T. I. N. T. F. M.

(This IsN't The F*cking Manual)

UNIX
a la Hamster

Thank you for the UNIX

Na, most nem lesz túl sok elméletezés, miegymás, persze rájöttem, hogy lenne mit írnom, sőt, bôven lenne mit helyesbíteni a múltkori cikkekben, dehát ez van. Én tudom, hogy mi bennük a hiba, ennyi elég...:-P

Naszóval.

Most kifejezetten bizonytalan vagyok, hogy érdemes-e UNIX cím alatt tárgyalni a most következő dolgokat, nem kéne-e inkább LINUX néven újabb sorozatot nyitni. De az meg azért lenne csalóka, mert csak kiegészítésekről, tippekről jutnak most eszembe. Tehát ami itt lejjebb található, azt LINUX alatt csináltam (csináltam?!...pihah...).

Minden lehetséges, kivéve a forgóajtón való átsielést!

(Remélem legalább meglepődtetek a címen) Van úgy, hogy az ember szeretné tudni, hogy melyik nap milyen napra esik (bár a tudósok szerint a Nap a Földre fog esni, ill. fordítva, de ez most nem számít). Az átlagember ilyenkor elővesz egy naptárat, míg egy kockafej a cal utasításhoz folyamodik. Valahogy ilyen formában:

cal hó év
Pl.
kolibri$ cal 8 1975 

August 1975 

 S  M Tu W  Th  F  S 

             1  2

 3  4  5  6  7  8  9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28 29 30 

31
Na, ebből világosan látszik, hogy egy hétfői napon érkeztem ebbe a világba. (Azért ezt a példát választottam, hogy tudjátok, mikor lehet küldeni az ajándékokat...;-) Egy másik ilyen lényeges utasítás (ma csupa értelmetlen marhaság jut eszembe): IRC-n (hol másutt?) keresett valaki valamilyen parancsot... Naszóval szerintem az IRC-n biztos nem található meg az adott parancs :-), ezért inkább a whereis, esetleg a which című játék kipróbálására bíztattam a gyereket. Ez a két kis program szépen megkeresi nekünk a paraméterként álló utasítást vagy man oldalt bizonyos könyvtárakban... (standard,  ezalatt értem pl. /bin, /sbin, /etc, /usr/local/*, stb...). Létezik még a locate parancs is... De ez az utasítás elég valószínűen létezik nemcsak Linux alatt... Ja, van find is, az egyik leggyakrabban használt keresőparancs, mert itt elég részletesen adhatjuk meg egyrészt azt, hogy mit keresünk (wildcard-ok, mi van abban a fájlban, stb), másrészt azt, hogy hol (adott könyvtártól lefelé pl.). Ezt a parancsot nem is írom le részletesebben, mert érdemes megnézni a man oldalát!

Térítés

Elég nagy gond a szöveges file-ok UNIX-ról DOS-os formátumra való átkutyulása. Linux alatt erre is létezik a rendkívül bonyolult todos című valami, ami ezt megcsinálja. Van az ellentéte, a fromdos is, ami egy link ehhez, szóval nattyon kifinomult módszerrôl van szó. Használata is hasonlóképpen egyetemi diplomát igényel:

todos < unixstylefile > újfile
illetve
fromdos < dosstylefile > újfile
(doszsztájlfájl?...egész jó hangzása van...)  Sok helyütt az ugyanezt végző parancsot unix2dos-nak illetve dos2unix-nak hívják.
Na... mondja valaki, hogy nem foglalkozom fontos kóderdolgokkal... Csak ha már kérdeztek tôlem ilyet, akkor hadd válaszoljak imígyen...:)

Vissza Előre