Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Kitekintés Tim Boric képeinek segítségével

Sok hely van a világban, de még a viszonylagos közelünkben is, ahova nem tudok eljutni. Szerencsére más eljut, és utána még van olyan kedves is, hogy megengedi, hogy a képeit kitegyem az oldalamra. Mint például Tim Boric, akinek hetvenes évekbeli budapesti villamosos képei már klasszikusnak számítanak a villamosbarátok, különösen a megszűnt villamosvonalak iránt érdeklődők között. Nemrég mailben küldött pár képet utóbbi időben tett kirándulásairól, melyek annyira tetszettek, hogy elkunyeráltam őket. Szerintem nem csak nekem fognak tetszeni :)

Kezdjük Araddal. Itt ugyan tavaly én is jártam, de a fentebbi képen látható környékre a szűkre szabott program miatt nem jutottam el. A képen egy helyközi forgalomra épített Timis szerelvényt láthatunk a város délkeleti részének szűk utcáin kanyarogni. Ez a környék a fotósok egyik kedvence lehet, mert NZA is kattogtatott egyet-kettőt ugyanitt.

Braila (többek közt, ha minden igaz) Rotterdamból vett át nyolctengelyes DÜWAG-okat, így Tim (aki holland), igazán otthon érezhette magát fotóilag...

... különösen, amikor még egy szintén holland erdetű busz is odaállt a holland villamos mellé.

A közeljövőben megszüntetésre kerülő brassói villamosüzem egy Timis nyolctengelyessel képviselteti magát összeállításunkban. Figyelemreméltó, hogy bár Romániának csak egy kis részén jártam, a háttérben álló épületek teljesen ismerősek voltak, mivel szinte mindenütt ilyen lakótelepek épültek a hetvenes-nyolcvanas években.

Galati, csatolt Tátrákkal, és az előbbihez hasonló stílusú épülettel.

Iasi-nak is számos német villamosüzem ajándékozott kocsikat, ez itt például egy stuttgarti GT4-es...

... ez pedig egy augsburgi - bár ugye eredetileg azok is Stuttgartból jöttek.

Ez szerintem az év leghangulatosabb villamosos fotója! Egy igazi, élettel teli, "timboricos" beállítás, Nagyszebenből, egészen pontosan Rasinariból. A genfi villamos türelmesen várakozik a lovaskocsi elhaladtára :)

És a romániai sorozatot egy resicai képpel fejezzük be. A képen egy egykor Frankfurt am Main-nak épített nyolctengelyes DÜWAG látható.

Az utolsó két kép Lengyelországban, Krakkóban készült. Persze közülük az elsőn ez elsőre nem látszik, hiszen ez egy bécsi E1-es villamos; olyan, amilyen Miskolcon is jár. A lengyel város nagy mennyiségű bécsi tuját készül vásárolni - tulajdonképpen az összes selejtezettet az elkövetkező években. Ami érdekes, hogy az egyik kocsit/szerelvényt meghagyták eredeti bécsi piros-fehérnek. Az összképet még különösebbé azt teszi, hogy Krakkó címere (fehér kereszt piros pajzson) szinte teljesen megegyezik a bécsivel, ami a jelenlegi Wiener Linien logó bevezetése előtt az osztrák kocsikat díszítette. Szóval - a pontmátrix viszonylatszám- és célállomáskijelzőtől eltekintve ez a tuja kívülről a régi idők Bécsét idézi.

A legtöbb bécsi szerelvényt persze nem csak belül újítják fel, hanem ilyen szép kék fényezést is kapnak, amitől eléggé újszerű kinézetük lesz.

Mégegyszer köszönetet szeretnék mondani Tim Boricnak!


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra