Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Kitekintés Tim Boric képeinek segítségével

Sok hely van a világban, de még a viszonylagos közelünkben is, ahova nem tudok eljutni. Szerencsére más eljut, és utána még van olyan kedves is, hogy megengedi, hogy a képeit kitegyem az oldalamra. Mint például Tim Boric, akinek hetvenes évekbeli budapesti villamosos képei már klasszikusnak számítanak a villamosbarátok, különösen a megszűnt villamosvonalak iránt érdeklődők között. Nemrég mailben küldött pár képet utóbbi időben tett kirándulásairól, melyek annyira tetszettek, hogy elkunyeráltam őket. Szerintem nem csak nekem fognak tetszeni :)

Kezdjük Araddal. Itt ugyan tavaly én is jártam, de a fentebbi képen látható környékre a szűkre szabott program miatt nem jutottam el. A képen egy helyközi forgalomra épített Timis szerelvényt láthatunk a város délkeleti részének szűk utcáin kanyarogni. Ez a környék a fotósok egyik kedvence lehet, mert NZA is kattogtatott egyet-kettőt ugyanitt.

Braila (többek közt, ha minden igaz) Rotterdamból vett át nyolctengelyes DÜWAG-okat, így Tim (aki holland), igazán otthon érezhette magát fotóilag...

... különösen, amikor még egy szintén holland erdetű busz is odaállt a holland villamos mellé.

A közeljövőben megszüntetésre kerülő brassói villamosüzem egy Timis nyolctengelyessel képviselteti magát összeállításunkban. Figyelemreméltó, hogy bár Romániának csak egy kis részén jártam, a háttérben álló épületek teljesen ismerősek voltak, mivel szinte mindenütt ilyen lakótelepek épültek a hetvenes-nyolcvanas években.

Galati, csatolt Tátrákkal, és az előbbihez hasonló stílusú épülettel.

Iasi-nak is számos német villamosüzem ajándékozott kocsikat, ez itt például egy stuttgarti GT4-es...

... ez pedig egy augsburgi - bár ugye eredetileg azok is Stuttgartból jöttek.

Ez szerintem az év leghangulatosabb villamosos fotója! Egy igazi, élettel teli, "timboricos" beállítás, Nagyszebenből, egészen pontosan Rasinariból. A genfi villamos türelmesen várakozik a lovaskocsi elhaladtára :)

És a romániai sorozatot egy resicai képpel fejezzük be. A képen egy egykor Frankfurt am Main-nak épített nyolctengelyes DÜWAG látható.

Az utolsó két kép Lengyelországban, Krakkóban készült. Persze közülük az elsőn ez elsőre nem látszik, hiszen ez egy bécsi E1-es villamos; olyan, amilyen Miskolcon is jár. A lengyel város nagy mennyiségű bécsi tuját készül vásárolni - tulajdonképpen az összes selejtezettet az elkövetkező években. Ami érdekes, hogy az egyik kocsit/szerelvényt meghagyták eredeti bécsi piros-fehérnek. Az összképet még különösebbé azt teszi, hogy Krakkó címere (fehér kereszt piros pajzson) szinte teljesen megegyezik a bécsivel, ami a jelenlegi Wiener Linien logó bevezetése előtt az osztrák kocsikat díszítette. Szóval - a pontmátrix viszonylatszám- és célállomáskijelzőtől eltekintve ez a tuja kívülről a régi idők Bécsét idézi.

A legtöbb bécsi szerelvényt persze nem csak belül újítják fel, hanem ilyen szép kék fényezést is kapnak, amitől eléggé újszerű kinézetük lesz.

Mégegyszer köszönetet szeretnék mondani Tim Boricnak!


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra