T. I. N. T. F. M.

(This IsN't The F*cking Manual :)))

UNIX
a la Hamster

Hatodik (le)fejezet
"There can be only one!"

Már megint nemtom, hol tartottam...

Szóval a rendszer lelkét már többé-kevésbé kielemeztük, de azért nem lenne utolsó tudni, hogy mennyit kolbászolhatunk a gépen, mennyi diszkterület áll rendelkezésünkre (hú, ezt olyan szépen mondtam, hogy mindjárt megjutalmazom magam egy kockacukorrral), ugyanis mivel egy UNIX-os gépen általában többen dolgoznak, nem használhatunk fel akármennyit (hacsak nem mi vagyunk a rendszergazdák és ráadásul pokoli operátorok is egyszemélyben...). Hogy ne érezhessük magunkat teljesen szabadnak, kitalálták a kvóta című trükköt. A kvóta defininíciója: valami, ami mindig kevesebb, mint amennyinek örülnénk.

Információt a nagy fantáziával elnevezett

   quota
című paranccsal kaphatunk annak méretéről :
   Disk quotas for user hamster (uid 454):
     Filesystem  blocks quota limit  grace files quota limit   grace
          /home     493    32 30000 (null)    46     0     0
A hangsúly itt a limit értékén van. A filesystem arra utal, hogy melyik dirben, stb... van ez a bizonyos behatároltságunk, a blokkszám azt mutatja, hogy mennyi helyet használtunk eddig el belőle, a fileazt, hogy ez a gyakorlatban hány fájlt jelent, a kvóta azt, hogy mennyit szabadna renitenskednünk, a grace pedig azt, hogy ha minden kötél szakad, meddig mehetünk el  ideiglenese (például, ha ftpzés közben betelne a kvóta, akkor nem veszik el, vagy megy tönkre az épp letöltés alatt álló file, hanem lejön, de a rendszergazda elvárja tőlünk, hogy ezt amilyen gyorsan csak lehet, eltüntessük onnan). A másodszorra való felsorolás arra való, hogy megfelelő szemüveggel sztereóban láthassuk a szöveget ;-)

Természetesen meglehet, hogy a válaszüzenet a következő lesz:

   There are no quotas on this system.
Ilyenkor aztán lehet örülni, mert
 • egy nagyon frankó rendszerbe kerültünk, ahol nincsenek határok
 • a root valamit elfelejtett beállítani (esetleg jó haver, vagy mi magunk vagyunk azok (nem haverok, hanem a root, ne kötözködj!)
 • infinitiv lemezterület van, végtelen helyet használhatunk...

 • Persze ez utóbbi nem valószínű, ha nincs is kvóta, azért hülyülésünket behatárolja, hogy mennyi lemez van fizikailag a gépben. Hogy ebből újfent mennyi az, amit használhatunk, az más kérdés, ugyanis a rendszernek is kell hely dögivel, pl. swapfile-oknak, tempfile-oknak, leveleknek, stb... (jut eszembe, vigyázni kell ám a telenyomatással, ha nincs kvóta... van egy közismert emberke, aki addig FTPzett egy gépre, amíg az lefagyott, mert a rendszer működéséhez szükséges minimális hely se állt rendelkezésre)
   nicetry% df
    Filesystem         1024-blocks  Used Available Capacity Mounted on
     /dev/hda3             342331  313577    11072     97%   /
     /dev/hda1              39650   29040     8554     77%   /home
     goliat:/d3/ftp/pub/unix/Linux
                          1952573 1657860    99463     94%   /nfs/goliat
  Na, itt lehet nézelődni, mi újság... A legelső oszlop mutatja azt, hogy melyik meghajtóra vonatkoznak az adott adatok, az utána következô azt, hogy az fizikailag mekkora területet jelent. A used elég logikus, az available szintén... A kis udvarias kockafejű UNIKZ ezután még azt is megsúgja, hogy mekkora a kihasználtság, majd azt is, hogy a rendszerben az adott drive melyik directoryból érhető el, hova van mountolva, felrakva, csatolva, etc, etc, sbin (ja, az nem). Ha valaki utánaszámol, hogy a szabad hely százalékos aránya nem stimmel, ez azért van, mert az operációs rendszer egy keveset "elrejt" az átlagos felhasználó elől, pont a kicsit feljebb említett teletömes elkerülése érdekében. (Az itt látható df eredmény harmadik sora, a goliat kezdetű egy 'link' a BME goliat.eik nevű gépéhez, az ottani FTPsite Linux-directoryja van  NFS-el (Network File System) a géphez csatolva, mintha a távoli gép valamely könyvtára itt lenne benne a gépben.

  Mindezeken túl lehet próbálkozni a

     du
  paranccsal, ami elég barátságos parancs, mivel németül tegezi a gépet...;)
     1       ./.tin/.mailidx
     83      ./.tin/.index
     92      ./.tin
     27      ./mail
     1       ./Mail
     1       ./News
     493     .
  ...csak hogy legyen némi képünk arról, hogy mire megy el a sok hely a kvótánkból, melyik dir mennyi helyet pazarol. Persze lehetne azzal is foglalkozni, hogy minek kellenek ezek a könyvtárak. A /.tin a tin nevű news-olvasónak kell, a News a Usenetről leszedett dolgok gyűjtőhelye, a Mail-t a mail program használja, a mail-t meg a kicsivel barátságosabb pine levelőprogram... A síma egypötty egy összesítés, hogy mennyit foglal az adott dir...

  Ha idági eljutottunk, akkor már kezdünk megbarátkozni a UNIX-al, bár azért az még mindig nem mondható el, hogy pertuban lennénk vele, azt világviszonylatban is csak pár ezer ember mondhatja el...:) Már az is valami, ha tegezhetjük. De azért ne tegyük, mert ez még csak az a szint, mint amikor a Windowsban sikerült elsajátítanunk a kettőskattintás végrehajtását...:)

  Vissza Előre