Hamster's A Madarsko Televizija Praha 2000 Turbo visszatér
"Fülzúgás D-mollban, Op. 4711"

[orvosi rendelő]
-Jó napot kívánok! Mi a panasza?
-Hetek óta zúg a fülem. Magas, sípoló hangon, azt hiszem felső háromvonalas G-ben.
-Értem, na, majd meglátjuk, hogyan lehet elmulasztani…
-Doktor úr, én nem kérem, hogy mulassza el, elég, ha beállítja normál zenei A-hangra, hogy hozzá tudjam hangolni a gitáromat!
[magánlakás]
-Szervusz Petike, Suszter doktor vagyok, az édesanyád hívott telefonon, hogy nincs jól, és azonnal jöjjek ki.
-Igen, tessék leülni arra a székre, mindjárt szólok neki, addig is kérném a TAJ-kártyáját. Köszönöm, mindjárt hívjuk, addig az asztalon talál olvasnivalót!
[hírolvasó]
-A mobiltelefonok autóvezetés közbeni használatának tilalma súlyosan sérti az egyén szabadságjogait, ezért a KRESZ ezen passzusát minél hamarabb törölni kell, jelentette ki Karvaly Dániel, a Temetkezési Vállalkozók Szövetségének elnöke egy tegnap rendezett népgyűlésen, ahol aztán ingyentelefonokat osztott szét az iskolabuszok és munkásvonatok vezetői közt…
[ülésterem]
-Kedves jelenlevők, üdvözlök mindenkit a Jólértesült Újságírók Konferenciáján. Először is szeretném, ha valaki Önök közül ismertetné a programot…
-Köszönöm a szót! Biztos forrásból tudom, hogy a hivatalos intézmények részéről irányunkba megnyilvánuló ellenszenvvel fogunk először foglalkozni, de előtte mondani szeretnék valamit, amit most tudtam meg egy, a Honvédelmi Minisztériumban dolgozó informátoromtól: pusztán órák választanak el attól a perctől, amikor országunk hadat üzen Felső-Voltának! Újra háborút viselünk!
-Örülök, hogy felvetette a témát, de azt kell mondjam, hogy az Ön informátora nincsen teljesen képben: egy HM-es államtitkár bizalmasan elárulta nekem, hogy a dolog le van kártyázva a nagyhatalmakkal, és mi fogunk győzni!
-Elnézést, hogy közbeszólok, de az unokaöcsém egy fél napig a NATO főtitkára mellett napozott az Oostende-i strandon, tőle tudom, hogy csapataink még a hadüzenet előtt meg fogják szállni Felső-Voltát, és ezt az Amerikai Légierő fedezni fogja!
-Nem akarok kötözködni, de a térképem szerint már legalább 30 éve nincs olyan ország, hogy Felső-Volta!
-Úgy érti, hogy az unokatesóm hazudik? Lehet, hogy maga hisz a térképének, de a sógorom fivérének szeretője kétszer lefeküdt a nyomda vezetőjével, így biztosan tudom, hogy a rajzolójuk egy kommunista csaló!
[stúdió]
-Egyébként tudósítónk ezen a konferencián tudta meg, hogy ez a műsor két hete jelentkezett utoljára.
[utca]
-Különleges rendőrségi esetről szeretnék tudósítani: egy magából kifordult férfi a Füredi utcai lakótelepen eltörte egy elkövetés közben rajtakapott tolvaj kezét, aki éppen az autóját próbálta elkötni. Kicsivel később megérkeztek a bűnöző cimborái, az ő kezüket is eltörte, majd a csapat ügyvédjéét is. A férfit ezekután a rendőrség különleges alakulata próbálta ártalmatlanná tenni, de ő eddigre ráérzett a dolog ízére, őket jelenleg a szomszéd kerület egyik kórházában ápolják, ahol még van gipsz az ambulancián…
[stúdió]
-Elnézést kérünk az előbbi tudósítás rossz minőségű vágása miatt, de riporterünk törött kézzel még elég rosszul kezeli a keverőpultot...
[tisztiorvosi iroda]
-Kritikus érték fölé emelkedett a fővárosi ívóklór-hálózat víztartalma. A kellemetlen tendencia miatt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nem ajánlja a folyadék tisztítás nélküli fogyasztását, helyette inkább azt tanácsolja, hogy szomjunkat az ideiglenes árusítóhelyeken kapható mosóporral csillapítsuk! Ugyanitt szeretnénk elmondani, hogy napolajszennyeződés miatt betiltották a napfürdőzést a Balatonon. A már mérgezést szenvedett napimádóknak gyógymódképpen napcsalán-tea fogyasztását javasoljuk.
[mozikritikus]
-Ma Cannes-ban kiosztották a művészfilmek Oscar-jának számító Aladár-díjakat. A kitüntetettek között van Sharon Tone, aki a Könnyelműség elviselhetetlen léte című filmben alakított filozófikus ágyjelenetért részesült ebben az elismerésben. A második helyen Susan Saridon végzett, ő idén több filmben is alakított egy epilepsziás lányt, aki mindig meztelen.
[egy drága magánklinika főorvosa]
-Sajnos már elmúltak az idők, amikor a migrén vagy a krónikus levertség volt a leggyakoribb pacienseink közt. Az idei divatbetegségek közt olyan, eddig szinte ismeretlen kórok találhatók meg, mint az Yves-Saint Laurent-féle tüdőgyulladás, könnyű, nyári alkalmakra, a Pierre Cardin-szabású vakbélgyulladás, mely kifejezetten a felső tízezer számára készült, illetve a Carl Lagerfeld-féle kóros hajelszíneződés. Mindezeken túl meg kell említenem a Gaultierri mintájú véraláfutást, a nyár színével, a lilával…
[stúdió]
-A Lebegő Munkacsoport a mai napon forgalomlassító demonstrációval kivánta felhívni a lakosság figyelmét az egyre növekvő kocsiforgalomnak köszönhető tarthatatlan környezetszennyezésre. A Kamionos Munkacsoport erre válaszul ma, pontban délben kivégzett tíz kerékpárost, mint azt elmondták, "forgalomgyorsító célzattal". A környezetvédők a hír hallatán naggyűlést hirdettek meg Rákos mezejére, ahová minden zöld érzelmű embert várnak, kiegyenesített kaszával, illetve kisebb és közepes méretű kézifegyverekkel felszerelkezve.
[közlekedési felügyelet]
-Igen, kérem, tudomásunk van a közlekedési helyzet elmérgesedéséről, a héten az utakon meghalt emberek száma a mai sajnálatos események áldozataival együtt 180-ra emelkedett, igaz, hogy ebből 160-an a Luhtfanta légitársaság Budapest-Frankfurt járatának fedélzetén pusztultak el, amikor a pilóta tévedésből leszállópályának nézte az M7-es autópályát.
[vasutas üdülő a Balaton partján]
-Figyelem, figyelem! Kérjük a V43 2121 pályaszámú villanymozdony vezetőjét, hogy járművével hagyja el a gyerekmedencét!
[bisztró]
-Szervusz Helénke!
-Szervusz Rozilda! Te is kaptál ilyen szerencselevelet?
-Nem, én ezeket mindig kidobom. Milyen őrült küldte?
-A Gázművek. Azt írják, ha továbbküldöm a tartozásomat kiegyenlítő csekket tíz ismerősömnek, és ebből legalább öten befizetik helyettem, akkor egy új tűzhelyt nyerek, ha viszont nem, akkor kikapcsolják a szolgáltatást, és elaltatják a kutyámat.
[reklám]
-Öngyilkos akar lenni? Ne legyen önző, hagyja, hogy más is osztozhasson ebben a remek látványban! Ne tartsa meg magának utolsó pillanatait! Csatornánk nagyobb összegeket fizet legközelebbi hozzátartozójának, ha Ön hajlandó a kameráink előtt kilehellni lelkét! Amennyiben kisgyerekeket is hagy maga után, egy eredeti ezüstcsomagolású videókazettát adunk neki emlékbe, melyen lassított felvételen nézheti meg az Ön nagy pillanatát újra és újra, ahányszor csak szeretné!
 

(C) Varga Ákos Endre, 2000. 08. 30. All rights reserved.

Lábjegyzet: Amikor a fülzúgós jelenetet kitaláltam augusztus végén, még nem is sejtettem, hogy november közepén tényleg hetekig tartó fülzúgásom lesz. A következő MTP-kben rákkal viccelődöm, ha az is valóra válik, akkor nekem végem, de a világot se irigylem, mert még egy csomó nyomasztó vizió is valóra várhat akkor :-)[Előző rész][Vissza a Madarsko Televizija Praha címoldalára][Következő rész]