Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Budapest, Budapest, te csodás...

Néha nincs kedvem a villamostörténelemmel foglalkozni. Ilyenkor csak ülök, nézegetem a képgyűjteményemet, és azon gondolkozom, hogy milyen furcsa városban lakom. Olyan dolgok is előfordultak itt, melyek minden logikának ellentmondanak, és melyek valószínűleg a világ más tájain nem történhettek volna meg!

Például érdekes, hogy a kép jobb oldalán látható, '60-as években gyártott Bengálik hamarabb eltűntek az utcákról, mint a háttérben látható, az 1910-es évekből származó ikerkocsik. Mindezt azért, mert a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottságának egyik hölgy tagját a villamos a férfi nemiszervre emlékeztette! Az illető hölgy mindent megtett, hogy eltüntesse az utcákról ezt a szerinte szégyentelen és obszcén formájú villamost. Sajnos sikerrel járt...

A budapestiek persze nagyon sajnálták, hogy a gömbölyded csuklósok eltűntek a városból, az utolsó kocsi utolsó menetén például meg is koszorúzták a járgányt a közlekedésbarátok!

Persze a pótlás, a Ganz csuklósok sokkal jobbak voltak: kevesen tudják például, hogy ezek a villamosok annyira moduláris felépítésűek, hogy bármikor szét lehet szedni őket, ha kisebb kapacitás szállítására van igény! A hetvenes években ezt gyakran meg is tették, itt például az elég kihasználatlan 37-es vonalon közlekedik egy középső részétől megfoszott csuklós...

Ráadásul a Ganzok gyorsak is voltak, kezdetben nem is találtak beléjük olyan sebességmérőt, mely lépést tartott volna a gyorsulásukkal: a képen jól látható, hogy a kilométeróra helye egy fémlappal van lefedve!

És ez még nem minden: a Ganzok annyira jók voltak, hogy gyorsvillamos mivoltukban külön festést akartak nekik adni. Eleinte a narancsvörös bevezetésén gondolkodtak...

... aztán úgy döntöttek, hogy a MÁV-nál alkalmazott feltűnő színekre festik, hogy távolról észre lehessen venni őket, és időben félre lehessen ugrani előlük. A képen látható festéstervet végülis elvetették, de később feltűnt a MÁV ingavonatain ("Papagáj").

De nem csak ezt a pár csuklóst festették át: a rendszerváltás után tárgyalások folytak, hogy a BKV-t megveszi valamilyen tőkeerős külföldi cég, a fenti ábra egy montázs arról, hogy milyen járműveken utaznánk ma, ha annak idején a Pepsi nem lépett volna vissza az üzlettől.

De menjünk kicsit vissza az időben! Kevéssé ismert tény, hogy anno a villamosok postakocsiként is üzemeltek, az elhagyatott külvárosokba ők hordták szét  a küldeményeket. A kép az első pestimrei postavillamost mutatja, melyen a kalauz egyúttal kézbesítő is volt.

Sajnos a leveleknek nem mindig jutott hely, mert sok volt az utas. Vagy sok volt a fiatal, akik szerettek játszani: a képen a Schönherz kollégium lakói próbálják megdönteni a korábbi férőhely-kihasználtsági rekordot.

Természetesen vannak szomorú lapjai is a villamosos történelemkönyvnek: ezt a csuklóst például egy másik Schönherz Kupa alkalmával hordták szét a vidám diákok.

Igaz, pár évvel korábban ugyanez egy egész híddal is lezajlott! Budapest közlekedése utána évekig nem volt ugyanaz, míg fel nem építették az új hidat a helyére.

Persze sokáig ezt a hidat se tudták használni, mert elfelejtettek lehajtót építeni a budai oldalra, így a sok felhajtó kocsi ott rekedt a Duna fölött! Elég kellemetlen volt, az akkori újságok nem is merték megírni, csak néhány fénykép maradt bizonyítékul, mint például ez.


És a végére két aktuális hír: a hétvége folyamán viharos gyorsasággal nekikezdtek a 44/67-es villamosok Thököly úti pályájának elbontásának. Első lépésben a Hungária körút kereszteződését építették át.

És egy kicsit személyesebb: NZA ma nagyon boldog volt, mert megtalálta az egykori rácfürdői villamos nyomát a Hegedűs közben. A képen éppen egy megmaradt felsővezetéktartó kampót mutat. Hihetetlen, hogy itt egykor villamos járt!

Ja, és még valami: ez nem volt komoly, ez volt a nap őrült weboldala. Április elseje van, a leírt események nem történtek meg, vagy nem úgy, vagy nem akkor.

De akkor vajon mit ábrázolnak a képek igazából? Játék!

Ja, és légyszi ne áruld el másoknak, hogy miről is van szó, hadd lepődjenek meg! ;)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra