Ez itt csak egy fejléc...


Ez lenne az a bizonyos doboz... Ebben a dobozban lakik mindannyiunk büszkesége. Ránézésre talán ijesztõ is, nem? Manapság egy ekkora dobozba belezsúfolnak három és fél mainframe-et, valamint a hozzájuk szükséges atomerõmûvet is (aktív UPS ;-)). 1986-ban ekkora hely kellett egy ilyen mikrogépnek. Persze meg kell hagyni, pár interaktív user így is belefér, szóval panaszra nincs okunk...

A képekrõl annyit, hogy egy kis, ilyesmire alkalmatlan automata vacakkal készült. Próbáltam-próbáltam helyregimpelni õket, hogy valahogy kinézzenek, de én is látom, hogy eléggé magukon hordozzák a scannelt képek hibáit... Sorry...

Naturista hajlamokkal megáldott microvax A nagy ház persze azzal is jár, hogy könnyû szerelni. Ha valaki tudja, hogy mire számítson, hova nyúljon, akkor baromi könnyen szétkapja a dobozt, ha nem, akkor viszont eltart egy ideig, mire rájön, hogy rendeltetésszerûen mit kell tennie, persze utána el kell ismernie, hogy nagyon jól meg van tervezve belülrõl!

Alul jobbfele látszik egy a nagy ventillátorok közül, errõl azt kell tudni, hogy olyan jól meg vannak csinálva a lapátjai, hogy akkor is képes erõs szelet csapni, ha az ujjaiddal megpörgeted!
A két fekete elõlapú doboz baloldalt középen a két vincsi, melyeket szintén pár mozdulattal ki lehet kapni, mindenféle csavarozgatás nélkül.

Multikommunikációs központ MicroVax II - az információs központ. Internet, telefon, hagyományos adathordozó (dosszié), mi kellhet még? Egyébként a gépben még csücsül egy X.25-ös kártya is kihasználatlanul, ha már az adatáramlásnál tartunk.
Ká' bele, ennek kilóg a kábele... Hoppá... Itt láthatjuk a tulajdonképpeni gépet. A dobozban középen látható sok csík a qbus csusztatósínrendszere. A felhasznált kártyák lehetnek teljes- és félszélességûek, elõbbiek például a bal alsó (gy.k.: sötétebbik:)) sarokban látható, a kép közepe fele törekvõ memóriakártyák és a CPU, melyek egyébként egy SCSI-szerû szalagkábelen kommunikálnak egymással (ez látható is a középen levõ fekete valamitõl jobbra, arról a világosszürke valamirõl van szó).

Ami nem (nagyon) látszik a képen: egy kis kapcsoló, ami ha érzi, hogy levetted a ház oldalát, akkor jobban felpörgeti a ventillátorokat, ti. a BA123 úgy van megtervezve, hogy akkor funkcionál rendesen a léghûtése, ha a ház le van csukva, ha kinyitod, akkor a légáramlatok nem tudnak rendesen cirkulálni... Na erre varrjanak gombot az ATX-házak istenítõi...;-)

Vissza a nyitóoldalra


by Hamster, 1997.