Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Megint néhány bécsi kép...

Viszonylag sokat járok Bécsbe, és ezen alkalmakkor általában fotózok villamost is - de ezen képek jó része aztán nem kerül ki a webre. Most ezen változtatok kicsit, amennyiben bemutatok néhány, a korábbiakhoz képest félreeső, de azért érdekes helyeken készült képet.

A Panikengasse-ban fut a bécsi villamoshálózat legmeredekebb kétvágányú szakasza - 65 ezrelékes. Ennél csak egy meredekebb hely van, a Güpferlingergasse, de ott csak egy vágányon, hegynek felfelé járnak a piros járművek.

Bár talán nem igazán kivehető, a villamos melletti úttest meg van emelve - ez ugyanis egy megállóperon. Amikor a villamos a megállóban áll, az autósok nem hajthatnak fel a megemelt részre, az utasok pedig kényelmesebben szállhatnak fel és le, mintha a normális úttestről kellene fellépniük.

Johann-Nepomuk-Berger Platz. Elsőre szürke kis helynek tűnik, pedig egyszerre hat irányból/ba jönnek-mennek a villamosok.

A Josefstädter Strasse-nál a J jelzésű villamosjárat áthalad...

... az egykori Stadtbahn-ból kialakított U6 könnyűmetró alatt...

... míg a 33-as villamos az U6 megállóépületét megkerülve fordul vissza a belváros felé.

Az U6 déli szakasza eredetileg a 64-es villamosnak lett kiépítve, light rail jelleggel, részben zárt pályával, sőt, magasvezetéssel. Később ebből egy metrószerű szigetüzemet csináltak további szintbeli elkülönítéssel.

Az egykori 64-es villamos egy darabon a bádeni HÉV (Wiener Lokalbahn) vágányait is használta, de a belőle kialakított U6-nak már végig saját pályája van a hagyományos Stadtbahn szakasz eléréséig.

Az előbb említett Wiener Lokalbahn egyik kocsija.

E2+c5 a 65-ös vonalon. A kép készítésének időpontjában nem igazán volt gyakori látvány.

A 21-es hurokvégállomása a Prater keleti végében, a Duna partján, a lemenő Nap fényében. Ha elkészül az U2 metróvonal már épülő folytatása, ez a vonal meg fog szűnni.

És végezetül: az 0 jelzésű járat a Laxenburger Strasse-ban, "csak úgy".


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra