"Streetcars in the night..."

Elnézést kérek, hogy címnek egy Frank Sinatra-szám refrénjének elejét alakítottam át, de ezek a képek számomra is különlegesek. Alapjában véve éjszakai bagoly vagyok, ami azt jelenti, hogy éjjel kapok erőre, akkor érzem igazán jól magam. Ez különösen igaz, ha valamilyen érdekesebb villamos-menetet is tudok közben fényképezni :-) Annak idején sokat szidtam magamat, hogy nem fényképeztem a Kisrókus utcai Ganz-telepre (ma Millenáris) menő, vagy onnan induló teherszállítmányokat, melyek alkalmával jellemzően négy Muki taszigált-húzott általában hatalmas transzformátorokat, de néha tartálykocsikat is, és melyeket elég gyakran láttam a Déli pályaudvarnál vagy a Moszkva téren annak idején. Hát most bepótolhattam az éjszakai Muki-kép-hiányomat!

Dupla Muki az Árpád hídon. Ezek "nagyvasúti" sarokütközővel felszerelt tehermozdonyok voltak, melyek vezetési gyakorlat céljából vágtak neki a városnak akkor, amikor már nem akadályozták a forgalmat.

Ezen a vágányon (a Bécsi út-Vörösvári út közötti, ritkán használt összekötővágány - kocsiszíni meneteknél a másikat használják) is jó régen láttam mozgást!

És hirtelen Hűvösvölgynél vagyunk, a szépséges új villamos- és buszvégállomáson. A régi hurokvégállomás egészen a nyolcvanas évekig a kéttengelyes villamosok birodalma volt, az újon már jóval ritkább vendégek. A kép jobb felső sarkában a Hold látható.

Aranyosak ezek a "favillamosok", melyeket a köznyelv egyébként jellemzően "síncsiszolónak" hív, fura hangjuk és ritka megjelenésüknek köszönhetően! Az elejükön érdemes megfigyelni a sarokütközők közt, kicsit lejjebb a villamosvasúti ütközőt.

És ez a Muki busz-változata :) Na nem, csak a Moszkva tér egyik házának tetején levő neonreklám világította ilyen kéken meg őket...

Ez pedig már a Fehérvári út, a 18A-41-47 viszonylatok SZTK előtti ideiglenes végállomása. Itt csak kevenyészetten tudtam felállítani az állványomat, mert a villamosok már mentek is tovább, ezért picit bemozdult.

Kamaraerdő. Itt olyan sötét volt, hogy trükköznöm kellett a géppel, ennek köszönhetők a nem éppen természetes színek. Kicsit földöntúli, nem?

Na és ez az, amivel normális esetben nem lehet számolni: UV a Moszkván, ráadásul a Várfok utca alatti félreállóvágányon, ...

... illetve Farkasréten, az 59-es villamos hurkában. Gyönyörűek, nem? Posztertéma a javából! Fölöttük a Göncöl egy része látható...

Ez pedig a 7045-ös hegyipályás Muki, a pirkadatban pihenve.

És már kihajnalodott, ez az UV éppen a 4-es villamos Skála előtti végállomásáról igyekszik a Fehérvári útra kanyarodni.


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez