PDP-11/70


1975 márciusában került piacra a /70-es sorozat, a PDP-11 család gyöngyszeme, és  legerősebb darabja. A KB11B jelzésű CPU a /45-ösének  módosított változata, melynek sebességén nem lassít a memóriakezelő. Ehhez eredetileg a /45 lebegőpontos része tartozott, de ez lassúnak bizonyult, ezért áttervezték, az így kapott CPU a KB11C.

Teljesítmény: MMU, cache (1Kszó, bipoláris), maximálisan 2 Mszó (4 MB) memória használata külön buszon (UNIBUS map a 18 bites UNIBUS címek 22 bites memóriacímekre való konvertálásához), kernel/supervisor/user üzemmód, opcionális FPP, MASSBUS-adapter (maximálisan 4) közvetlen memória eléréssel. Ez utóbbi azért különlegesség, mert ez a csatolórendszer inkább más Digital számítógépsorozatokra (VAX, PDP-10) jellemző.

Figyelemreméltó, hogy az alapkiépítésű számítógép 6kW-ot (ez most tényleg kilowatt) fogyasztott, és a minimális kiépítettség is két H960 jelzésű szekrényt foglalt el (csak a memória és CPU, a UNIBUS bővítés még egy plusz szekrényt jelentett; ma már valószínűleg az összes megmaradt /70-es beéri kevesebbel is az upgrade-eknek köszönhetően). Később a képen láthatótól eltérően frontpanel nélkül változatok (pl. DEC Datasystem 570) is eladásra kerültek. Másik érdekesség: ez volt az első PDP11, amelynél LED-ekkel vannak megoldva a frontpanel fényei (egészen eddig síma izzókat használtak).

Egy /70-es emberi perspektívából
Munka közben, a la 70-es évek
/70 és egy fiatalabb -11, a /34
Ezen a képen jól látszanak a "lámpácskák"