Sosemvolt és egyéb érdekes PDP-11-esek

PDP-11/74: Egy négyprocesszoros gép, négy darab /70-es processzorral, amelyek közös memóriát használtak. SMP konfiguráció Common Instruction Set-el felvértezve. El lehet vitatkozni rajta, hogy miért hagyták abba a fejlesztést a prototípus és néhány darab legyártása után. A hivatalos indoklás az egyes processzorok és a memória összekötését jelölik meg fő problémaként, ne felejtsük el, hogy 4x többtucat kábelről és a megfelelő csatolásokról van szó! Azt is állítják, hogy kevesen tudtak volna egy ilyen bonyolult gyártásmechanizmusú gépet megfizetni. Egy biztos, a projektet leállították, és inkább a 32 bites VAX-11 fejlesztésre koncentráltak, melynek ez a gép vetélytársa lett volna.

PDP-11/68: egy 16 processzoros rendszer lett volna, melynek minden egyes egysége olyan erős lett volna, mint a fentebb említett /74-es. Nem tudom, hogy ezt mennyire gondolták komolyan, csak egy ötlet volt-e, vagy komoly tervezés után hagytak fel vele.

PDP-11/110 és /120: Senki nem tud semmit róluk, csak hivatkozások vannak rá.

ECL-11: 18 bites gép, melyet a Carniege-Mellon University-n építettek.

SBC-11/21 Falcon (KXT-11): Egyetlen kártyán implementált önálló számítógép, a T-11-es chipre alapozva, két soros és egy párhuzamos porttal, on-board memóriával. OEM alkalmazásokhoz, qbus-hoz.

HeathKit H-11: A HeathKit qbusos -11-ese, melyhez saját modulokat építettek, ezeket a felhasználók aztán sorra lecserélték eredeti DEC-es alkatrészekre.

TechMate: Ez egy hordozható qbus-alapú gép volt, egy műszertáskába építve, TU58-al, kis képernyővel. Szervízmérnökök számára tervezték, de egy-két prototípusnál nem készült több belőle.

MINC-11: Laboratóriumi mérésekhez kialakított masina.

PDP-10, DECsystem-10, DECSYSTEM-20 frontend processzor: ezeknek a rendszereknek általában egy /20 vagy egy /40 volt a kommunikációs vezérlője. Érdekes a megszokott szép -11 frontpanelt más színekben látni...

VAX-konzol: a VAX-11/780-nak egy /03-as, a VAX 85xx-asegy PRO3xx volt a konzolja (P/OS-t futtatva) , ezeken a "VAX Console" felirat látható. Ezen a képen látható egy kis doboz a nagy VAX8550 tetején, arról van szó... A 86xx-as sorozatú VAXoknak egy T-11 alapú konzolja volt, az oprendszere RT11 volt.

Egyéb: a HSC sorozatú kontrollerek (mint például a HSC50, 70, 95), a DEUNA/DEQNA Ethernet-csatolók, az RQDX qbus MFM-vezérlők, a DECserver 500-as sorozatú terminálszerverek mind-mind PDP-11 processzorral működtek-működnek (T-11, illetve J-11 chip).

Természetesen mindezeken felül rengeteg ipari és egyéb rendszer beágyazott vezérlése alapult PDP11-en, például repülőgépszimulátoroké, orvosi berendezéseké (pl. Siemens CT-k), riasztó- és felügyelőrendszereké, telefonközpontoké (szintén például Siemens központok is), grafikus lézernyomtatók (például Xerox8700, 9700), a sor szinte végtelen...