Hamster's Madarsko Televizija Praha 2002.3.
"Nagy Sándor elvesztett szimfóniája és a scifi-ellenes mozgalom"

[híradó]
-A Szupererők Koordinációs Bizottsága Kft. elismerte, hogy Szupermen röntgenszeme egészségügyi károsodáshoz vezethet, mivel az átvilágítósugár intenzítása túl nagy. Az emiatt sugárbetegségben szenvedő gonosztevők a közlemény megjelenése után azonnal bírósághoz fordultak, kártérítést követelve szenvedésükért! Az Igazságügyminiszter szerint a per példaértékű lesz, és bármi is derül ki a végére, az ügyvédek azzal szerencsére csak jól járhatnak. Ez utóbbi személyes megjegyzés elhangzását később  tagadta, hozzá nem értésre hivatkozva.
Most pedig tudományos műsorunk következik.
[tudományos műsor]
-Érdekes híreket kaptunk: Johann Rose, a híres apokrifkutató és ereklyevadász tegnap egy Vörös tenger menti barlangban megtalálta Beethoven Befejezetlen szimfóniájának befejezését. A Beethoven-család jogtanácsosa és régi barátja azonnal tiltakozott a kutató ügyvédjénél, mondván, hogy Rose nem találhatta meg a hiányzó részt, mivel az az ő páncélszekrényében van elzárva. Két perccel később az utóbbi kijelentést visszavonta; mint azt levélben tudatta velünk, hatalmas lelki teher alatt állt, csak a körülmények kényszerítő ereje miatt ragadtatta magát a vallomásra, miközben abban az időben ráadásul éppen beszámíthatatlan is volt.
Rose egyébként ügyvédjének megkeresése után bejelentette, hogy akkor inkább Nagy Sándor utolsó szimfóniájának partitúráját találta meg - neki mindegy, csak valaki fizessen érte!
[zenei műsor]
-A híres-hirhedt hadvezér, Nagy Sándor elveszett szimfóniájának megkerülése hatalmas szenzációnak számít a zenetudósok körében. Ennek oka egyrészt az, hogy a makedónok nem ismerték a paritúrák írásának titkait, másrészt viszont a fiatalon elhunyt világhódító eddig csak kantátáiról és rövidebb menüettjeiről volt híres, tehát a felfedezés sok új információval szolgálhat az ókori zeneszerzők életéről.
[reklám]
-Gyere le a térre! Az Intertarha Bank és a Felejtsdel Mobiltelefonszolgáltató támogatásával ismét megrendezésre kerül a Nagy Nyári Autodafé! A program délben kezdődik bábjátékosok és bohócok közreműködésével, hogy az ifjabbak is jól érezzék magukat, aztán színpadra lép a Hellóbár és a Hasmars együttes. És amikor lemegy a Nap, sor kerül arra, amit már annyira vártunk: a tömegmészárlásra! Utána tüzijáték és máglyák! A részvét ingyenes, gyere el te is!
[kocsma]
-Én ott leszek!
-Maga ilyen tömegrendezvényekre jár?
-De hát ingyen van, nincs belépő!
-Ja? Akkor én is viszem a családot!
[állatvédelmi műsor]
-Ausztráliát egykor erszényesek milliói népesítették be, aztán megjelent az ember. A hajdan honos tizenkétmillió kenguruból mára csak három tucat maradt. Ide vezetett a magukat civilizáltnak valló európaiak bevándorlása, akik százával lődösték le ezeket a bájos kis állatokat! És jó okkal: az elejtett kenguruk cippzárjait jó áron tudták értékesíteni a feketpiacon!
De nem a kenguruk voltak az egyetlen faj, melyet haszonszerzésből irtottak ki: a tibeti barnamedvét például cipőfűzője miatt vadászták, az európai bivaly pedig nyakkendője miatt volt rendkívül keresett!
[helyi adás]
-A közterületeket elborító graffitikat nézegetve egy új tendencia figyelhető meg. Eddig ugye a névtelen művészek minden gondolatukat teljes naturalizmussal festették fel a falakra, most azonban itt is megjelent a politikai korrektség. Egy példa az új stílus képviselői által elkövetett feliratok közül: "mi úgy gondoljuk, hogy Pisti rendkívüli módon vonzódik Marcsihoz". Semmi "Pisti+Marcsi dugnak", vagy ilyesmi!
-Csak a szerelmi költészetben mutatkozik meg a közönségesség elutasítása, vagy másutt is?
-Természetesen nem csak a szexualitást kendőzik el így ezek a finomlelkű, érzékeny fiatalok, hanem a tömegsporttal kapcsolatos véleményüknek is hasonló stílusban adnak hangot: "véleményünk szerint a Fradi veszíteni fog a BL-ban, mert az Újpest egy sokkal tehetségesebb csapat". Ugyancsak itt említhető meg a zene művészetéről alkotott pozitív kritikájuk is, miszerint "a Metallica egy igen jó zenekar", illetve az a firka, amit idefele jövet láttam: "a spray-gyártók igazán jobblétre szenderülhetnének már, egy vagyonba került beszerezni ezt a flakont, amivel ezt írom, de nem akar elállni a festék"!
[reklám]
-Megjelent Dr. Égeti Sándor legújabb ezoterikus-asztro-bio-fizi-és-makrobiotikus könyve! A szerző ezúttal leleplezi annak a titkát, hogy az Orion, a Hármashatárhegy és a Westend City Center kettes számú tűzlépcsője miért zárnak be 14 fokos szöget egymással, és hogy ennek mi köze van özvegy Kiss Gedeonnéhoz, akinek konyhájában a sparhert, a fridzsider és a két napja kimúlt Mirci cica teteme pont ugyanilyen pozícióban helyezkednek el! Lehetséges, hogy az egyedül élő kisnyugdíjas a fáraók leszármazottja, vagy csupán túl sok tablettás bort iszik esténként? Keresse a legjobb utcai könyvárusoknál!
[riportműsor]
-Új résszel jelentkezik "Érdekes emberek" című sorozatunk. Itt ül mellettem Légrádi Sámuel, aki egy érdekes ember. Mivel foglalkozik, kedves Sámuel?
-Képhektikus vagyok.
-Nem inkább képtechnikus?
-Nem, hektikus! Én remegtetem a filmek izgalmasnak szánt, de olcsó jeleneteiben a kamerát.
-Értem. Milyen képesítés kell ehhez a munkához?
-Klinikailag igazolt Parkinson-kórom van.
-És jól keres?
-Nem panaszkodhatom, hiszen újabban a tévéhiradóban is alkalmaznak riportok készítésénél, úgyhogy elég jól keresek!
-Gondolom ezzel sok fiatal érdeklődését felkeltette. Mit javasol azoknak, akik a nyomdokaiba akarnak lépni?
-Gyakoroljanak sokat! Kezdők először buszozanak fel-alá a Thököly úton, a profibbak pedig megpróbálkozhatnak a Dózsa György úton biciklizéssel is.
-És az utolsó kérdésem: mik a tervei?
-Azt hiszem ráuntam a showbusiness-re, valami újat akarok keresni. Talán el fogok végezni egy mixertanfolyamot, mely után elhelyezkedhetek turmixgépként.
[orvosi műsor]
-Kényszercselekvések. Mindenki találkozott már ilyesmivel, mindenki ismer olyanokat, akik előszeretettel pótcselekszenek. Van, aki például folyamatosan a saját hajával játszik. Mások másokéval, ez sokkal kellemetlenebb! Elterjedt dolog még a körömrágás és a tollcsattogtatás, ez az alsó középosztály halk tébolya. A felsőbb osztályok már komolyabban űzik ezt a sportot, köztük a az arc-zsába és a szívroham a legnépszerűbb pótcselekvés. De ezek mind csak játékok a legújabban felfedezett pótcselekvésekhez képest. Az igazán súlyos eseteket az alábbi tünetek alapján lehet diagnosztizálni: uszodák avatása, metróépítés, újságoknak való nyilatkozás, kft-alakítás, és olasz szabású öltönyök hordása. Ha környezetében a leírtakhoz hasonlóval találkozik, kérjük küldje el az illetőt orvoshoz!
[hírolvasó]
-Most kaptuk a hírt, hogy Felső-Amperben scifi-gyűlölő fanatisták kerültek hatalomra. Az anti-fantaszták első intézkedésükkel beltiltották a lézerkardokat és a sugárfegyvereket, illetve büntethetővé tették a teleportálást. A jelentések szerint ezen túl kilátásba helyezték az űrhajók és űrállomások elkobzását is. A helyzet súlyos, különösen azért, mert a térség más országaiban is sokan rokonszenveznek a scifi-ellenes harcosokkal: félő, hogy a Felső-Amperben lezajlott sikeres hatalomátvétel hírére másutt is puccsal fognak próbálkozni. Az ENSZ a forradalom kapcsán nyugalomra szólította fel az ország lakosait, valamit a térségbe vezényelt három csillagrombolót is.
-További híreink: Johann Hudson, a paláveri Néppárt vezére a mai napon álruhában elvegyült országának lakosai között. Igazságkereső útja során végig nagy veszélyben van, hiszen teljesen magára van utalva, csak a végső esetben siethet segítségére az a 23 páncélozott harcjármű, és az azokban ülő százhúsz tengerészgyalogos, akik elkísérték.
[bemondó]
-Mai műsorunkat a "Madar népmesék" című sorozat "A politikus, aki belátta tévedését" című epizódjával zártuk volna, de az időközben nálunk is hatalomra jutott scifi-ellenes mozgalom letiltotta a vetítést, jelezvén, hogy a valóságtól való ilyen mértékű elszakadást nem tűrhetik... A viszontlátásra!
 
 

(C) Varga Ákos Endre, 2002. 06. 24. All rights reserved.[Előző rész][Vissza a Madarsko Televizija Praha címoldalára][Következő rész]