Bevezető Tartalom Újdonságok English version Deutsche Version Budapest elvesztett sínei
 

 

életképek
építkezések
kocsiszínek
különmenetek
bemutatók

belföld
külföld

elvesztett sín
régi képek

közelről
múzeumok
emlékek
vasút
jegyek
hajók
egyéb

youtube

a készítőről
levél írása

énblog

   
 
Barcelona hajói

Na jó, a cím felettébb fellengzős, hiszen csupán néhány hajót fogok mutatni, melyek valahogy keresztezték utunkat Barcelónában (merthogy nem csak villamosokból áll a világ!).

Kezdeném rögtön Rianna kedvencével, ezzel a kétárbócossal. Sajnos analfabéta vagyok a hajók világában, úgyhogy meg se próbálom kideríteni, miféle járgány is ő pontosan. Mindenesetre nem csúnya.

Aztán rögtön ugorjunk is egy-két nagyságrendet: a Carnival Freedom nevű bárka eme fotó készítésekor alig négy hónapos volt. Valahol hihetetlen, hogy a személyzet több mint ezer fős rajta. Igaz, csak az utasoknak 13 emelet (bocs: fedélzet) van rajta!

A szintén panamai regisztráció alatt hajózó MSC Musica sem egy kimondott Hapci motoros :)

A dallamos nevű Costa Fortuna sem marad el méretben a másik kettőtől. Ha jól látom, ő olasz zászló alatt hajózik.

Ez a kép kérem a mentő- és partraszálló... izé... csónakok(?) méretét mutatja. Fölöttük meg az úszó szálloda külső szobáihoz tartozó erkélyek. Azért érdekes lehet egy ilyennel bejárkálni a világot. Egyszer kipróbálnám!

Persze a hajók többsége errefelé nem óriáscirkáló volt, hanem szállítóhajó, mint ez a konténeres. Vajon hány vonatnyi konténer fér egy ilyen bárkára?

Ez nem tudom, milyen hajó. Lehet, hogy csak szimplán egy komp, de én akkor is klasszul elképzeltem, ahogy lenyitják azt a csapóhidat hátul, és kiúsztatnak belőle valami szuper kutató-tengeralattjárót :)

Asszem a vizi utak motorosfutárai a szörfösök. Ez a kettő tudniillik a kép készítése pillanatában éppen előttünk húzott el keresztben. A valóságban még közelebbnek éreztem őket, mint az a fotóról látszik. A kirándulóhajónk kapitánya mindenesetre nem lassított, ő úgy látszik hozzá volt szokva az ilyesmihez.

A Montjuix oldalából fotóztam ezt a masinát. Lehet, hogy ő csak egy átkelőhajó errefelé, de helikopterleszálló fedélzete azért neki is volt.

A képen sajnos nem látszik (maximum abból, hogy kicsit be van mozdulva), de ez a hajó itt éppen tolat. Szabályszerűen "sebességből" ipszilonozott be móló mellé, rükvercbe vágta magát, és pár perc múlva már gördültek is ki belőle a kamionok. Hogy mennyi időbe telhet így megtanulni kezelni egy ekkora vasat, azt nem tudom, de le a kalappal a hajósok előtt!

Th...th...th...that's all folks :)


© Varga Ákos Endre, hacsak nincs másképp jelölve. Figyelem: az oldalakon található szövegek és képek csak szerzőik engedélyével közölhetők újra!

Vissza a tetejére Vissza a kezdőoldalra