Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
A hannoveri "banánok" első publikus útja

A hannoveri TW6000-es villamosok Budapesten végül az 1500-as pályaszámot kapták, amiben van logika, mert:
-a 6000-es pályaszámmezőben még UV-pótkocsik üzemelnek,
-a csuklós villamosok Budapesten az 1000 utáni számmezőket "szokták" kapni: az egyirányú Bengálik voltak az 1100-asok, a kétirányúak az 1200-esek, az első Ganz csuklós sorozat volt az 1300-as, a második az 1400-es. Ezek után még akkor is elfogadható a "banánok" 1500-assá való nevezése, ha ilyen jelzésű villamostípusból már kettő is volt korábban.

Az első két hannoveri, az 1500-as és az 1501-as érkezése után 10.000 km-es próbafutáson vett részt, ami azt jelenti, hogy minden hétköznap a 13-as vonalon közlekedtek, de utast nem szállítottak. Az első "civil" utazási lehetőségre 2001. július 13-án került sor: az egyik leendő "hannoveriesítendő" viszonylaton, az 50-esen lehetett kipróbálni, hogy milyen érzés ezzel a 25 éves "új" járművön utazni. A próbaút persze próbaút maradt, a felszállók egy papírt aláírva elfogadták, hogy saját felelősségükre vesznek részt az meneten, és erről egy kis laminált "igazolványt" is kaptak, lásd fentebb.

Az ünnepség délelőtt 10-kor kezdődött a Határ útnál, Vajda Pál alpolgármester mondott beszédet, közben fényképészek és operatőrök örökítették meg a végállomáson bent álló 1501-est. Húsz perccel később feltárultak az ajtók (és "letárultak" a lépcsők)...

... és meg lehetett rohamozni a hannoverit! Az automatán visszacsukódó ajtóval voltak kisebb gondok, az emberek nem értették meg, hogy a csukódás még nem azt jelenti, hogy indul a villamos. Szerintem a késleltetés még kaphatna két plusz másodpercet, és egy indulásjelző berregő is jól jönne, ha másért nem, hát azért, hogy lehessen tudni, most kell kapaszkodni!

Az átlagos menetidőhöz képest kicsit tovább tartott az út (az ajtóknál BKV-sok segítették a felszállni szándékozókat, aláírás, igazolványosztás, ilyesmik), de meglepően halk és síma volt a villamos futása. Az utasoknak tetszett, még a magas lépcsőre se nagyon panaszkodtak, pedig volt néhány idős nénike felszálló, gurulós szatyorral...

A múlt (3363) és a jövő (1501) az 50-es külső végállomásán.

Ugyanez a másik irányból, nappal szemben fényképezve :) A próbaút nagy sikert aratott, sokan voltak úgy, mint én, hogy nem dolguk lett volna arra, hanem érdeklődésből tették meg az oda-vissza utat. A "banán" ezután estig a Határ úti végállomásnál állt, ahol a később jövők is megtekinthették.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu