Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Háromnapos UV ünnep

Az előbb végignéztem az internet magyar szegletét, és legalább féltucat weboldalt találtam, mely a 2006 március-április fordulóján ötvenedik születésnapját ünneplő UV villamosokkal foglalkozott. Ráadásul rengeteg jó képet is láttam ezeken az oldalakon, ezért felmerült bennem, hogy talán nem is kellene beállnom a sorba. Aztán persze győzött a "PONT NEKEM ne legyen UV szülinapos  oldalam???" érzés, úgyhogy nem menekültök meg attól, hogy pár képemet meg ne mutogassam nektek.

A születésnapi ünnepségre március 31-én került sor a BKV Zrt. szervezésében, de az erre az alkalomra kirittyentett (jó értelemben!) 3200+3249 szerelvényt már előző nap átvitték Budáról Ferencváros kocsiszínbe. Eközben készült ez a kép a 28-as és 37-es József körúti végállomásán. Mivel ez volt a kezdeti próbamenetek egyik helyszíne (már csak a Ganz gyár közelsége miatt is), különösen szívmelengető érzés volt, hogy még a Nap is mosolyogva sütött le a kis veteránra :)

Másnap délelőtt több tucat villamosbarát gyűlt össze a Jászai Mari téren. A típus annak idején a 2-esen végezte műszakrendőri vizsgáját, és itt is állt először utasforgalomba. A BKV ebből az alkalomból korabeli hangulatot igyekezett teremteni zenével, büfével...

... és a hivatalos ünnepi szóróanyag mellett még UV csokit is osztogattak. Mint az édességek és a villamosok nagy kedvelője, azt kell mondjam, hogy sikeresen kötötték össze a kellemeset a kellemessel!

Az ünnepelt az első menet előtt. A környék csak úgy hemzsegett a villamosabrátoktól: volt olyan ismerősöm, aki Angliából repült ide a nagy alkalomra, és Ausztriából is többen érkeztek. Jó érzés volt ilyen társaságban ünnepelni kedvenc tujánkat!

Bár az ablak tükröződése miatt nem látszik (fel kellett volna tenni a polárszűrőt - persze ha jobban látszanék, nem lenne itt a fotó:), itt éppen én pózolok a 3200-as pályaszámú tuja, azaz az első UV vezetőfülkéjében.

A meghívottak elmentek egy körre a villamossal, volt aki pedig fotózott. Én ugyan már ezen az első körön is fent ültem, de azért most ideteszem ezt a képet, mintha nem így lett volna ;)

Eredetileg a Garibaldi utcai vágánykapcsolaton (váltón) kellett volna visszafognunk (visszafordulnunk), de valami gond adódott, így...

... folytattuk utunkat dél felé.

A világ legszebb panorámájának egy részlete. Az alsó rakpartot eddigre már elöntötte a Duna.

"Jé, a túlparton ott megy a tükörképünk, egy másik iker UV!" - NZA és BGy, a magyar villamosok ügyének két jeles képviselője a látványban gyönyörködik.

A Boráros téren, a 2A végállomásán.

A "földművelődésügyi" minisztérium előtt, immár visszafelé jövet.

És megindult a ringlispil: a szerelvény rendes forgalmi kocsiként közlekedett a 2A viszonylaton. Klassz!

A járókelők a feliratokból megtudhatták, mit keres "ez az öreg villamos" itt. Sok vidáman felderülő arcot láttam, és volt idősebb ember, aki leszállás után még kicsit maradt, és merengve nézte, ahogy a villamos kifut a megállóból. Talán a fiatalságára emlékezett? Hiszen ötven év egy ember életében is nagyon nagy idő!

A Fővám téri megállóban dél felé haladva...

... és már visszafele jövet.

Bár az időjárás nem volt tökéletes, egy idő után még a Nap is kisütött.

Árvizi villamos. Abszolút nem mindennapos látvány manapság.

Közraktár utca.

Az ünnepi szolgálat után a villamos látogatást tett néhány volt UV-s viszonylaton. Itt éppen KZsoci barátom örökíti meg...

... körülbelül ezt a látványt.

A 37-es villamos Őrház utcai megállójában.

Kozma utca, a 28-as viszonylat egykori hurokfordulójának maradványa, vadregényes háttér előtt.

A felhők és a Nap ekkor...

... mintha csak direkt a fotósoknak akartak volna kedveskedni, annyira hatásvadász összképet alkottak.

Másnap aki korán kelt, ismét láthatta a szülinapi szerelvényt, amint a ferencvárosi remizből elindult...

... további ex-UV-s helyek bejárására, sok boldog villamosbarát kíséretében. Itt éppen a Sörgyárnál levő végállomási vágányon állva találkozik egy "ipari csuklóssal".

Kispest, Villanytelep.

Útban...

... a Béke tér felé.

Természetesen Újpest...

... és Rákospalota sem maradhatott ki a meglátogatandó helyek közül.

Én az újpesti István téren vettem búcsút a szerelvénytől. De mielőtt befejezem az oldalt, valamit még le kell írnom:

Köszönjük a szervezőknek és a BKV-nak a szép megemlékezést!


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra