Tour de Trams 2003 VI.
Németországi villamosos-vonatos csavargás

Előző oldal

Most pedig ruccanjunk át Ludwigshafenbe! Az ő, '63 és 67 között készült DÜWAG hattengelyeseik hagyományos festést viselnek. A 10-es vonalnak egyébként van egy irtó érdekes része...

... az Ebertparknál: itt egy tér mellett halad el a vonal, és a téren levő egyvágányos hurokba mindkét irányba menet bemennek a villamosok!

Tehát jön a belváros felől egy tuja, az is...

... jön egy másik a külváros felől, az is.

Körbemennek a hosszú téren, megállva a végén a megállóban, majd kimennek, és folytatják útjukat, az egyik erre, a másik arra.

Behaladáskor (a képen megtévesztésből a kihaladás látható) egyébként valami egészen hihetetlent láttunk: a szemből jövő tuja már elindult befelé, a mienk ennek ellenére nem várta meg, míg teljesen beér, hanem rákanyarodott. Nem volt két méternél több a két villamos között, miközben ugyanarra a vágányra haladtak be!

Ja, ez meg egy elhúzott kitérő a megálló előtt. A villamosok még kanyarodás előtt váltót állítanak, így a megállóból elindulva nem kell ezzel vacakolniuk, hiszen már a megfelelő sínen vannak.

A város főpályaudvara alatt alagútba bújnak a villamosok, ez megfelel a hatvanas évek óta divatos német megoldásnak, igaz, itt ez a földalatti szakasz még új. A fentebbi képen a kijárati rámpán az RHB 8MGT jelzésű alacsonypadlósa látható.

Egy régi csuklós ugyanitt.

Ludwigshafen alapjában véve iparváros, belvárosa nem túl nagy - viszont villamosok járnak a főutcáján! Ez itt épp egy zöld (türkisz) tuja, mely az MVV-V-é...

... ez pedig egy piros, mely a VBL-é. Nem túl bonyolult színkódolás :)

Ismét Mannheim, a város központja, a Paradeplatz, ahol a villamosvonalak keresztezik egymást. A baljóslatú felhők alatt egy újabb dizájnú OEG Variobahn látható.

Ez pedig egy VBL DÜWAG-nyolctengelyes.

Egy VBL...

... illetve egy MVV-V 6MGT. Mögötte látszik a járatsűrűség.

Ez pedig valami teljesen "ufó": egy 1928-as gyártású Fuchs ikerkocsi, mely az OEG nosztalgiajárműve.

Mit mondjak, nem egy szép járgány! A kép jobboldalán NZA fényképezi őket - de láttunk két további villamosfotóst is ugyanitt!

Sajnos lassan búcsút kell vennünk ettől a kellemes helytől, mely olyan színes villamoskavalkádot prezentált nekünk, amelyre bevallom, nem is számítottam!

Bár nagyon reménykedtünk, hogy sikerült lencsevégre kapnunk az RHB valamelyik 12-tengelyesét, hoppon maradtunk. De azért ez a VBL nyolctengelyes se csúnya... :-) A csomagjaink magunkhoz vétele után felpattantunk a vonatra, hiszen még messze volt a nap vége!

Folytatás: Kassel


Vissza a túra bemutatásának elejére
Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez