Bevezető Tartalom Újdonságok Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

vasút itthon
vasút külföldön
keskeny nyomtávon

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Életképek, 2001. augusztus 13.
[Click here for the english version]

2001. augusztus 13-a nem különleges nap, nem évfordulója semminek, de azért leírom még egyszer, mert jól esik :-) Ez az átlagnál talán kicsit hűvösebb nyári nap volt, melynek reggele a Jászai Mari téren talált engem, arra várva, hogy egy német közlekedésbarát társaság látogatásának tiszteletére felbukkanjon a BKV Rt. egyik nosztalgiavillamosa.

Persze eleinte csak KCSV-k jöttek, ahogy az a 2A viszonylaton megszokott, bár a 1307-os ICS is becsúszott, ahogy az a képen látszik.

Aztán szerencsére befutott a BKVT 611-es kocsija. A kilencvenes években mintha még járt volna időnként közemberek (és közlekedésbarátok) által használható nosztalgiajárat, de 2000-2001 környékén csak akkor bukkant fel a 611-es vagy a 436-os kocsi, ha külföldi villamosbarátok kibérelték, vagy ha a főpolgármester valamilyen közlekedési témával kapcsolatos sajtótájékoztatót tartott. Utazni értelemszerűen most se utazhattunk, de legalább láthattuk az öreg tuját!

A német közlekedésbarátoknak szemmel láthatóan tetszett a kocsi, melynek különösen indulás előtt van érdekes, sípoló hangja, amikor oldja a féket. A jármű körülbelül 93 éves, tehát nem csak kinézetileg régi, bár újabb motorjai vannak, és más alkatrészeit is kicserélték, hogy közlekedhessen a mai viszonyok közt.

Itt éppen a Vigadó téren álltak meg fotózni. Látszik, hogy az utastér meglehetősen tele volt.

Ez akár képeslap-beállításnak is jó lenne, ha nem állna ott a Táncsics sétahajó a vizen, és ha az a lámpaoszlop pár pillanatra kiment volna a képből :-)

A pesti Dunapartról Budára vezetett utam, a közlekedésbarátok ugyanis négy csoportra válva tekintették meg a város nosztalgiadöcögényeit (villamos, fogas, Gyermekvasút) - a Jászai Mari térről az 1341-es Ganz csuklóssal utaztak a Városmajorba.

Sajnos a napfény elég zavaró szögben esett a kép tárgyára, de az ég kékje azért szép, nem? :)

Ez a villamos tényleg kétirányú volt: mindkét végén ült egy járművezető.

Lehet, hogy másnak nem különleges, de én gyerekkorom óta nem láttam ezen a vágányon fogast: amikor erre járok, mindig csak a másikra érkezik, és onnan indul. Persze azt is ki lehet jelenteni, hogy nem járok erre túl gyakran. Amikor utoljára itt szálltam le, még kiselejtezett 1000-es villamosok álltak a telep vágányokon túli területén!

A turisták nem a kétkocsis "piros tehén" szerelvénnyel indultak el a Széchenyi-hegy felé, hanem ezzel a nyitott nosztalgiakocsival, melynek a tetején a fékezőállásban természetesen egy bábu ül, nem ember.

Miután a fogast megörökítettem, lerohantam a Moszkva térre, hogy megnézzem, a Hűvösvölgyből lefelé jövő külön-ICS hogyan megy rá a 4/6-os vágányaira.

Természetesen úgy, ahogy hozzáértő ismerőseim mondták: először behajtott az 56-os hurokvágányára, ...

... körbement, ...

... majd az ott levő váltón át visszafogott a 4/6-os kiálló vágányára. Persze ez megint masszívan Nappal szemben volt, de hát kicsire nem adunk!

A további történéseket sajnos már nem volt időm megörökíteni, de vélhetően a másik három csoport esetében is ugyanez zajlott le.  


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra
   
Villamosok.Hu