Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
A Bartók Béla út felújítása 7.
Egy laikus környékbeli búcsúja a hepétől és a hupától

Előző oldal

És eljött a július: a feltúrások követhetetlenek, időnként a buszok sofőrjei is eltévednek. Mindenesetre a Gellért térnek ezen a sarkán soha nem lehetett ennyi buszt látni eddig! (HÉV-et már igen, de az régen volt)

A megálló helye, talpfa- és oszlopmaradványokkal.

A Bartók elején közben már egész jól haladnak az új pálya építésével, és ahogy az látható, egy új "bútorváltó" is beépítésre került!

A teljesség igénye nélkül: az előkészített földalapra betonréteg kerül, arra egy másik, szilárdabb, erre bakokat tesznek, arra a síneket, az egészet körberakják rezgéscsökkentő célzatú gumival, majd vélhetően leaszfaltozzák az így kapott pályát. Ha minden igaz, a Nagykörúton is valami hasonlót csináltak. A képen éppen a sínszálak termithegesztését készítik elő.

Ismét a Móricz: az Imre herceg szobra körüli parkban ez az óra nem bírta már a nagy hőséget, és kidőlt :)

A Fehérvárira kanyarodó sín helye.

A 41-es hurkának egyetlen vágánya mellett a földben nyomai látszottak az egykor meglevő másik hurokvágánynak is: a kép közepén a rozsdától barnáló földrész arra utal, hogy fölötte valami rozsdás dolog, például sín volt!

Ezt a sínrögzítő csavart valamilyen teherautó alaposan belenyomta az aszfaltba!

Egy további szegecselt rácsoszlop.

Ez a "cikk-cakk" rácsoszlop a Villányi elején van, ő se mai darab, sőt!

És ami hihetetlen: a 61-es végállomásának felújításakor nem tűntek el az eredetileg mindkét irányban a Bartókra vezető sínek, csak leaszfaltozták őket! Itt egy vágány maradványai láthatók...

... itt pedig egy másiké, a közért előtt fordulóé.

Ráadásul ezek még középkarimás kerekű villamosokhoz való Haarmann-ikersínek voltak, azaz nem éppen újak!

Persze sok minden más is bújkált itt a föld felszíne alatt: az aluljáróval kapcsolatos földmunkák során régi házfalakra bukkantak: egt darabja a kép bal alsó sarkánál látható (a gödörre sréhen áll, a kép aljával majdnem párhuzamosan).

Valahol itt épül majd az aluljáró.

A támfalazást már meg is kezdték a mélyépítéshez...

A Bartók mozitól kifelé még csak az első betonréteget (lehet, hogy nem valódi beton) terítették rá. A kép közepén valaki éppen a második réteg falát alkotó fémgerendák rögzítését fúrja bele. A kitűzés során egyébként állítólag miliméter pontosan mérték ki mindennek a helyét, úgyhogy én reménykedem abban, hogy használható minőségű pálya lesz a végeredmény!

Folytatás: következő oldal


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra