Vasúti vegyesfelvágott

Ettől az oldaltól nem érdemes különlegességeket várni - mivel nem vagyok benne a vasutas dolgokban, nem is tudnám megállapítani, hogy valami különleges-e vagy sem. Önmagában nem is szoktam vonatokat fotózni, legtöbbször csak villamosos kirándulásaim során jön rám a "félrekattinthatnék"...

A V43 1005-öt Albertfalvánál láttam, amikor division by zero kollégával éppen UV-t fotózni voltunk.

Ez az a kép, amit sose sikerül normális minőségben ellőni: az 50-es villamos és a vasút kereszteződése az Üllői úton. Kis koromban elég sokat álltunk a busszal ennél a sorompónál, amikor nagymamám egy ismerőséhez mentünk, nem sokat változott azóta a környék!

És ez már Szeged, ahol tulajdonképpen a kecskési villamosvégállomást fotóztam barátnőmmel, aztán rámjött, hogy "MD-t akarok fényképezni, hátha jön egy". Csak öt percet kellett várni, és fel is tűnt a távolban!

MDmot 3034. Kiskoromban Martonvásárban láttam néha ilyet, azóta se tudom, hogy milyen útvonalon járt, mert jelenleg elég ritkán fordul elő a főváros közelében "Piroska"...

Ez ugyan egy régebbi kép, de hátha valaki még nem látta volna: nosztalgia dízelmotorkocsi-szerelvény a szegedi Rókus pályaudvaron. A Nap itt egyszerre sütött minden irányból, ezért alig akartak sikerülni a fényképek ;)

Ez a kép inkább személyes nosztalgia mint vasútfotózás: pici koromban anno itt, a balatonszemesi "belvárosi" sorompónál ismerkedtem meg a Nohabbal, és itt cövekeltem le aztán minden este, amikor lejöttünk a mólóhoz, mondván, hogy várjuk meg, amíg "pirosan fog kacsintgatni a fénysorompó", és jön a "turcsiorrú" mozdony. Sajnos akkoriban még nem fotóztam, 2001-ben pedig már csak Szilit sikerült látnom ugyanitt. És persze az a palacsintás is eltűnt, akinek a bódéja nagyjából azon a helyen állt, ahonnan ezt a képet lőttem :)

További balatonszemesi sínek: ez volt a másik kedvenc "vasutam": a halászhajókról csillékre pakolták át a kifogott halakat, hogy aztán átgurítsák azokat a mólóhoz vezető sétány túloldalán levő feldolgozótelepre. Ahogy elnézem, már ez se üzemel.

Kedvenc foglalatosságaim közé tartozik a budapesti "elvesztett vágányok", azaz a megszűnt villamosvonalak nyomainak kutatása. Épp ezt csináltam Mr. Cyberrel a volt Közvágóhíd végállomásnál és kocsiszínnél, amikor elhussant egy Gigant a hídra vezető töltésen. Művészi(eskedő) fotó: a természet és villanymozdony törékeny harmóniája :-)

V46 024-et Rákosrendezőn kaptam le. Kellően meglepődtem rajta, mivel a Szöcskék, amiket látni szoktam, általában ramaty állapotban vannak, folotkban jön le róluk a festés, ez pedig csillogott-villogott - ahogy mindegyik megérdemelné!

A Rákosrendezői vágánytemető széle. Innen nézve egész rendben van ez a hely, pedig dehogy van :(

2002 tavaszán - annyi év után - ismét nem számított ritkaságnak nap nap után gőzmozdonyt látni a budapesti vasútvonalakon. Szerencsére nem a tolatómozdonyok száma fogyatkozott meg ennyire, csak vizsgáztatás folyt...

... így tudtam megörökíteni ezt a 424-est, amint éppen Nappal szemben (aú) távolodik (aúú) tőlem :)

Évekkel később: kicsit normálisabb képek, továbbra is normáltalan kommentekkel...


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez