2012: nosztalgia tavasztól-őszig III.
A 125 éves budapesti villamos ünneplése

Előző oldal

Fogaskerekű

Egy júnusi pénteken és hétfőn közlekedett az 1874-ben üzembe helyezett, zöld, kéttengelyes nyári kocsi:

Mivel (gőz)mozdony nincs hozzá, egy jelenkori SGP motorkocsi tolta-vontatta, ilyet viszont a hétvégi menetrendben nem tudnak csak úgy szabaddá tenni - ezért volt csak hétköznap lehetőség a rendhagyó utazásra.

Balra: a "figyelő" ezekkel a gombokkal instruálja a völgy felőli oldalon dolgozó motorkocsi vezetőjét. Jobbra: eredetileg egy-egy ilyen fékező ücsörgött a kocsik tetején, ma ez a meló a felsővezeték miatt életveszélyes lenne, így bábuval pótolják.

Az aznapi utolsó előtti menetre értem ki Városmajorba, és mázlim volt, mivel a következő menet elmaradt, pályahiba miatt (akkorát csattant rajta a kocsi racsnis fogaskereke, hogy nem akarták mégegyszer ráengedni).

Ezressel Hűvösvölgybe

A favázas "ezres" néhány évvel ezelőttig Szentendrén pihent, aztán behozták a városba, de nagy tengelytávja miatt csak a kamaraerdei vonalon engedték közlekedni.

Idén azonban a 41-es mellett a másik klasszikus (megmaradt) "ezreses" viszonylatra is ráengedték: az 56-osra, azaz a 61-es felső szakaszára, a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy közé.

Szerintem ez a legszebb és legjobb budapesti nosztalgiakocsi: szép, érdekes festése van, szép hangja és bivalyerős.

Egy pár fotóért még a napszúrást is szívesen kockáztattam :)

Videó az idén száz éves gyönyörűségről.

A meglepetésbengáli

A nyári hónapokban egy-egy egész napos UV túrára is sor került, ezeken meglepetés-vendégként néha más típusok is felbukkantak, például a Bengáli.

A kocsi Baross kocsiszín első (balra) és hátsó (jobbra) fertályán.

Balra: "Kis-Katowice", azaz a nemrég felújított Kolozsvári utca. Jobbra: csúcstalálkozó a Mázsa téri végállomáson. Fél perccel a kép készítése után szippantós kocsi érkezett a végállomási toitoivécéhez, ezzel gyorsan vége is lett az ottani fotózgatásnak :)

Most pedig mindenki játssza el, hogy meglepi, hogy videóztam!

Balra: a Bihari utcai egyvágányos szakasz, ami a 3-as villamos tervezett nagyfelújításakor el fog tűnni (ha a Benga még 10-15 métert előrébb jön, akár jó fotó is lehetett volna belőle, így ennyivel kell beérnetek). Jobbra: Maglódi út, dzsungellé változott iparvágánnyal.

Fura hely ez az újköztemetői vonal, tulajdonképpen semmi szép nincs benne, mégis szénné fotózzák a villamosmániások :)

Majdnem füvesített vágány. Bonyolult pályaszerkezet, locsolórendszer és kertészkedés helyett csak hagyni kell eliszaposodni a zúzottkövet, utána meg nem irtani a gyomot. A két kép készítése közt 10-15 másodperc telhetett el, mégis mennyire mások a színek, mert közben kibújt a felhő mögül a Nap.

Még egy kis Bengáli.

Folytatás: következő oldal


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez