Debreceni életképek

Most végre nem csak átutazólag voltam a cívis város, és kedves barátom, Wassmacska vendége, így volt alkalmam fényképezgetni is. Igaz, hétvége lévén nem volt valami nagy villamosforgalom: ahogy a képeken is látszik, csak két Bengáli volt kint a vonalon, a többi kocsi KCSV6-os volt. A képek egyébként nem sokkal azután készültek, hogy a Piac utca átépítése idéjére kettébevágott vonalat "egybenyitották".

A Nagyállomás előtt az 506-os pályaszámú hattengelyes Ganz Közúti Csuklós Villamos (KCSV6) pihent. Nekem tetszenek ezek az új jószágok, valahol bennük van az a "régi jó ganzos" hangulat, bár a belső tér színvilága kicsit furcsa. Viszont nagyon kellemesen futnak, és nem csak a Bengálihoz képest. És persze tágasak!

Ez itt a KCSV6 prototípusa, az 500-as pályaszámú kocsi. A jó megfigyelők észrevehetik, hogy a kinézete részleteiben eltér a többi kocsitól: a fényszóró borításában, a "köténylemez" kialakításában; a homlokfal tetejénél a tetőn levő szerelvényeket nem takarja fémlemez, mint a többin, stb...

Ez a kép kicsit később, már verőfényben készült, de azért látszanak rajta az előbbiekben említett különbségek... Azért bevallom, furcsa ezeket a modern jószágokat látni; amikor öt éve a városban jártam, még az egyirányú Bengálikat bámultam meg, sajnálatos módon elmulasztva azt, hogy utazzak is velük. Mostanra az egyirányú FVV csuklósok ugyans már mind eltűntek...

Aki eme két jármű közt nem fedez fel különbséget, annak ideje szemészhez fordulni :-) A 488-as Bengáli ("Eperke", az oldalára ragasztott hirdetés miatt) egyébként nagyon szép és tiszta volt, szinte "új szaga" volt. A hangja és a haladása persze tipikus Benga volt; azt kell mondjam, hogy időutazáson éreztem magam, ráadásul valahogy hangulatosabb is volt, mint a szegedi utazások ugyanezzel a típussal!

A Bengálik egyébként elég sokat pihentek, 488 itt éppen a végállomáson szusszan egyet...

... 481 pedig a tér szélén levő tárolóvágányon. Ő egy érdekes darab: a csak Debrecennek készült hatajtós változat!

A DKV járműtelepén természeti idill fogadja a látogatót: pázsit, fák, és közte egy munkajármű, Füzesi-szerű kocsiszekrénnyel. És mögötte is van ám valami, ...

... az ex-2500-as BKV ikerből lett nosztalgiaszerelvény, mely kedvenc formám (már úgy értem villamosban; a Füzesi-főműhely acélvázas kocsiszekrénye, ezúttal négyablakos kivitelben) egyik szép képviselője, az 1984, azaz George Orwell villamosa :-)

Mögötte ott az ikertesó, az 1884-re számozott "négyablakos".

A sort ez az ütött-kopott tehermozdony zárja, nehéz megítélni, hogy vajon működik-e...

De vissza a pályaudvar elé! 488 itt éppen beáll a felszállóhelyre (az oldalán látszik, hogy miért neveztem "Eperkének" (bár Wassmacska időközben elnevezte Helgának))...

... aztán már indul is tovább - miután nagy nehezen az összes ajtó bezáródott. Zöld fű, sárga villamos-orr kék csíkkal, eperszínű giliszta: micsoda színkavalkád ;-)

Ez itt megint az 500-as, hátulról. Gyorsan fel is szálltunk rá...

... és elmentünk a Nagytemplomig. Itt a frissen átépített, sétálóutcává alakított részen a villamosok 7 km/h sebességgel haladhattak, valami szörnyű csoszogás ez, még egy Bengálinak is! Remélhetőleg az építkezés befejezése után megszüntetik a lassújelet, mert ez nevetségessé teszi a közlekedést; kicsit kilépve az ember legyalogolja a tujákat!

Ez itt megint egy "Kék Ganz", az 508-as, ugyanott, az ellenkező irányba tartva. Bevallom nekem nem volt teljesen világos, hogy ezen a ferde úttesten a sínektől jobbra vajon fog-e autó közlekedni.

Az 510-es a Nagytemplom oldalával a háttérben.

A 488 az Arany Bika Szállóval a háttérben. Érdemes még megnézni a felsővezetéket és a közvilágítást tartó (túl)díszített kandellábereket!

Az új pálya vége, a Nagyerdő felé. A villamosok itt egy kitérőn való áthaladás után szinte fellélegeznek, ahogy végre ismét normálisan haladhatnak...

Ezt a felsővezetékjavító "manuális munkagépet" a Nagyerdő tárolóvágányán lehet látni.

Az 508-as éppan kanyarodni készül a Klinika irányába. A nyomvonalon és a kereszteződésen elég jól látszik, hogy itt a villamos régen továbbment egyenesen (is), amikor még nem csak egy vonal volt a városban.

Ez ugyanaz a kanyar, egy muzeális jellegű jelzőlámpával. Hm, az egyenesen haladó iránynak még mintha a két vágánnyi hely is meglenne, azt sajnos nem tudom megmondani, hogy régen tényleg két sín ment-e itt.

Nem mondom, hogy egész Debrecenben ez a legszebb hátsó fertály, de azért az 504-es hátulját lekaptam. A rövidgatyás fickó fertályát nem kommentálom, ő a látszat ellenére elég gyorsan lépkedett, és a semmiből termett a képben :)

A 488-as itt a Klinika mellett éppen gyorsasági versenyt rendezett, alig tudtam lekapni, úgy robogott!

És végül egy "nem megmondtam, édes fiam, hogy ne erőltesd a szembefényben fotózást?"-típusú kép, az átépítés alatt álló Piac utcával és a térrel. A távolban még egy Bengáli is látható.


Vissza az oldal tetejére   Vissza a tartalomjegyzékhez