ház" eltűnéséről

 

05.09.27.

Rájöttem, mi nem stimmel (még) a "legyen Budapest Európa kultúrális fővárosa 2010-ben!" (re)akcióprogram körüli felhajtásban. Azt mondják, az a fő célkitűzés, hogy ismét birtokba vegyük a Dunát. De akkor miért nem újítják fel végre a Margit hidat, és miért sugalmazzák állandóan, hogy a Szabadság híd úgy elöregedett, hogy le kell róla venni a villamost? Vagy újítsák fel, ha kell, szinte teljesen újraépítve, és akkor ugyanúgy el fogja bírja a villamost, mint ahogy 1898 óta folyamatosan elbírja, vagy vallják be, hogy sajnálják rá a pénzt! Ha viszont csak valami patyomkinfelújítást végeznek rajta, ami után a villamos nem mehet át, de az autók igen, akkor fogadják szívből jövő átkaimat: nem szabad még több teret adni a Belvárosba ömlő autóforgalomnak!

Egyébként is: mi lehet városépítészeti szempontból "kultúrálisabb", mint a fővárosi Duna-hidak látványa? Még egy városban sem jártam, ahol ennyi szépséges híd feszült volna egy folyó fölött - jó lenne végre megbecsülni őket, és vigyázni rájuk!

Amúgy még szóba jöhetne a Duna-parti házak homlokzatainak rendbehozása, és az Aquincumi híd megépítése. És ha ezek a lényegi dolgok megvannak, azután lehet mindenféle zavaros parasztvakításokat tervezgetni. De nem helyettük. Vagy pedig hagyják békén szegény Dunát, és ne próbálják vele eladni azt, aminek nincs is köze hozzá. A Duna nem látványobjektum!

A Nagy Vendégkönyv

Beizzítottam egy új vendégkönyvet, mivel untam, hogy a régi az esetek nagy részében csak többszöri újratöltéssel volt elérhető. Gondolom az üres (hibaüzentes) oldal látványa sokakat visszariasztott az üzenet hagyásától, és ez nem jó. Tudom, végülis ingyenes vendégkönyvet használtam, ne akarjak túl sokat - de ha valami ilyen rossz hatásfokkal működik, akkor az tulajdonképpen rosszabb, mintha nem is lenne, nem?

Amúgy nem egyszerű normális vendégkönyvet szerválni (ezt is párom rittyentette össze, mert éppen ilyesmikkel foglalkozott:). Mintha lenne itt egy "piaci rés": a létező ingyenes vendégkönyvek túl egyszerűek, nem nagyon szabhatóak méretre, nem megbízhatóak - a következő lépcső pedig már az ingyom-bingyom fórum, JAVA chat, stb. Könyörgöm, egy vendégkönyv legyen vendégkönyv: egyirányú forgalmat lebonyolító, rövid üzenetek hagyását lehetővé tevő valami. Nem kell minden weboldalnak saját fórum! Olyan kis chat, amibe minden unatkozó sulinetes beleír valami felesleges dolgot, olyan meg végképp nem :)

 

05.09.25.

Az előbb tévéztem egy sort. Egy "régi kedvenc" romantikus film ment, a Sztárom a párom. Vessetek a mókusok elé, de szerintem ez továbbra is egy aranyos film! Ráadásul körülbelül az egyetlen, amiben el bírom viselni Julia Roberts-et.

Miután vége lett, továbbkapcsoltam, és a VH1-en elkaptam, amint perceken keresztül foglalkoztak azzal, hogy Britney Spears mezítláb ment be egy benzínkút vécéjébe, és jujj, meg jajj. Állítom, hogy az ufók csak azért nem támadták még le a bolygónkat, mert fogják az ilyen műsorokat, és elijedtek tőlünk...

 

05.09.24.

Két lehangoló kép, amit még múlt hétvégén csináltam a Kodály köröndön - állítólag lassan elkezdik kiköltöztetni a lakókat a térséget körbefogó valamelyik épületből, mert életveszélyessé vált:

Tényleg meg kell várni, míg ez a gyönyörű épület-tér-kompozíció összedől magától? Ha a fák eltakarják, hogy milyen állapotban vannak, akkor már nem is kell foglalkozni velük?

Miért nem összvárosi-összkerületi ügy, hogy pénzt találjanak ennek a négy épületnek a rendbehozására? Továbbmegyek: kultúrális főváros akarunk (akarunk?) lenni. Mennyivel tesz többet hozzá egy város kultúrális objektumként való funkcionálásához az, hogy üvegmedúzákat ragasztunk már most is jól kinéző építményekhez, illetve hogy ökörpisi vonalvezetésű gyaloghidat építünk a világ legszebb panorámájának közepébe, mint az, hogy megőrizzük, és rendben tartjuk a régi idők által ránk hagyott értékeket? Én utóbbira szavaznék a középszerű feltűnési viszketegség helyett!

 

05.09.23.

Tegnap végignéztem a biciklisfelvonulás legsűrűbb helyszíneit, ma pedig az esemény utólagos sajtóját. Legtöbb helyen az ott kerekezők lelkendeznek, hogy milyen jó volt, csak azt felejtik el, hogy nem feltétlenül az a teljes kép, amit ők láttak. Ugyanis legalább ugyanennyi embernek volt rossz az, hogy nekik jó volt. Lenne egy tiszteletteljes kérésem: ha azt szeretnék, hogy az emberek "beleérezzék" magukat a helyükbe, és szeressék őket, akkor ők is tegyék ezt a többiekkel, és ne próbálják az ellentétes érzéseket, véleményeket elbagetellizálni. Ugyanis nem csak benzingőzfüggő antiszociális elemek ültek tegnap a dugóban álló autókban. Ráadásul nem mindenki tudja úgy átszervezni az életét egy munkanap délutánján, hogy se gyalog, se tömegközlekedéssel ne kelljen sehova se mennie, csak mert biciklisdemonstráció van! Az ilyen esetekben a "mi szóltunk, miért mentél arra?" kijelentések meglehetősen idegesítően hatnak.

Ja, és ne essenek a szereptévesztés hibájába: tényleg rengetegen voltak, de a város és az agglomeráció összlakosságának így is csak körülbelül az 1%-át tették ki. Nem kell önkéntes megváltót játszani: a bicikliutak természetesen hozzátartoznak egy élhető városhoz, de az erőfitogtatással való kikövetelésük önmagában még nem fogja jobbá tenni a várost.

 

05.09.22.

Hurrá, a tegnapelőtt említett kínlódásaim mellé a fogam is újból megfájdult :-/

Egyébként pedig a Totalcar-os Karotta egy szerintem tök jó cikket kanyarított össze arról, hogy mit is kellene gondolnia a mai Autómentes Napról az autósoknak.

Ja, és Brian May eddig ismeretlen Freddie Mercury-felvételekre bukkant. Nem mondom, hogy meg vagyok lepve, mert gazdaságilag messzemenően indokolt volt ilyen kincsek hirtelen fellelése ;) de azért kiváncsi lennék rájuk!

Mindezeken túl pedig tujázzunk egyet, ezúttal Bécsben!

 

05.09.21.

Még hétvégén csináltam ezt a képet, "hogyan hazudjunk budapesti módra?" jeligére:

A várost igazgatók gondolkodásának "szép" példája ez a sarokház a félreeső Andrássy út, és a senki által nem járt Izabella utca sarkán. Az Andrássyn reprezentatíve végigkutyagolva egy szépen rendbehozott homlokzatot látunk, de ha kicsit benézünk az utcába, kiderül, hogy ez csak valami patyomkinrenoválás eredménye, hisz az oldalsó front továbbra is mállik, omladozik. Valami tetőtérbeépítést azért még rá bírtak erőszakolni, legalábbis a tetőablakokból úgy sejtem.

Amikor ilyeneket látok, mindig az jut eszembe, hogy csak az különböztet meg bennünket egy önmagát lassan összeomló díszletekkel kábító banánköztársaságtól, hogy nálunk még banán sincs...

 

05.09.20.

Még mindig katasztrófa sújtotta övezetnek érzem magam: az allergiás orrfolyásra orrcseppet használok, a szemviszketésre szemcseppet. Az afta - amit valami nem tiszta evőeszköztől kaptam - kapcsán ecsetelővel próbálok jobbulást elérni.

Lassan megcsinálhatnák a TB-támogatásos Darth Vader-jelmezt, egy csomó ilyen gondtól megkímélne a hordása :)

 

05.09.19.

Itt jártunk tegnap:


Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix
és Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozó...
... vagy mi :)

 

Amúgy pedig 10 éves a gondolkozó ember kelléktára, a Sztaki on-line szótár!!!

 

05.09.18.

Tegnap véletlenül a Vígszínháznál járva koncertbe botlottam. Színészek zenéltek, alapvetően közönségkedvenc számokat, de az átlag ún. "profi" hakninál sokkal szórakoztatóbban. Sőt, kis honunk Nagy-Nagy Zenészei közül már többet hallottam rosszabbul játszani!

A legjobban persze az tetszett, hogy Gyuriska János gitározott és Hajdú István basszusozott - ezt a két fickót nagyon bírom. Tehetségesek, és szórakoztatók is. Pár éve láttuk őket a "Kövekkel a zsebében" című darabban, amint ketten játszották el az összes szerepet, néha saját magukkal párbeszédeket folytatva, egyik pillanatról a másikra átlényegülve másvalakivé - zseniálisak voltak!

Azért emlékezzünk meg a többi zenészről is: együtt ők a Könnyű Esti Sértés.

 

05.09.16.

A minap vérfagyasztó események kezdetének voltam tanúja: dugóban állt egymás mögött egy hatalmas fekete terepjáró, és egy szintén jókora ezüstszínű egyterű. Egyszercsak az elől álló terepjáró ajtaja kivágódott, és egy nagydarab kopasz ember pattant ki belőle, aki azzal a lendülettel el is indult a mögötte álló felé.

Ajajj.-gondoltam. Itt most vérnek folyása lesz: az egyterűs valamivel belegázolt a terepjárós lelkivilágába, aki ezért most elégtételt fog venni rajta.

A kopasz oda is ért a mögötte álló autóhoz. Ablak le és... hangos örömködéssel elkezdték ölelgetni egymást az ott ülő másik férfival, mint akik ezer éve nem látták egymást... :)))

 

05.09.15.

Átsétáltunk párommal a Millenáris Parkon késő este. Ismét megállapítottam, hogy ez egy tök jól sikerült hely. Érdekes helyen van, jópofa tér-építészeti és egyéb megoldásokkal. Az egész fölött például egy jókora léggömb lebeg, aminek a belsejében erős fényű lámpa ég, ennek köszönhetően itt mindig telihold fényénél andaloghatnak a szerelmespárok! :)

Ami viszont nagyon nem stimmelt: a park közepén, a kaviccsal felszórt úton autók parkoltak. Ráadásul pont a mélygarázsos pavilon előtt. Lehet, hogy helyi dolgozók voltak, de akkor is, miért kell egy gyalogosutat kocsival összejárkálni? Ez valami magyar reflex? Később pedig, a Fény utcának a parkon átvezető részén a karókkal szegélyezett, szűk járdán egy biciklis jött szembe, és még csak lassítani sem akart.

Annyira értünk ahhoz, hogy a jó dolgok okozta öröm érzését elrontsuk a "beleszarós" stílusunkkal :(

 

05.09.14.

Mostanában ismét hódoltam egyik kedvenc hobbimnak, a megszüntetett villamosvonalak bejárásának, és a látottak ledokumentálásának. Ezúttal Zugló került sorra, azzal az elég zavaró végkicsengéssel, hogy azok a helyek, ahol annak idején a 64-es villamos járt, tulajdonképpen alig változtak az elmúlt 26 év alatt. Lakótelepből, autóból több lett, de az infrastruktúra minősége gyakorlatilag maradt, amilyen volt. Ez persze igazából romlást jelent, na de ne politizáljunk...


A 64-es villamos nyomában
(Bosnyák tér-Füredi utca)

 

05.09.13.

Arra ébredtem, hogy a fejem helyén egy nagy hidroglóbusz van. Igazából persze a "takonyglóbusz" lenne a jó szó, de ha rögtön az első mondatban ilyen szót használnék, szerintem a legtöbben rögtön el is kattintanának innen ijedtükben (a második mondatban már lehet:).

Naszóval még mindig csókoltatom azokat a politikusokat és aktatologatókat, akiknek a parlagfűirtás eltöketlenkedése köszönhető. Gondolom a papírgyárak lefizették őket, hogy ne csináljanak semmit: legalábbis az én papírzsebkendő-fogyasztásom az egekbe szökött, azaz egyvalakinek biztosan jó ez az állapot.

Este édesapámmal beszélgetve egyébként megfejtettük, miért olyan hely Magyarország, ahol gyakorlatilag bármit el tudnak rontani, és ahol mindig mindent alapból sz*rul csinálnak meg:

Ugyebár mi egy kimondottan nyugis helyen élünk. Nincs vulkánunk, a hiradókból ismert hatalmas földrengések elkerülnek bennünket. Nincsenek óriás ragadozóink, nincs minden bokorban mérges pók, mérgeskígyó, vagy krokodil, mint az Animal Planet munkatársai által előszeretettel látogatott helyeken. Nincs évente 2-3 hurrikán, se cunami, se tájfun. Nincsen olyan tengerünk vagy folyónk, ami óriási területeket el tudna árasztani. Földcsuszamlás, áradás persze van néha, de hol van ez New Orleans-től!
Szóval tulajdonképpen olyan helyen élünk, ahol mi vagyunk a tápláléklánc csúcsa, és nincs természetes ellenség, se élő, se elemi, mely folyamatosan tizedelne bennünket - ezt kell a töketlen hivatalnokainkkal és impotens politikusainkkal ellensúlyozni. Mert nehogymá' túl jó legyen nekünk!

 

05.09.11.

Piszkosul fáj  a fogam. Szaggat, lüktet, kisugárzik az egész arcomra, és felfurakodik egészen a halántékomig. Olyan, mintha a két nappal ezelőtti keményre harapás nyomán letört tömésen keresztül valaki egy hurkapálcát dugna fel egészen az agyamig, és azt időnként megcsavarná. Az ilyen - Demalgon-, Diclofenac- és némileg Cataflam-immunis - fájdalmakkor mindig rájövök, hogy a Douglas Adams regényhősei által is keresett nagy kérdés az élet értelméről másodlagos. A legfontosabb kérdés ugyanis így hangzik:

Mi a francnak kellenek idegek a fogba???

 

05.09.10.

Egy buta polgár (én) értetlensége

Önjelölt szabadságharcosok cseppet sem exhibicionista performansza:
"Orwell 1984 című regényének kartontáblára adaptált változatával szórakoztatta néhány aktivista azokat a rendőröket, akik a kerületi kapitányságokon felállított monitorokon figyelik, mi zajlik a főváros utcáin. A előadás szervezői és szereplői arra intenek, hogy a kamerák belemásznak magánéletünkbe, hasznuk viszont nem bizonyítható." /Index/

Biztos buta vagyok, de pontosan miként avatkozik be a magánéletünkbe egy ilyen térfigyelő rendszer? Oké, nyilván rajta lesz a képeken az, hogy kivel smároltam a villamosmegállóban, meg ilyenek, de ha nincs takargatnivalóm, akkor ez miért érdekelne? Itt jegyzem meg, hogy ha mondjuk nem azzal smároltam, akivel papírforma szerint kellene, abból se lesz semmi :) Ha valamiért kimondottan engem akarnának követni, akkor esetleg el tudok képzelni olyan esetet, hogy kameráról kamerára követnek, de azért ez nem triviális feladat, se technikailag, se szervezésileg, és ez csak minősített esetben fogja megérni a hatalomnak. Vagy ha csak egy ember vagyok a sok közül az utcán, a t. szabadságharcosok szerint akkor is minden ok nélkül nézegetni kezdenek engem? Minek? Ne magukból induljanak ki ezek a jótét utcaszínészek - ennyi szabad idejük nyilván nincs a központban ülő embereknek! Az utcai rablótámadásokat, verekedéseket, kocsi- és boltfeltöréseket viszont jó eséllyel kiszúrják, és ha kiszúrják, akkor ez elég haszon ahhoz, hogy örüljek a térfigyelőknek. Ugyanígy kiszúrhatják, ha forgalmi zavar, baleset van, kigyulladt egy kuka, stb.

Egy tipp a szabadságharcosoknak, hátha még nem hallottak róla: nem kell térfigyelő kamera ahhoz, hogy valakit megfigyeljenek! Épp elég ilyet csináltak már ebben az országban, megvan a know-how-ja. A nyomonkövetésre pedig a legjobb módszer, a besúgók sajnos mindig isa szervek rendelkezésére álltak, mert ez egy ilyen világ. A kamerák megszűntetése az egyén megfigyelhetőségét nem előzné meg, csak a bűnözőknek segítene. Ezt akarják?

Persze biztos csak én vagyok a megtévesztett átlagpolgár. Én szegény. Ja, és nem csak szegény vagyok, hanem cinikus rohadék is: ha az utcaszínészek hasznossá akarják tenni magukat, inkább kezdjék el kitépkedni a parlagfüvet, feltakarítani a köztereket, levakarni a  falról a graffitiket. Ezek ugyanis szerintem sokkal égetőbb problémák, és sokkal inkább hozzájárulnának egy békés világ kialakulásához :-/

Katasztrófahelyzetjelentés

Dögrováson vagyok. Tegnap a menzán ráharaptam valami keményre a rízsben, azóta fáj. Próbáltam a Demalgont, nem hatott. Próbáltam Diclofenac Duo-t, nem hat. Azaz hol hat, hol nem: percenként váltogatja egymást a szikrázó fájdalom és a tompaság, lüktető ritmusban. Asszem pár óra múlva kipróbálok egy Cataflan-t. Jó kis péntek éjjeli program, mi?

 

05.09.09.

Kis nosztalgia. Ez egy régi cikkem, amit az Online Pilótának írtam 2000 októberébe, miután kipróbáltam a műrepülést egy profi mögött ülve:

Tótágast - avagy ismerkedés a műrepüléssel

A sokszázmilliós cégér

"Döntöttek a 4-es metró tájékoztatási tenderéről: a Sawyer-Miller Group Kft. végezheti 2010 végéig a metróépítéssel összefüggő lakossági és sajtótájékoztatási feladatokat." /NOL/

Értjük, ugye? Még nincsenek pontos tervek, tehát például nem tudják, melyik józsefvárosi ház alatt milyen mélyen megy majd az alagút (pedig jó lenne elhinni, hogy egy metrót nem csak úgy találomra fúrnak!), de azt már tudják, hogy ki fogja nettó 217 millióért eladni nekünk az egészet.

Itt jegyzem meg: jó bornak nem kell cégér.

Azt pedig már csak halkan merem leírni, hogy ugyanebben az újságban korábban ezt olvastam a szóban forgó cégről:
"[... ] a Sawyer Miller Group (SMG), amelynek korábban vezetője volt Bruck Gábor - aki két önkormányzati választás előtt is Demszky kampányfőnöke volt -, Szabados Krisztián - az SZDSZ elnöki kabinetjének egykori tagja, a párt korábbi sajtófőnöke -, valamint Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi kommunikációs igazgatója [...]"
Mondja még valaki, hogy nem jó dolog ez a metró: ha nem épül, akkor is oly sok nélkülöző embernek nyújt megélhetést!

 

05.09.08

Valószínűsíthetően tegnap ellopták a pénztárcámat. Azért "valószínűsíthetően", mert csak másnap reggel tűnt fel, hogy nincs meg. És hogy szebb legyen: mire feltűnt, hogy nincs meg, a benne levő bankkártyával leemelték az összes pénzemet a számlámról. Hogy hogyan, azt nem értem, hiszen nem volt sehova se leírva a PIN-kód, nem hogy a kártyák környékére!

Mindenki képzelje ide azt a sok szépet és költőit, amit kedvem lenne ideírni :(

 

05.09.07.

Elnézést kérek, de ebben a bejegyzésben testnedvekről és egyéb bio-végtermékekről lesz szó. Meg politikusokról. Bár az majdnem ugyanaz, mint az előbbiek.

Orromon-számon dől a matéria, alig látok, úgy viszket a szemem, és még a fülem is viszket (belülről!) a parlagfűtől. Több ismerős is hasonló állapotokról számolt be, úgyhogy részemről szeretném kiszavazni a házból azokat, akik az allergiakeltő polleneket szóró gazok elhárítása helyett

  • előszőr nem csináltak semmit az év nagy részében, de ezt vélhetően sok pénzért tették, talán hivatali autóban, titkárnővel és szolgálati laptoppal felszerelkezve
  • aztán kijelentették, hogy fel vannak készülve, mindent megtettek, és nem lesz baj
  • aztán augusztus elején kijelentették, hogy hát igen, néhány helyen még lesz parlagfűtenyészet, de hát mit tegyenek, magától nem száradt le a gaz, pedig nagyon drukkoltak neki

Ja, és még egy mélységesen érelmetlen, debil, stupid, baromarcú, és nyilván valami "Urambátyám Kft." által legyártott reklámkampányt is vettek az én adómból. Legalábbis valódi megrendelő ilyen szart nem vesz át. Arra gondolok, amiben egy fogósműtétes idióta bamba tekintettel elkezdi lenyírni a haját (!), és közben azt mondja, hogy ha mindent lenyír, akkor a parlagfűvel se lesz baja. Könyörgöm, ez vicces? Szerintem csak simán értelmetlen! Az én adómból különben se vicceljenek, hanem csináljanak valamit.

Gyanítom, hogy a tévéreklám és az óriásplakátok árából több száz munkanélkülit, hajléktalant és ráérő kertészt fel lehetett volna bérelni, akik ténylegesen odamennek, és kitépkedik, levágják, vagy lelegelik (nekem mindegy) a parlagfüvet. Ehelyett kaptunk pár, önmagára rendkívül büszke ("na, ezügyben is csináltam valamit") politikust, és valahol valakik vettek maguknak néhány új autót, nyaralót a kampány árából. Mi meg fulladozunk a taknyunkban.

Utálom, hogy az agyatlan politikusaink azt hiszik, hogy PR eszközökkel elfeledtethetik velünk, hogy nem tettek semmit a gondjaink ellen!

És utálom, hogy ezt megtehetik, mert a birka nép elnézi nekik!

 

05.09.06.

Véletlenül került lencse elé:

Vajon miért kellett a konvektor "kéményét" védő rácsot rács mögé tenni?
Vagy ha ennyire védeni kellett, miért nem falazták rögtön be? ;)

 

05.09.05.

A mindent és mindenkit mindig megvédő vérzőszívű pszeudohumanisták most lapozzanak, mert megint "szívtelen" leszek. Itt lentebb látható két kép. Nem a hurrikán sújtotta New Orleans-ben készültek, hanem Budapesten. Nem valamelyik világháború után, hanem 2005-ben. A kérdés: tényleg így kell a város egyik legforgalmasabb közterületének kinéznie?

Ha nem lenne világos: az Üdvhadsereg oszt éppen ingyen ételt, és talán ruhát (?) a Moszkva téren. Ez alapjában véve szép dolog. Szívből örülök, hogy vannak emberek, akik a hajléktalanok és egyéb rászorulók szükségleteivel foglalkoznak. De: miért nem bírják ezt máshol csinálni? Miért kell a metrófeljáró, több villamosvégállomás, és a buszvégállomások közötti útvonal egyik legkeskenyebb részére odaállniuk? A képeken látható, mi lett az eredménye a "jó" pozicionálásnak: mindenfelé szakadt, büdös (nem ítélem én el őket ezért, de ettől még azok) szerencsétlenek tömik magukba az étket, az aszfalton ki tudja minek a foltja díszeleg. Remek feeling! És ezen minden arrajáró kénytelen átverekedni magát. Így lehet növelni az emberekben azt az érzést, hogy a tömegközlekedést csak a lúzerek használják. És ez korántsem csak turisztikai vagy imidzsprobléma: ez ebben a formában szerintem komoly higiéniai és közegészségügyi botrány is!

Miért adnak erre így engedélyt a hivatalok? Mert attól félnek, ha nem tennék, akkor szívtelennek bélyegeznék őket? Biztos vagyok benne, hogy ha az ingyenkonyhát pár száz méterrel arrébb, a Vérmezőn, vagy a Millenárison állítják fel, akkor is odatalálnak a rászorulók! A Moszkva tér kapcsán minden helyi lakos és politikai csoportosulás egyetért, hogy a tér Budapest egyik szégyene. Erre még rá is rakunk egy lapáttal? Vagy netán az lett volna a lényeg, hogy sokan lássák, ahogy egyesek üdvözítenek?

Ismét leszögezem: nem félretolni akarom a problémát, és nem arról van szó, hogy a kényelmetlen dolgokat nem akarom látni. De ha előszedem a vércinikus kapitalista adóalanyi szemléletet, akkor úgy érzem, nem azért fizetek adókat az államnak és a városnak, hogy ezt kelljen nézegetnem. Mi több, többek közt pont azért fizetek adót, hogy a hajléktalanok és éhezők problémáját megoldják. De ne így. Aki szerint pedig ez jól van így, az hívja meg magához ezt a bagázst, és nézegesse őket a saját kertjében, de ne az én káromra akarjon humánus lenni! :(

(A szerző egyébként rendszeresen ad a tényleg rászorulónak kinéző kéregetőknek, és volt, hogy télen az utcán addig várt, amíg egy járdán fekvő hajléktalan feltápászkodott, és elvonult máshova, mert féltette, hogy megfagy a hidegben, úgyhogy aki totál kőszívűnek gondolja, az inkább csináljon valahol valami mást, mert az emberismerete elég rosszul működik...)

 

05.09.04.

Na, a mai majomparádé:
"A nemrégen felújított Andrássy út 20. szám alatti ház földszintjén kávézót alakítanak ki. A vállalkozó, XY (valódi név törölve, nem reklámozunk senkit! - én) megbízásából félméteres tüskékkel kerítettek el száz négyzetméternyi járdát és úttestet közvetlenül az Operaház mellett. Fürst György szerint nincs is szó elkerítésről, hiszen a gyalogosok továbbra is átjárhatnak a területen. " /Index/
Eddig csak a Citadellát nyúlták le a legnagyobb természetességgel a "jóhiszemű" vállakozók, most az utcák jönnek! Fürst György, aki a fentebbi idézetben a közterületek újabb gazdasági érdekekből való megcsonkítását védi, a kerület alpolgármestere.

Nekem egyébként lenne egy politikailag semleges megoldásom az erősen szürkébe tendáló várospolitikai mahinációk megelőzésére: a baloldali politikusokat balfelé kell elkergetni a hivatalukból, a jobboldalaikat jobbfelé*. A lényeg, hogy távol kerüljenek a hatalomtól. Volt lehetősége a politikusoknak bebizonyítani, hogy nem csak a pénz és hatalom érdekli őket, hanem tényleg az emberek érdekeit védik, de nem éltek vele. Azt nem tudom, kinek kellene a helyükre ülni, de gyanítom, hogy ha egyszerűen csak megszüntetnék a funkcióikat, akkor se mennének rosszabbul a dolgok :(

*egyébként nem vagyok anarchista, csak unom, hogy minden politikus hülyének néz

 

05.09.03.

Barátokkal a Budafoki Borfesztiválon (Babits Bihály örülne ennek az alliterációnak:) töltöttük ezt a szép szombati napot, jobban mondva a délutánt és az estét. Bár tulajdonképpen anitalkoholistának vagyunk tekinthetők (az ajándékba kapott piák rendszerint ránkrohadnak - kivéve a Bailey's-t), kicsit fogyasztottunk is, és jó volt. A hangulat is, a társaság is.

Ez a két kép a nap komoly közéleti felfedezéseit mutatja be. Balra a végre egyszer állványzat nélkül is fotózható Parlament látható, jobbra pedig az, hogy a politikai lovagi játékok résztvevői közelednek egymáshoz: Budafokon egy épületben székel a MIÉP, az SZDSZ és a Munkáspárt!

 

05.09.01.

Hm, új hónapunk van, asszem nyithatok új oldalt, az eddigieket meg vághatom be az "Archívum" felirat alá. De most perpillanat nincs sok kedvem hozzá (azaz semennyi sincs), majd később :)

Játszóhegy István és a húszmillió forintos város

Én hülye elkezdtem pletyiket olvasni (biztos ennek köszönhető a fentebbi hülye cím is):
"A háromszoros Oscar-díjas rendezőt nem tisztelik eléggé a budapestiek, miközben új filmjét, a Münchent forgatja a városban, írja a PageSix. "Pedig ez a legnagyobb dolog, ami valaha Budapesten történt" - mondták a források szerint Spielberg emberei." /Index/
Aha. A legnagyobb. A tököm meg mákostészta :) Remélem, hogy nem hangzott el sehol ilyesmi, mert akkor kénytelen lennék azt mondani, hogy nemcsak beképzelt, de orbitálisan primitív bunkó is az, aki elkövette. Amúgy meg miért örülnénk egy olyan filmnek, amiben vélhetően szó sem lesz Budapestről, azaz rajtunk kívül senki se fogja tudni, mit is lát pontosan a vásznon.

Tééényleg, vajon miért nem Münchenben forgatták? Csak nem azért, mert az ottani városvezetés nem hagyta volna, hogy "rongyos" húszmillióért ("A budapesti helyszínekért összesen 20 millió forintot fizetett az amerikai produkció a fővárosnak.") a helyiek ezreinek életét megkeserítsék a filmesek a lezárásaikkal? Biztos, hogy minden áron ide kell csalogatni őket? Ad az nekünk valami pluszt, ha egy rakat szórakoztatóipari szakmunkás rajtunk spórolja meg a költségeket, hogy többet haza tudjanak vinni? Az egy dolog, hogy a prostitúcióból máshol is sokan élnek, de ennyire olcsónak nem kéne lennünk :(

A nap felirata, egy üzlet ajtaján

"BKV jegyet nem árulunk. Ez egy lottózó!"
Vajon milyen gyakran kérdezhették meg az ott dolgozókat, míg annyira felhúzták magukat, hogy kiírták ezt? És egyébként is: ha tényleg sokan, akkor nem lenne egyszerűbb mégis árulni jegyet? Legalább ebből is lenne bevételük :)

Előzmények: 2005 július-augusztus