Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Debreceni látogatás

Ícével igen jó okkal vettük az irányt Debrecennek egy esőre álló vasárnapon: több heti egyeztetés és szervezés után hazatért a 2964-es nosztalgiavillamos Amszterdamból, ahol az ezeken az oldalakon már leírt gondok miatt bizonytalanná vált a jövője. Pár nappal hamarabb sikerült ugyan elkapni, ahogy átszállították Budapesten, de én új otthonában is szerettem volna meglátogatni!

És itt volt hát, az egykori főműhelyi csarnokban, ahol az UV-kat és pótkocsikat nagyjavították a nyolcvanas években (nem elírás, tényleg Debrecenben végezték ezen munkák egy részét a budapesti kocsikon), a Bengálik szülőhelyének közvetlen szomszédságában (eleinte csak a váz- és a kocsiszekrény nagy része készült itt, később az egész)!

Ez valószínűleg kényelmesebb hely lesz az öreg villamos számára, mint az előző, ahol ugyan nagyon szerették ezt a kocsit, de nem tudtak vele eleget foglalkozni.

A belsejére ráfér egy alapos tisztogatás és festés, de amúgy teljesen hozza azt a bizonyos "régi tuja" feelinget, amire a villamosbarátok oly nagyon szomjaznak ebben az országban!

Ha már ott jártunk, megnéztük a DKV Rt. új Solaris trolijait is. Kétféle változat van: a fentebbi képen látható az önjáró, melyen dízelaggregát található...

... illetve a "sima", mely az előbbivel ellentétben nem tud felsővezeték nélkül haladni.

A kettős üzemű járgányok a vezetéktől való elszakadást a 3E viszonylaton használják ki...

... bár a "sima" 3-ason is találkoztunk ilyen kocsival.

Ziu a Köztemetőnél. Bár az idő nem igazán volt alkalmas a fotózásra, és ez a hely sem az, amire az ember általában azt mondja, hogy "kedélyes", azért színes, élettel telinek tűnt a fordulóhurok.

Akik ismerik a trolihoz való hozzáállásomat (rövdre fogva: "na ne már!"), bizonyára meglepődtek, hogy milyen "sok" trolis fotót betettem erre az oldalra. Nos, most megint a villamosok jönnek!

Az 1-es (jelenleg egyetlen) villamosvonal ketté volt vágva a Nagytemplom előtti térségen megrendezett biatlon-verseny miatt. Két kocsi ingázott a Nagyállomás és a Kossuth utca közt: egy Bengáli...

... és egy "kék Ganz". Utastájékoztatás sajnos nem nagyon volt, az utasok élőszóban, a sofőrtől tudták meg, hogy a Plázánál levő megállóig bizony gyalogolniuk kell.

A Pláza és a Füredi út után valamivel található kitérő között egyvágányú forgalom volt. Az Eötvös utcánál egy Bengáli várakozott tartalékként a kifele tartó irány vágányán.

A tartalék a másik irányból nézve.

A másik sínpáron közben a kék Ganzok kergették egymást. Itt éppen Ícé videózza, amint a csuklós vészvillogóval halad helytelenben...

... a Füredi út felé.

A kocsik az egyvágányú szakasz kezdeténél várták be egymást. Ez a járgány például csak aztán mehetett tovább, miután...

... a szemből jövő villamos áttért a helyes vágányra. Kicsit meglepődtünk, hogy a váltót állítgatták a vezérek, a jelek szerint tehát nem rugós.

A Nagyerdőhöz vezető "célegyenes".

A Csónakázótó melletti megállóról rögtön két képet is berakok, mert nem tudtam közülük választani. Ezen a villamos előnyösebben néz ki...

... ezen viszont jobban látszanak a sötét esőfelhők, melyek egy picit minket is megijesztettek. De azért szerencsére nem áztunk szét :)

Akárhányszor járok Debrecenben, ebben a kanyarban mindig fényképezek egy kicsit...

Kipróbáltuk a "kétéltű" Solarist is. Itt éppen az Egyetemnél levő megállóban várakozik a leeresztett csápokkal is járó járgány...

... hogy aztán továbbinduljon. Érdekes volt ilyesmit "itthon" látni!

Az oldal végén álljon még egy Bengális kép.

Élveztem az itt tartózkodást, bár legközelebb lehet, hogy kevesebbet fogunk gyalogolni (gyakorlatilag hosszában átgyalogoltunk a városon, és keresztben is majdnem - de legalább láttam, merre volt az a Tüdőszanatórium, ahová régen villamos járt, hogy merre van a Biogál, valamint megtudtam, miért "nagy" a Nagyerdő). Ja, és az Arany Bika Szálló aljában egy nagyon finom forró csokit is ittam! :-)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra