Köln villamosai 3.

Előző oldal

És itt a jobboldali, megint másmilyen Stadtbahnwagen B mellett egy öreg Düwag villamos is látható végre!

Ez a típus a legrégebbi, ami még szolgálatban van itt, de már vonják ki őket (többnyire Törökországba kerülnek). A legöregebb még közlekedő kocsi 38 éves. Egyébként megdöbbentő, hogy a "kisöreg" 2.5 m széles, és kimondottan hosszú középrésszel rendelkezik a két csukló közt. Ezek a járművek egyirányúak, egyoldalúak, és hol magukban, hol csatolva járnak.

Megint egy Stadtbahnwagen B...

A városból Brühl-ön át Bonnba kivezető másik irány a Barbarossaplatz-ról a Luxemburger strasse-n vezet. Eleinte a villamos még osztozkodik az autókkal az útfelületen...

... aztán szépen bebújik zárt pályára (a magasperonos megállót érdemes észrevenni - itt elfér)...

... hogy aztán a fasorok közt száguldozzon harminc kilométerre levő végcélja (Bad Godesberg) felé.

Útközben persze elfér egy ilyen "Albertfalva kitérő" jellegű végállomás is, melyen a kétirányú Stadtbahnwagen B szerelvény jól érzi magát...

... miközben az egyenes irány kimegy a zöldbe. Ezen a vonalon már utaztam régebben, kellemes! A képen egyébként egy olyan Stadtbahnwagen B altípus figyelhető meg, melynél a kocsiknak csak az egyik végén van vezetőfülke - ez természetesen nem gond, hiszen fenekükkel egymás fele fordulva szerelvényként használják őket.

Vissza a belvárosba: Zülpicher Platz, vágánykapcsolatokkal.

Ismét egy régi tuja...

... rá keresztben pedig egy új.

A réginek ilyen a feneke...

... az újnak pedig ilyen. De ez persze az eleje is, hiszen kétirányú.

Generációk találkozása.

Ez egy érdekes festés, valahogy úgy néz ki tőle a kocsi, mintha egy webes reklámbanner lenne :-)

Végezetül még egy régiség. Ezzel el is búcsuzunk ettől a kimondottan kellemes villamoshálózattal rendelkező várostól! Mifelénk általában Hannovert és Karlsruhe-t említik példaként a jól megkomponált közlekedési rendszerekre, szerintem Köln is megérdemelné a figyelmet!


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez