Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
A Duna 2006-os tavaszi áradása Budapesten I.

Kiskoromban is ki-kijött a Duna az alsó rakpartra időnként, de a felsőhöz viszonylag ritkán került olyan közel, mint 2002-ben. És most - egy erősen csapadékos tél után - még annál is közelebb került hozzá.

Kezdjük két...

...  képeslap-beállítással. Szinte harmonikusnak mondható a látvány, mintha az így lenne normális. Persze itt még csak az autóforgalmat kellett leterelni a frissen újraaszfaltozott rakpartról...

... a 2-es villamos viszont még járt, ...

... bár a Lánchíd pesti hídfőjében levő aluljáróban nagyrészt a víz szintje alá ereszkedve.

Sárga tengeralattjáró :)

Bár jó szokásomhoz híven igyekeztem minél kevesebb embert beleengedni a képbe, számos bámuló és fotózó járókelőt lehet látni, mint itt a bal oldalon, a díszes lámpa tövében. Ezekben a napokban rengetegen tiszteletüket tették a folyónál, és nagy részük fényképezett is.

Észak felé tekintve. Ahogy az látható, egy kis víz beszivárgott az aluljáróba...

... de a betonfal ellenállt.

A pesti étteremhajók üzemeltetői kezdetben igyekeztek lépést tartani az áradással: hajóik megközelítését ilyen pallórendszerekkel oldották meg. Később ezeket is ellepte a víz.

Ez a kép március 31-én készült, amikor még épp csak elkezdett emelkedni a vízszint, de a 2-es villamos "viaduktja" már ekkor is elég hídszerűen nézett ki.

Az elárasztott alsó rakpart hajókkal és a Várral a háttérben.

Kisvideó: az elárasztott Vígadó téri hajóállomás, szintén villamosból.

Napfény a Roosevelt téren.

Értelmét vesztett KRESZ-tábla: szinte minden újságban megjelent egy-két ilyen fotó, hát én is elkészítettem a sajátomat.

Ezekhez az átkelőhajókhoz már csak átkelőhajóval lehet eljutni :)

A hidak alatti nyílások is szűkké váltak hirtelen...

... így a nagyobb hajók szépen leálltak.

Itt valaki éppen a százméteres vizengyaloglásra edz...

... a Rendőrség hajója pedig halkan ring a Dunán.

Valahogy egy feszített vizű medence jutott eszembe erről a képről, és az, hogy nekem tulajdonképpen mennyire nem hiányzik az alsó rakpart :)

Április 3-án már csak a homokzsákok akadályozták meg, hogy a Duna elöntse a Margit-szigetet, és a part teljes hosszán a felső rakpart szintjét közelítette a víz. A csatornák és közműaknák nem bírták, rajtuk keresztül feljött a víz a 19-es és 41-es villamosok Batthyány téri végállomására is.

Na persze az öreg UV-kat ez nem nagyon érdekelte, ők vígan közlekedtek, míg a 2-es villamost a túlparton már le kellett állítani. A lánchidi aluljáróban a felsővezetékig ugyan nem ért fel a víz, de nem sok híja volt!

A HÉV is csak a Margit hídig közlekedett, az ott kezdődő földalatti szakaszt lezárták. A végállomáshoz tartozó aluljáró is beázott.

Folytatás: még több víz (és persze még több villamos:)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu