Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 

BKV Városi Közlekedési Múzeum, Szentendre
Az űrodesszeia évében...

Tavaly ott voltam az utolsó nyitvatartási napon, most el kellett mennem az elsőre! Sajnos ez a múzeum nem az a hely, ahol ilyenkor népünnepéllyel, különleges programokkal várják az embert az évadnyitó örömére, de azért jó volt látni vas- és egyéb kerekű barátainkat! Amin meglepődtem: a HÉV-től, amivel jöttem, többen is kapásból a múzeum felé indultak, családok, párok (itt gondolom nem a lány ötlete volt az, hogy ide jöjjenek:). Ezt jó volt látni; bár tömeg nem volt bent, de azért először láttam olyat, hogy hárman-négyen sorba álltak a pénztárnál!) Ami negatív: egy kisgyerek üvöltözve szaladgált a buszok termében, és miután felpattant az egyikre, elkezdte betámasztani az ajtókat, hogy más ne tudjon felszállni. Szerencsére egy másik apuka rászólt, bár nem értem, hogy a sajátja miért engedte. Úgy gondolta, hogy a százforintos belépőben némi rombolási lehetőség is bennefoglaltatik?!

Nem ez a legjobb kép az egyébként se igazán jól sikerült sorozatban, de akkor is ezzel kezdem: kis kedvencemmel, az 1000-essel. Nem volt rajta semmi új, továbbra se lehet felszállni rá, csak kicsit hátrébbkerült a csarnokban, ahol elég nagy tili-toli lehetett, mivel a pőrekocsik és munkagépek ki voltak tolva a szabadtérre.

Még mindig az ezres, a szorosan nyomában levő 1625-össel. Szeretném mögöttük végre a lőrinci ikerkocsikat látni, esetleg a szombathelyi 6-os kocsit - remélem azért hagytak ennyi helyet a csarnokban, hogy ezek beférjenek! (a szombathelyi kocsit a HÉV-telepen két sor MXA között láttam, legalábbis egy régi sárga valami volt, ami nem a tárolóvágányon állt a többi felújításra váró jármű közt)

A két villamos fizikailag csatolva volt; azt nem tudom, hogy húzták is-e így egymást, vagy csak így könnyebb volt mozgatni őket... A képen látszik az is, hogy az 1625-ös kocsiszekrénye kicsit alacsonyabb az 1000-esénél.

1625-öt sajnos továbbra se lehet normálisan lefényképezni, de talán egy fokkal azért jobban, mint tavaly!

Ez itt 1074, sajnos a csarnokajtók fölötti ablakon pont szembe ömlött be a fény, ez kellően megzavarta a kamera elektronikáját. Másik irányból meg nem lehetett lekapni... Jobb helyre is tolhatnák ezt a kis "ékszeresdobozt"!

A miskolci 72-es favázas motorkocsi, egyébként valószínűleg ennek a kocsinak a testvére az "Utánam srácok!" című TV-sorozatban látható, hobbikunyhóként "üzemelő" villamos.

A BVVV 436-os kocsija ("L", majd 2900-as jelzés), még mindig ugyanott, ahol tavaly volt. Szegénykét ki kellene néha vinni a napra, levegőre...

Ez a művészi beállítás viszont tavaly nem készülhetett volna, mivel akkor azon a helyen, ahonnan itt fényképeztem, az alábbi képen látható síncsiszoló és hálózatmérő kocsik álltak. A félrefordított ütközőtől elég szerencsétlenül néz ki szegény Benga...

Az ezüstszínű síncsiszoló gyönyörűen csillog a napfényben, jó ötlet volt kitolni a szabadba! Persze nekem már csak azért is kedves ez a kocsi, mert Füzesi műhelyes kasztnija van :)

D2156-os dízelmotor. Nem tudok róla semmit se mondani, csak próbaképpen fényképeztem le, hogy mit tud a kamera. (ezzel most nem a tudatlanságommal büszkélkedem, csak egy belsőégésű motor nem nyőgöz le annyira)

"A" Prága automata váltó, illetve rögtön kettő is belőle...


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu