PDP-11/20, /15


A jóreményű sorozat első tagja 1970 júniusában látta meg a napvilágot. Maximális kiszerelésben 32 kW (nem kilowatt, hanem kiloword, azaz Kszó) ferritmagos memóriával rendelkezik. A szóhosszúság 16 bit, azaz a felső határ 64 Kbytenak felel meg. Fontos tudni, hogy a memória felső 4 Kszó-ja az egyes berendezések címzésére van lefoglalva (a berendezések minden -11-esnél a memória felső részében levő fixált címeken keresztül címezhetők, kivéve néhány kisebb modelt, ahol ez csak 2 Kszó). Persze tudni kell, hogy a legtöbb eladott gép 12 vagy 20 Kszó-val került gazdájához.

A processzor a KA11 névre hallgat, a DEC alacsony integráltságú M-sorozatú System Module-jaiből építve. Különlegességnek számított az egységes buszrendszer: az aszinkron UNIBUS. Minden erre a központi adatútra csatlakozik, nincsen külön CPU-memória busz, I/O busz, stb. 

Méretei és tulajdonságai alapján a gép kompaktnak számított. A képen négy ASR33-as teletype (telexírógép), egylyukszalagolvasó/lyukasztó és két DECtape meghajtó látható. A frontpanel káprázatosan néz ki, meg vagyok győződve arról, hogy Darth Vader mellpaneljét is egy PDP-11 ihlette. Rendeltetését tekintva a gépen folyó műveletekbe lehet beavatkozni rajta keresztül, regiszterek tartalmát lehet megvizsgálni illetve megváltoztatni, a programot utasításonként léptetve. Egy másik kép a frontpanelről...

Oprendszer: DOS/BATCH, melyből a /40 körülre kialakult az RSTS, majd abból az RSX-11. A UNIX is egy PDP-11/20-on kezdte elnyerni mai formáját (kezdetben egy PDP-7-esen fejlesztették a Bell Laboratories-nál).

Különleges opciók, kiegészítések: MX11 memory extension option, a címtartomány 18 bitre való kiterjesztéséhez, így 128 Kszó memóriát is fel lehetett használni; KS11 hardveres memóriavédelem opció. Ezeket a Digital CSS részlege (Computer Special Systems) készítette.

A PDP-11/15-ös verzió a /20-as OEM-változata volt. A DEC jó ideig megtartotta azt a szokását, hogy a végfelhasználónak szánt változatok páros jelzést kaptak, míg az OEM verziók páratlant.