Combino pillanatok

Nyilvános bemutatkozás a Moszkva téren

Az új villamos bemutatása kapcsán nem kis PR-tevékenységet fejtett ki a BKV: az első kocsi megérkezését megörökíteni hivatott fotópályázattól kezdve az újsághírekig folyamatosan készítették fel az embereket arra, hogy valami egészen új dolog fog elkezdődni a közeljövőben. Persze a meleg lakásban a monitor előtt ülve ezek patetikus szavaknak tűnhetnek, de ha a fűtetlen pótkocsikban való téli fagyoskodásra gondolunk, akkor talán érthető, miért gondolom így :)

Április első két napja mindenesetre a BKV-ról szólt a Moszkva téren. Kint volt a 611-es nosztalgiavillamos...

... egy Solaris/Ganz-Transelektro troli, egy Volvo csuklós busz...

... de a főszereplő természetesen a Combino volt. Bár a villamosok szerelmesei azért természetesen annak is örültek...

... amikor rövid időre felbukkant mellette egy UV villamos, mely éppen ekkoriban ünnepelte szolgálatba állásának ötvenedik évfordulóját.

Nem volt rossz az újat és a régit egymás mellett látni - kár, hogy a fényviszonyok és a nagy tömeg nem kedvezett a fotózásnak!

Ha már meg lehetett nézni belülről is az új csodavillamost, két "véletlenül ott tartózkodó járókelő" segítségével leellenőriztük, hogy tényleg olyan baromi szűk-e a kerekek fölötti üléssorok közti folyosó. Nos, a két felnőtt elfért egymás mellett...

... mint ahogy én a 190 centimmel is le tudtam rendesen ülni ezekre a székekre, anélkül, hogy a térdeinket összevertük volna. Itt jegyzem meg, nem tudom, miért aggódnak az emberek emiatt, hiszen én például a mostani villamosokon sem tudok elférni, ha ül valaki velem szemben. Ehhez képest ez itt egész kényelmes volt.

Hihetetlen mennyiségű ember volt kíváncsi az új villamosra! Persze voltak koncertek és egyéb programok is, mégis a tujáknál volt a legdurvább a tömeg. A nosztalgiavillamos csengőjét állandóan megszólaltatták, és a már megmagasított megállóperonon se lehetett volna táncjeleneteket rendezni. A képet elnézve egyébként az jutott eszembe, hogy talán mégis lenne igény Budapesten a bécsi "villamosnaphoz" hasonló rendezvényre!

Majd' 108 méter villamos - csatolt vontatás

Április negyedik napján megérkezett a harmadik Combino is. Elvileg neki a Siemens németországi próbapályáján kellett volna elkezdenie a tesztelést, de végül mégis nálunk kötött ki. És ami érdekessé tette ezt az eseményt: ezúttal nem akármivel akarták átszállítani új otthonába, hanem egy másik, a 2002-es pályaszámú Combinó által vontatva.

Önmagában sem semmi egy ilyen hosszú villamos látványa ívben haladva...

... de kettő egybecsatolva valósággal lenyűgöző!

Mivel a frissen érkezett kocsinak még nem szabad magától mennie, a már beüzemelt alacsonypadlós dolgozott. Az alábbi linken megnézhető, hogyan is nézett ki ez:

Nem semmi, mi? :) De ez se rossz szerintem:

Előre magabiztosabban mentek, a Hungária remizhez kitolás közben viszont elég óvatosan haladtak:

És itt már csak egy irányváltásra volt szükség...

... és máris a cél felé haladtak. Kár, hogy sötétben nehéz fotózni, mert tényleg jól nézett ki a két kocsiból álló, közel 108 méter hosszú szerelvény! Na mindegy, talán fogunk még ilyet látni - bár, ha minden jól megy, a következő Combinokat már nem villamossal, hanem egy "kétéltű" (sínen is haladni képes, de alapvetően gumikerekű) járgánnyal, egy direkt erre a célra vásárolt Unimog-gal fogják átvontatni.

Még több Óriáshernyó: Kocsiszíni látogatás a Combinok új otthonában


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez