Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 

"Csendes" életképek

A címben azért szerepel a "csendes" szó, mert amikor e sorokat írom, akár botrányos életképeket is mutogathatnék, 2001. december 13-án ugyanis egy közepes erősségű fagy és némi havazás után az egész város lebénult, tumultózus, ijesztő és kedves jeleneteket is produkálva. Egy 14-es villamos kisiklott az angyalföldi kocsiszín előtt, mert nem tartották rendben a váltókat, tucatnyi szerelvény hibásodott meg a Nagykörúton (motorégések), baleset volt az 50-esen, a váltók befagyása miatt a 4-es villamos a Móriczra járt, stb. Sőt, az 1-es villamoson valaki direkt keresztbeállt a síneken autóval, és nem volt hajlandó elmenni onnan! A kedves része az egésznek az volt, hogy délutántól kezdve a 4-6-os vonalon kilenc hármas UV szerelvény (3450+6045+3451, 3315+5931+3310, 3341+5963+3355, 3309+5918+3308, 3816+5869+3818, 3331+5932+3330, 3240+5961+3217, 3329+5971+3336, és még egy, aminek az összeállítását nem ismerem) pótolta a lehalt ICS-ket! Sajnos én erről mind-mind lemaradtam, ezért képet most nem tudok mutatni róla :( Viszont nézzük meg, mi történt az ezt megelőző két hétben!

Jellemző kontraszt: az előbbiekben említettem, hogy a Nagykörút közlekedését egy csomó UV mentette meg a teljes csődtől, nos, ehhez képest közben gőzerővel folyt a kocsik elbontása. Mert hát ezek öreg villamosok, "rosszak, nem jók semmire". Persze az igazsághoz tartozik, hogy a fentebbi képen látható négy villamosból három balesetes volt, tehát nem öregsége okán selejtezték őket...

Na de a többit..!

Szegény UV levágott teteje olyan, mint egy hátára fordított bogár...

Persze a Ziu-9-esekre is rájár a rúd, közülül is többet selejteztek!

Közlekedésbarát ismerősök tették ezt a megható feliratot a bontó telephelye előtt sorakozó, halálraítélt villamosokra. Azt hiszem hálátlan dolog Budapesten villamosnak lenni...

Egy kis vidámság, pozitív történés: 2001. december 1-étől a 19-es vonalon pótkocsis UV-k (M+P+M) járnak. Ennek kapcsán több pótot és motorkocsit is átvezényeltek SzávábólKelenföldre.

Persze hozzá kell tenni, hogy erre a plusz kapacitásra szükség is volt, még engem is meglepett, hogy a kocsik mennyire megteltek!

A kelenföldi végállomáson a 49-es miatt nem meglepő a hármas UV látványa...

... a Batthyányn viszont már rég volt rendszeresesen ilyen.

És még egy hármas UV, a Bartókon.

2001. december 5-én már nem az első hó esett le a tél folyamán, de azért a forgalmon ennek is lehetett érezni a hatását (na nem annyira, mint 13-án). Ha már a Kosztolányi Dezső tér környékén jártam, fényképezgettem...

... mert hát végülis a 3300-as UV-k látványa újdonság errefelé, ez a kocsi is Szávás volt korábban.

Olvadó hó, locs-pocs, pótos UV...

... villamos sorok Kelenföld felől, valamint vonalműszaki és műhelykocsik tömkelege, melyek bár nem látszanak a képeken, de igen nagy számban járkáltak errfeleé aznap, mivel a Nagykörúton komoly gondok voltak a villamosközlekedéssel.

Reméljük jövő ilyenkorra már a felújított Bartók Béla úton járnak az UV-k. És reméljük, hogy még tényleg UV-k fognak :)

UV "csak úgy" #1.

UV "csak úgy" #2.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra