Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Romtalanítás: A Madách téri "bazársor" bontása

A legtöbb ember által csak Deák térként ismert hely (valójában az Erzsébet tér-Deák tér-Madách tér-Károly körút egység) a város közepe, és a második világháborútól kezdve 2005 őszéig, azaz alaphangon 50 évig egyben az egyik leglepusztultabb helye is volt. Köszönhető volt ez az egykoron a mai Városházához (eredetileg kaszárnyához, majd hadirokkant-kórházhoz) tartozó, Károly körúti épületszárnynak - azaz annak maradványainak, ugyanis a világégés elmúltával csak egy egy emelet magas bódésor maradt belőle. Szerintem a legtöbb pesti járt bennük, írószert venni, konyhakést, érettségi öltönyt (mint én), vagy valami hasonlót, de ennek ellenére szégyellték, hogy egy ilyen romépület terpeszkedik a város szívében.

Persze állandóan lehetett híreket hallani, hogy végre elbontják, de még az üzlethelységeinek bérlőinek se bírtak sokáig felmondani. Aztán 2005-ben kijelentették, hogy őszre el fog tűnni ez a csúnyaság, és "valami" lesz majd a helyén, amíg ki nem találják, mi is legyen a helyén.

Mit ad Isten, pont harmincadik születésnapomon arrajárva vettem észre, hogy tényleg nekikezdtek a bontásnak.

Ekkor már tulajdonképpen csak a "homlokzat" állt, az épület eltűnt mögüle...

... illetve volt, ahol már a homlokzatból is kiharaptak darabokat.

Amilyen sokáig tartott az előkészítés, olyan hamar elhordták a bontott tégla nagy részét...

... így nagyjából egy héttel később már csak egy tipikus "építési terület, belépni tilos" jellegű kerítés díszelgett a bazársor helyén.

A "komplexum" keleti sarkánál azért megakadtak egy kicsit, és még ezen sorok írásakor (október vége) sem tudják, hogy a tűzoltóság és a Merlin színház is eltűnjön-e, vagy esetleg maradjon. Szerintem maradhatnának, ezzel a "vakhomlokzattal" pedig lehetne valamit csinálni, hogy ne így nézzen ki!

A szemlélőnek a bontás után végre feltárult a Városháza jókora (egyik) udvara, néhány ott álló fával.

Mindenki találgatta, vajon mi lesz ennyi pénzből, merthogy sokat költöttek rá.

Nos, például lett többnapos trendi megnyitóünnepség...

... fényfestéssel...

... ami azért jó, mert a sötétség és a fény váltakozása miatt nem lehetett pontosan tudni, mit is kaptunk.

Tulajdonképpen klassz dolog ez a fényfestés...

... de nélküle bizony sivár látvány tárult a szemem elé, amikor egy hétköznap reggel kimentem szemrevételezni a terepet. Az egykor az udvaron álló fák maradtak, de újakat nem telepítettek.

A járdát és a "parkot" valamiért egy ilyan fadeszkákból fektetett demarkációs vonal választja el.

No, és itt látható az, amiért az előbb idézőjelbe tettem a "park" szót. Milyan park az, ami körülbelül úgy néz ki, mint a Bartók Béla út három-négy évvel ezelőtt?

Jobb helyeken egy buszpályaudvaron több a zöld- és/vagy pihenőterület! És az a használt kockakőből emelt erődítményfal a végén - mi ez itt, a második Citadella?!

Végre látható a Városháza erőt sugárzó tömbje (nem jártam benne túl sokszor, de imádom), ám előtte (önreklámokkal borított) kerítés húzódik, mely mögött az ott dolgozók autói parkolnak.

És már megint az a kockakő-fal! Tudom, az útfelújítások miatt (bontott formában) most gyakorlatilag végtelen mennyiségben rendelkezésre áll ez az építőelem, de azért nem kéne mindenhová ilyet tenni!

Ami viszont tetszik: kitárult a tér. Illetve végre tér jellege lett a Deák tér-Madách tér nevű közterületeknek. Ezek a padok (?) ugyan ottfelejtett faládáknak tűnnek, de talán majd benépesülnek - amint találnak valami feladatot az egész helynek. Amúgy a baloldali templom hátsó fala eddig nem látszott teljességében, így nem tűnt fel, hogy milyen üres - most megérdemelne valami díszítést, például egy odaillő domborművet.

Ezek a képek nem az "elvesztett sínes" oldalaim "régen és most" képpárjainak módjára készültek, mivel a jelenlegi képek készítésekor botor módon nem volt nálam régi kép, mégis elég jól mutatják a változást. Pozitív...

... és nem feltétlenül pozitív irányba is.

Végezetül ismét leírom, hogy remélem, hogy megtalálják az új térség funkcióját (most nincs neki), ami nem valami pláza vagy kultúrális pénzköltöde lesz, hanem egy parkszerűen megcsinált park, ahol majd meg lehet tekinteni az egykori városfal maradványait, és ahol a Városházán passzázs-szerűen átgyalogolva el lehet jutni a Városháza utcába, és így a belső belvárosba.


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra